Diatomeeënaarde: de biologische insecticide voor gebruik in huis en tuin

door Natasja

10 April 2024

Diatomeeënaarde: de biologische insecticide voor gebruik in huis en tuin
Advertisement

Een poeder gemaakt van fossielen, dat gegeten kan worden en dat ook dienst doet als insecticide: wat is het wonder dat zich beroemt op al deze (en vele andere) toepassingen? Diatomeeënaarde. Het ziet eruit als meel, is ongrijpbaar en licht, en is een ecologische oplossing om van veel ongedierte af te komen dat je huis en tuin kan aantasten. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Wat is Diatomeeënaarde

Wat is Diatomeeënaarde

epicofnature/Etsy

Diatomeeënaarde is afkomstig van een lichtgekleurd, zeer poreus en brokkelig sedimentgesteente dat bestaat uit de kiezelachtige schelpen van diatomeeën, d.w.z. microscopisch kleine eencellige waterplanten. Kortom, "'kiezelaarde".

Het wordt gebruikt als een krachtig bestrijdingsmiddel in kippenhokken en stallen, omdat het geen contra-indicaties heeft als het in contact komt met dieren - wat het veilig maakt om thuis te gebruiken als je viervoeters hebt.

Diatomeeën werken als natuurlijke insecticiden, vooral effectief tegen geleedpotige insecten zoals bladluizen, mijten, wolluizen, kakkerlakken, wantsen, teken, zilvervisjes , enz. Specifiek dringt dit poeder binnen in de spleten van het exoskelet van de insecten, wat vervelend blijkt te zijn voor deze dieren, en het is vervolgens het vermogen van diatomeeën om lipiden te absorberen uit het cuticula van de insecten dat dood door uitdroging veroorzaakt.

Omdat het werkt bij contact met insecten met exoskeletten, die vaak huizen en planten teisteren, maar niet direct schadelijk is voor bijen, vlinders en andere vliegende insecten, wordt het ook beschouwd als een veilig middel voor het milieu in het algemeen.

Advertisement

Hoe Diatomeeënaarde gebruiken

Hoe Diatomeeënaarde gebruiken

Reddit

De beste manier om dit poeder te gebruiken is droog: strooi gewoon een kleine hoeveelheid rond de omtrek van het huis, op vensterbanken of overal waar je ongewenst insectenverkeer opmerkt, en het zal als een barrière werken. Overdrijf niet met de dosering: door een grote hoeveelheid zullen de dieren een andere weg nemen.

Er zijn ook manieren om het als vloeibare suspensie te gebruiken. Ongeveer 30 gram per liter is genoeg, om in een spuitfles te doen en elke keer te schudden voor het sproeien: het is geen oplosbaar poeder, dus het moet al schuddend in de vloeistof worden verspreid. Omdat de suspensieversie niet gelijkmatig verdeeld is over het medium (water), kan het minder effectief zijn dan droge toediening.

areumdw-/Reddit

areumdw-/Reddit

Als je de planten in plaats daarvan wilt beschermen tegen bladluizen en wolluizen, kun je de aarde over de kraag verspreiden of zelfs wat van het product op de plant zelf spuiten.

De behandeling duurt zolang de diatomeeënaarde blijft liggen op de plek waar je het hebt geplaatst en het is geen probleem als het nat wordt en een beetje modderig. Als het echter wordt weggespoeld door regen of water geven, moet je het weer aanbrengen. Er zijn ook mensen die aanraden om, juist om de aarde beter aan de plant te laten hechten of op de grond te laten liggen, er oliesoorten aan toe te voegen die niet schadelijk zijn voor de planten, zoals minerale olie (ook een uitstekend insecticide in de landbouw).

Als insecten in huis of op planten een probleem zijn waar je vaak mee te maken hebt, probeer dan deze aarde te gebruiken!

Advertisement