Hoe ontwerp en richt je een badkamer in die echt gemakkelijk schoon te maken is? Ontdek enkele nuttige tips

door Natasja

25 Mei 2024

Advertisement

Mooi, schilderachtig, comfortabel... Maar zijn ze ook gemakkelijk schoon te maken? Bij het ontwerpen van de badkamer of het kiezen van nieuwe elementen is het beter om ook met die factor rekening te houden, tenminste voor wie praktisch belangrijker vindt dan esthetisch. Welke meubels of materialen verdienen de voorkeur? En welke keuzes moet je vermijden om een ruimte te creëren die niet alleen mooi is, maar ook handig om schoon te maken? Laten we eens kijken naar enkele tips hieronder.

Advertisement

1. Muurbekleding: geen kleine tegels

IperCeramica

Muren van kleine tegeltjes, zelfs mozaïek, ook tegels met visschubben, of die met dunne verticale rechthoeken: dit zijn allemaal modegrillen die we kennen en die ons blijven fascineren, en met reden. Maar hoe meer voegen je op de muur hebt, hoe meer moeite je moet doen om alles schoon te houden en de verspreiding van schimmel tegen te gaan. Dus als je ze echt mooi vindt, kun je die bekleding toepassen op de douchecabine of een nis in de muur en grote platen van het gekozen (en bij elkaar passende) materiaal gebruiken voor al het andere.

Dit geldt natuurlijk voor zowel muren als vloeren!

Advertisement

2. Het beste materiaal voor kranen

lowes.com

Ook hier, vanuit esthetisch oogpunt is het gemakkelijk te begrijpen waarom brons of andere "levende" metalen nog steeds worden aangeboden in de catalogi van bedrijven over de hele wereld: mensen houden ervan, ze zijn mooi en veelzijdig, maar het is ook waar dat deze metalen meer geneigd zijn de tekenen des tijds te vertonen, doffer te worden, bedekt te raken met vlekken en zelfs beschadigd te worden door de alomtegenwoordige bedreiging, namelijk kalkaanslag.

Wat moet je dan kiezen? Verchroomde afwerkingen zijn duurzaam, maar voor een oog voor hedendaags design - modern, rustiek of anderszins - is metaal met een zwarte satijnen afwerking ook een goede optie.

3. Het voorkeursmateriaal voor het blad

ideagroup.it

Er zijn veel echt mooie stenen en marmer blijft de trend zetten. Maar veel van deze stenen zijn ook uitgesproken poreus, waardoor ze niet gemakkelijk in optimale conditie te houden zijn: je ziet veel meer vlekken en productresten, en om ze weer als nieuw te krijgen, moet je niet alleen voortdurend opletten, maar ook een beroep doen op experts die de juiste methodes toepassen.

Als je je niet te veel zorgen wilt maken over een van de oppervlakken die het vaakst vuil wordt, dan kun je beter voor niet-poreuze materialen gaan: kwarts, laminaat (dat elk materiaal kan imiteren!) en ook bepaalde harsen zullen je in de toekomst niet teleur stellen.

4. Moet de wastafel tot aan de vloer reiken?

tikamoon.it

Dit is zeker een impopulaire mening als we kijken naar de populairste designtrends: het is moeilijk om de lichtheid van vrijhangende wastafels te weerstaan, zelfs de minimalistische keuzes met een plank en een wastafel. Ze zijn mooi, ze nemen optisch geen ruimte in en ze maken het mogelijk om gemakkelijk op de vloer schoon te maken.

Maar het is ook zo dat als er zich nog een plank of open kast onder de vrijhangende wastafel bevindt, elk zichtbaar oppervlak erg vies wordt. Om het schoonmaken te vergemakkelijken, raden sommige binnenhuisarchitecten daarom zelfs aan om open ruimtes tussen de onderkant van de kast en de vloer, en tussen de kast en de badkamermuur te vermijden: geen open ruimtes voor stof, haar en vuil die dan vast komen te zitten waar je nooit kunt schoonmaken.

Als je het geen goed idee vindt om de hele ruimte te vullen met een "veel ruimte innemende" kast die helemaal tot aan de vloer reikt, is het een goed compromis om een kast te overwegen die goed gesloten is rond en onder de wastafel, strak tegen de muur is geplaats en voldoende ruimte heeft om eenvoudig de vloer te kunnen schoonmaken!

5. De douche? Inloop

Deghi

We begrijpen allemaal dat als je aan de douche denkt, je moet denken aan het omsluiten ervan met glazen wanden om hem te scheiden van de rest en spatten te voorkomen, in plaats van douchegordijnen te gebruiken (die een nachtmerrie zijn om echt schoon te houden). En als je het aantal moeilijk bereikbare spleten en nissen wilt minimaliseren, is de volgende stap het installeren van een inloopdouche te overwegen, d.w.z. een douche die geen verhoogde bak heeft maar gelijk is met de vloer, het soort waar je in loopt zonder een trede.

Advertisement

6. Minimalisme

@falkenreynolds/Instagram

Voor sommigen is het moeilijk om de drang te weerstaan om alles binnen handbereik te houden, rond de wastafel en op planken. Om nog maar te zwijgen van snuisterijen en decoratieve voorwerpen, ook in de badkamer. Maar hoe meer voorwerpen in het zicht staan, hoe meer er verplaatst, gestoft en schoongemaakt moet worden. Als daarentegen alles netjes opgeborgen is in het kastje, netjes georganiseerd, en je maar een paar voorwerpen tegelijk ziet, dan kun je alles heel snel schoonmaken!

Advertisement