Bladluizen op de planten: 2 methoden om ze te beschermen, ook met huishoudelijke ingrediënten

door Natasja

05 Mei 2024

Advertisement

Bladluizen zijn een insectensoort die zeer schadelijk is voor sier- of tuinbouwplanten. Ze vormen snel kolonies op de planten waarvan ze parasieten worden en vestigen zich op bladeren en scheuten. Na verloop van tijd beroven ze de plant van noodzakelijke voedingsstoffen en verslechteren ze tot het punt waarop de plant sterft.

Tekenen van de aanwezigheid van bladluizen zijn meestal de volgende:

 • Honingdauw: een kleverige suikerachtige substantie die bladluizen produceren en die mieren aantrekt.
 • Verfrommelde of vergeelde bladeren, wanneer bladluizen sap uit de plant stelen.
 • Beperkte bloei en groeiachterstand.
 • Schimmel: soms groeit er een zwarte schimmel op de honingdauw, die de bladeren bedekt en de fotosynthese verhindert.

Zodra je ze opmerkt, kun je ze ook handmatig verwijderen. Als het er niet veel zijn, is dit al effectief. Als de situatie echter wat ernstiger is, is het beter om bepaalde producten te gebruiken.

Advertisement

Met insectenwerende zeep

therealphilly88/Reddit

Een van de populairste remedies is het gebruik van insectenwerende zeep. Dit is de zachte kaliumzeep, maar met een paar verduidelijkingen. In feite is kaliumzeep vrij van parfums en andere mogelijke toevoegingen die het "aangenamer" maken om te gebruiken in de formulering die bedoeld is voor huishoudelijke reiniging en wasverzorging.

Pure kaliumzeep is wat je, meestal in een vloeibare maar geconcentreerde vorm, vindt bij tuinproducten. En het moet gewoon worden verdund in water volgens de instructies van de fabrikant, waarbij het wordt gebruikt in een spuitbus waarmee de hele plant royaal kan worden besproeid. De toedieningsfrequentie kan variëren van een interval van minimaal 3 dagen (voor ernstige gevallen) tot een week (voor milde gevallen).

Advertisement

Met Neemolie en Marseillezeep

Sasha Kim/Pexels

Soms wordt zelfs Marseillezeep alleen, of met een scheutje azijn, aanbevolen als een zelfgemaakt alternatief voor het insecticide dat we net hebben gezien. Je hebt echter veel bevredigendere resultaten als je Neem olie gebruikt.

Een recept om te proberen is het volgende:

 • een eetlepel Neemolie
 • een liter water
 • een halve theelepel vloeibare Marseillezeep (of anders biologische afwasmiddel)

Meng alles in een spuitfles, verhoog de dosering indien nodig en spuit het over de hele plant. Neemolie heeft geen nadelig effect op andere nuttige insecten, maar is een uitstekend afweermiddel voor bladluizen, ander ongedierte en zelfs muggen. De toedieningsfrequentie kan om de twee of drie dagen in de ergste gevallen, of om de week in minder ernstige gevallen.

Nuttige voorzorgsmaatregelen

 • Bij het toedienen van deze producten is het goed om de hele plant te besproeien en niet de onderkant van de bladeren te vergeten, waar insecten zich vaak verstoppen.
 • Bij warm weer is de kans groot dat insecten zich meer verspreiden, waardoor je vaker insecticiden moet toedienen.
 • Kies in ieder geval altijd voor de koelere uren van de dag, vooral in de zomer. Dus vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperaturen lager zijn.
 • Denk ook aan een combinatie met andere methoden: naast het handmatig verwijderen (met handschoenen, borstels, zachte doeken, enz.), zijn er een aantal natuurlijke vijanden die je in het ecosysteem kunt introduceren - lieveheersbeestjes zijn er daar één van!

Een beetje aandacht en zo weet je hoe je de planten moet beschermen!

Advertisement