Gele ring aan de onderkant van de toiletpot: wat veroorzaakt het en hoe kan je het verhelpen

door Natasja

22 April 2024

Gele ring aan de onderkant van de toiletpot
Advertisement

Je maakt de badkamer altijd goed schoon, inclusief het toilet en de vloer. Waarom blijft er dan altijd een gele ring aan de onderkant van de toiletpot zitten? Het is een veel vaker voorkomend probleem dan we denken, en het is niet te wijten aan het niet goed schoonmaken. Die vervelende vlek rond het toilet kan verschillende oorzaken hebben en er is voor allemaal een oplossing.

Advertisement

1. De afdichting aan de onderkant van het toilet is beschadigd

Lucky_Difference_272/Reddit

Voor elk toilet dat op de vloer rust, is er een afdichting die het afdicht, precies in contact tussen het keramiek en de vloer: soms raakt die afdichtng na verloop van tijd beschadigd en smelten sommige onderdelen ervan. Het resultaat is dat de oliën waaruit de verzegelende was bestaat smelten en de vloer vuil begint te maken. Aan de andere kant kan de wasverzegeling ook hard worden en niet meer zo goed hechten aan andere materialen, waardoor het water doorlaat.

In andere gevallen is het een stopverf, een siliconen, die alles afdicht, en ook dat kan gaan lekken: op den duur kan het water in het toilet erin slagen om de siliconenbarrière onmerkbaar te doen barsten, en dan beginnen het lekken, waardoor de vloer rond het sanitair geleidelijk bevuild raakt.

De oplossing ligt voor de hand: het toilet moet worden gedemonteerd en de toestand van deze afdichtingen moet grondig worden gecontroleerd en vervangen door nieuwe. Meestal is dit echter onderhoudswerk dat gemiddeld om de 3-5 jaar moet worden gedaan, en altijd binnen 10 jaar, dus als er al een lange tijd verstreken is, is het beter om niet langer te wachten en deze reparatie in ieder geval uit te voeren.

Als je het probleem vroeg genoeg onderkent, vooral bij houten of laminaatvloeren, voorkom je ook dat je het vloergedeelte rond het toilet moet vervangen!

Advertisement

2. Scheuren in het keramiek

https://www.reddit.com/r/howto/comments/11x0146/got_a_new_toilet_1_year_ago_and_regularly_clean/

Iets moeilijker te controleren zijn echter eventuele scheuren in het keramiek: barsten komen soms voor in de buurt van de onderkant. Ze zijn meestal zichtbaar, zij het subtiel, aan de buitenkant, maar lopen soms ook door in het toilet zelf. Die laten onvermijdelijk water (vaak rioolwater) door, waardoor de vloer voortdurend vuil wordt.

In dat geval is het onwaarschijnlijk dat je de barsten echt kunt oplossen met stopverf of geschikte vulmiddel: je kunt het proberen als de scheur niet groter is dan anderhalve millimeter, anders is de enige oplossing het toilet te vervangen door een nieuwe.

Andere mogelijke oorzaken van de gele ring aan de onderkant van het toilet

deghi.it

De genoemde oorzaken zijn het meest waarschijnlijk, maar het kan ook de schuld van de leidingen zijn, vooral die van het toilet zelf naar de muur: als er lekkage is, kan het water gemakkelijk door de leiding naar beneden lopen, vervolgens op de buitenwand van het toilet terechtkomen en zich dan geleidelijk aan aan de voet van het toilet afzetten, waardoor het vuil geleidelijk aan een zichtbare vlek vormt.

Dit kan te wijten zijn aan een scheur in de leidingen, of een losse verbinding: kalk, roest of versleten of verharde afdichtingen die hun werk niet meer doen. Zoek de bron van de lekkage op en vervang het defecte onderdeel!

Zorg er ten slotte altijd voor dat er geen obstructies in de leidingen zitten: als het water niet goed kan weglopen, kan het ergens anders uitkomen, waardoor de afdichting aan de onderkant van het toilet zo onder druk komt te staan dat deze kapot gaat, zoals we eerder zagen.

Controleer het toilet regelmatig en vermijd zo de grootste kosten en problemen!

Advertisement