Balkon en tuin met planten tegen muggen: ontdek de essences die het meest ongewenst zijn voor deze vervelende insecten

door Natasja

11 Mei 2024

Advertisement

Elk jaar komen ze weer terug en de situatie lijkt steeds ernstiger te worden elke keer dat de warme temperaturen er weer aankomen. We hebben het over muggen, vervelende en potentieel gevaarlijke insecten voor onze gezondheid en die van de huisdieren, daarom moet je er alles aan doen om ze uit je huis te houden. Als je een tuin of balkon hebt, of ook grote plantenbakken voor de ramen, kun je hulp krijgen van enkele planten die geuren hebben waar muggen niet van houden.

Advertisement

1. Citroengras (Cymbopogon)

Obsidian Soul/Wikimedia Commons

Als het klimaat, of liever de grond, vochtig is, geef citroengras dan een kans, misschien wel het beste van de muggenwerende essences. Hij moet in de lente en zomer regelmatig water krijgen, maar vanaf oktober kan er steeds minder water worden gegegeven tot het helemaal te stoppen. Citroengras heeft de groeiwijze van een gras, met zijn struik van lange, slanke bladeren, en kan decoratief gebruikt worden in het midden of aan de rand van een bed van planten met vergelijkbare bodemeisen.

Advertisement

2. Lavendel (Lavandula L)

Pixabay

Van alle geuren die deze planten verspreiden, is lavendel misschien wel het meest geliefd bij mensen, maar niet bij muggen. Hij is echter wel geliefd bij bestuivende insecten, dus het is precies de perfecte combinatie om de ruimte te verfraaien en heeft alleen maar voordelen, inclusief voor het milieu. Laat lavendel groeien in bloembedden rond het huis, maar overweeg ook om het in potten te kweken op balkons, terrassen en vensterbanken die aan de zon zijn blootgesteld!

Eucalyptus (Eucalyptus)

Rexness/Wikimedia Commons

De eucalyptus verdient de voorkeur als je een tuin hebt, omdat het een erg grote boom wordt. Een echte reusachtige schildwacht tegen muggen dus! Je kunt echter ook proberen om hem binnenshuis of op het balkon te kweken - al is het dan wel een plant die je wat beter moet volgen. Hij houdt niet van een te koud klimaat, maar ook niet van een te warm klimaat: hij houdt van zon, maar verkiest een gemiddelde temperatuur tussen 5 en 15 graden. Een extra voordeel? De jonge takken produceren ronde bladeren die erg populair zijn in interieurdecoratie!

Pepermunt (Mentha × piperita)

Lazaregagnidze/Wikimedia Commons

Heb je iets nodig dat de ruimte snel vult, niet veeleisend is, lekker ruikt en geliefd is bij bijen en vlinders? Munt is de perfecte keuze: een paar plantjes en binnen een of twee jaar heb je een deken van planten met donkergroene bladeren en vervolgens delicate lila bloeiwijzen. Zodra je er met je hand overheen gaat, ruik je de onmiskenbare frisse en balsamische geur - het is echt een plant met een ongelooflijke prestatie!

Tagetes (goudsbloem)

Needpix

Als het daarentegen gaat om de kleurenpracht van de bloemen, dan is de goudsbloem er een die heel gemakkelijk te kweken is en zich gemakkelijk vanzelf verspreidt. Met hun dubbele kronen van gele tot donkerrode bloemblaadjes vind je bijna nooit twee identieke bloemen op dezelfde plant en het visuele effect van meerdere plantjes naast elkaar is prachtig. Ze worden ook gebruikt in veel traditionele rituelen over de hele wereld, gezien hoe gemakkelijk het is om ze in grote hoeveelheden te kweken! Als je bedenkt dat ze een geur hebben die voor ons niet waarneembaar is, maar voor muggen ongewenst, is er weinig voor nodig om te besluiten ze in de groene hoekjes te plaatsen.

Welke van deze planten zou jij het liefst kweken?

Advertisement