Ratten ontmoedigen met de juiste planten: 6 sterk geurende soorten

door Natasja

08 April 2024

Ratten ontmoedigen met de juiste planten: 6 sterk geurende soorten
Advertisement

Het zien van een rat in de tuin kan een beangstigende en frustrerende ervaring zijn: ratten zijn sociale dieren en als je er een ziet, zul je zeker snel andere vinden. De verleiding is groot om chemische middelen te gebruiken om snel van ze af te komen, maar in plaats van dure en mogelijk schadelijke oplossingen voor zowel jouw gezondheid als voor het milieu te gebruiken, kun je ook kiezen voor een meer natuurlijke maar even effectieve aanpak.

Verschillende planten met een intense geur werken als natuurlijke rattenafweermiddelen en helpen je om heel snel van ze af te komen.

Advertisement

1. Laurier

1. Laurier

AlexMullerSA/Reddit

Laurier, een aromatische plant die veel in keukens wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen kan gemakkelijk in de tuin worden gekweekt en kan een ongelooflijke en onverwachte hulp zijn tegen ratten. Je kunt ook wat bladeren bewaren naast plekken waar ratten het huis kunnen binnendringen of naast de voorraadkast; laurierbladeren zijn giftig voor ratten, waardoor ze op afstand blijven.

Advertisement

2. Basilicum

2. Basilicum

MaxaAberdeen/Reddit

Een andere aromatische plant die vaak in de tuin wordt gekweekt vanwege zijn nut in de keuken is basilicum. Op de vensterbanken of balkons, maar ook naast de ingangen, is basilicum een uitstekend afschrikmiddel voor ratten, die niet van de geur houden. Gedroogde basilicumbladeren en laurierbladeren kunnen ook goed van pas komen in de voorraadkast of op andere plekken waar je sporen van ongewenste gasten hebt gevonden.

3. Knoflook

3. Knoflook

Johnathon1069DYT/Reddit

De zwavelverbindingen in knoflook zijn verantwoordelijk voor de heilzame eigenschappen voor het organisme, maar ze zijn ook uitstekende afschrikmiddelen tegen muizen en insecten: je kunt knoflook voor de keuken in huis in de tuin of op het balkon kweken, een oplossing bereiden om op de vermeende toegangspunten te spuiten of de essentiële olie gebruiken en het ongedierte zal heel snel wegrennen.

4. Wolfsmelk (euphorbia)

4. Wolfsmelk (euphorbia)

Syrio/Wikimedia Commons

Euphorbia, ook wel bekend als mollenverjager, wordt veel gebruikt in moestuinen om deze kleine dieren op afstand te houden en kan ongelooflijk nuttig zijn tegen ratten en muizen: plant het bij de ingangen van het huis en in de tuin om deze vervelende gasten op afstand te houden. Zorg ervoor dat je altijd handschoenen draagt als je de plant hanteert, want zijn latex is giftig en kan irriterend zijn voor de huid, en wees extra voorzichtig als je kinderen of huisdieren in huis hebt.

5. Munt

5. Munt

donn_12345678/Reddit

Munt is een andere veelgebruikte plant in tuinen en moestuinen vanwege zijn nut in de keuken. Munt is heel gemakkelijk te kweken, zowel in de grond als in potten en kan heel nuttig zijn tegen ratten en muizen die niet van zijn geur houden. Daarom is munt bijzonder effectief vanwege de intensiteit van zijn geur.

Advertisement

6. Goudsbloem

6. Goudsbloem

longshotblonde/Reddit

Tot slot, als je de voorkeur geeft aan bloeiende soorten boven aromatische planten, raden we je aan om goudsbloemplanten te kopen. Deze plant bevat een stof die giftig is voor ratten en ander ongedierte en zal je gemakkelijk helpen om ze uit huis te houden. Zet potten met goudsbloemen naast de ingang van het huis of op de vensterbanken, of gebruik deze planten als border voor bloemperken of opritten, en muizen zullen snel uit de tuin verdwijnen.

Welke methoden gebruik jij om ratten weg te houden?

Advertisement