Volg de Regel van 3 voor de perfecte inrichting en decoratie van het huis

door Natasja

06 Mei 2024

Advertisement

Als je denkt dat er iets ontbreekt in de kamers van het huis ondanks het feit dat je ze tot in de kleinste details perfect hebt ingericht, dan heb je zeker iets gemist in het proces.

Er zijn een aantal regels voor de inrichting en het interieurontwerp en de Regel van 3 is fundamenteel om altijd een perfecte harmonie in de kamers te garanderen.

Wat is de Regel van 3 en hoe werkt hij? We leggen het je hieronder uit.

Advertisement

Wat is de Regel van 3

Drie salontafels van verschillende afmetingen naast elkaar in een woonkamer

redesigndaily.com

Volgens de Regel van 3 is het, om de juiste opstelling en harmonie in kamers te creëren, noodzakelijk om groeperingen van 3 hoofdelementen te kiezen, die zo moeten worden gerangschikt dat ze evenwicht en visueel belang creëren. Of het nu gaat om meubels, decoratieve elementen, verlichting of kleuren, door de Regel van 3 te volgen kun je een complete en esthetisch aangename omgeving creëren zonder dat deze kaal lijkt of overladen wordt met een overdaad aan voorwerpen of elementen.

Deze regel kan worden toegepast op elk element en in elke kamer van het huis en stelt je in staat om heel snel en zonder veel moeite of kosten een revolutie teweeg te brengen in de woonomgeving.

Advertisement

De Regel van 3 met decoratieve elementen

Drie decoratieve vazen in dezelfde stijl op een tafel

finnishdesignshop.com

De eenvoudigste manier om de Regel van 3 toe te passen in de kamers is door elementen te groeperen: kies bijvoorbeeld 3 vazen om de tafel of salontafel te versieren of 3 decoratieve elementen om op een plank te zetten. Ook kunstwerken aan de muur of kussens op de bank kunnen met 3 worden gegroepeerd om een harmonieus en evenwichtig geheel te creëren.

Wanneer je deze regel toepast op elementen, is het essentieel om rekening te houden met hun vorm, kleur en grootte om altijd een evenwichtig resultaat te garanderen, bijvoorbeeld door verschillende vormen te associëren met dezelfde kleur of omgekeerd.

De Regel van 3 in kleuren

Drie bij elkaar passende meubelkussens op een bank

wallpaperdirect.com

Deze regel kan echter ook eenvoudig worden toegepast op de inrichtingskleuren met uitstekende resultaten. In dit geval moet je twee hoofdkleuren en één accentkleur kiezen en deze naast elkaar plaatsen op muren, meubels en decoratieve elementen. Een hoofdkleur maakt 60% uit van de decoratie van de kamer en je kunt deze naast elkaar plaatsen met een secundaire kleur die 30% uitmaakt. De resterende 10% is een accentkleur, meestal contrasterend met de andere twee complementaire kleuren, waarmee je een centraal punt in de kamer kunt creëren.

De Regel van 3 voor woonaccessoires

Een woonkamer ingericht met voorwerpen van gelijke kleuren en terugkerende vormen in groepjes van drie

thedecorholic.com

Tot slot kunnen de woonaccessoires ook worden geplaatst volgens de Regel van 3: kies de 3 belangrijkste meubelstukken in de kamer en gebruik ze als het middelpunt en plaats ze beginnend met het grootste meubelstuk en dan geleidelijk naar het kleinste, om ten slotte te eindigen met het accentmeubel dat bij alle andere elementen moet passen.

Door de Regel van 3 op deze manier te gebruiken, creëer je een evenwichtige en visueel aantrekkelijke sfeer en maak je de weg vrij voor verdere decoratie op een harmonieuze manier.

Heb je al besloten hoe jij de Regel van 3 gaat toepassen in de kamers?

Advertisement