Niet alleen hanglampen: probeer deze alternatieve verlichtingspunten om de slaapkamer te verlichten

door Natasja

24 Mei 2024

Alternatieve verlichting
Advertisement

Als de kamer geen plafondverlichting heeft, kun je gemakkelijk alternatieve methoden vinden om de kamer voldoende te verlichten, zodat je het nodige licht krijgt zonder dat dit ten koste gaat van de esthetiek.

Er zijn verschillende verlichtingspunten die je in de kamer kunt creëren om het uiterlijk ervan te verbeteren en de juiste sfeer te creëren door de kamer goed te verlichten, hieronder stellen we een aantal interessante alternatieve verlichtingspunten voor.

Advertisement

1. Wandlamp

Amazon.com

Wandlampen zijn perfect om halfhoge verlichtingspunten te creëren, die de juiste verlichting bieden in smalle delen van de kamer, bijvoorbeeld in de zone naast het bed als ze aan de wand van het hoofdeinde worden geplaatst, of rond de ontbijt- of eettafel of bank in de woonkamer.

Als je geen elektricien wilt inhuren om ze te installeren, kun je kiezen voor plug-in modellen, die worden geleverd met een netsnoer dat je gewoon in het stopcontact steekt, zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen als je behoeften veranderen.

Advertisement

2. Led-strips

Amazon.com

Led-strips kunnen ook waardevolle alternatieven zijn voor klassieke plafondlampverlichting. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en eenvoudig aan te brengen op elk oppervlak, zorgen led-strips voor een gedempt licht om een film te kijken of een boek te lezen, terwijl ze in de keuken of eetkamer de juiste sfeer kunnen creëren voor een romantisch diner.

Led-strips zijn perfect als onderkast- of aanrechtverlichting of voor verlaagde plafonds of als wandprofilering en kunnen naar wens eenvoudig worden geïnstalleerd en verwijderd.

3. Tafellampen

Pexels

Niet alleen bureaus en nachtkastjes, tafellampen zijn perfect als alternatief voor de plafondlampen in de kamers. Met name in de slaapkamer zijn tafellampen perfect om de kamer het gedempt licht te geven dat geschikt is voor ontspanning, zodat je je kunt wijden aan studeren of lezen. Ze kunnen op het nachtkastje of op een bureau in de hoek worden geplaatst, maar ook op het dressoir of de ladekast.

4. Staande lampen

Peakpx

Staande lampen zijn ook zeer goede alternatieven voor plafondverlichting. Vloerlampen zijn perfect om het juiste licht te geven voor de activiteiten in kleinere delen van de kamers en zijn ook interessante inrichtingsaccessoires met een grote decoratieve capaciteit. Als je bovendien kiest voor zeer hoge of zeer lichtgevende modellen, kun je de plafondverlichting effectief en volledig vervangen door een vloerlamp.

5. Plug-in lampjes

Amazon.com

Als je gewoon niet zonder plafondverlichting kunt, maar geen hulp van een elektricien wilt inroepen, kies dan voor plug-in modellen, die je eenvoudig kunt installeren door ze gewoon in een stopcontact te steken en te verplaatsen wanneer je maar wilt. Installeer een plafondhaak om de lamp te plaatsen en leid de stroomkabel langs het plafond en de muur naar het dichtstbijzijnde stopcontact.

Advertisement

6. Draagbare lampen

Amazon.com

Draagbare lampen zijn de perfecte oplossing voor dynamische verlichting die zich kan aanpassen aan verschillende behoeften naarmate de uren van de dag verstrijken. Ze zijn perfect voor secundaire verlichting en kunnen gemakkelijk de hoofdverlichting vervangen als je activiteiten wilt ondernemen in kleinere delen van de kamers zonder deze volledig te verlichten.

7. Laserprojectoren

Amazon.com

Ten slotte zijn laserprojectoren perfecte hulpmiddelen waarmee je een gedempt licht in de slaapkamer kunt creëren als je volledige duisternis wilt vermijden. Perfect voor kinderkamers, je kunt de kleur kiezen die het beste past bij je wensen en smaak, maar ook de patronen die op de muren worden geprojecteerd.

Aan welke van deze alternatieve verlichtingsmethodes geef jij de voorkeur voor de slaapkamer?

Advertisement