De juiste onderhoudsroutine om de voorraadkast altijd schoon en netjes te houden

door Natasja

13 Maart 2024

De juiste onderhoudsroutine om de voorraadkast altijd schoon en netjes te houden
Advertisement

Of het nu een hele kamer is die aan dit doel is gewijd of slechts één deur van het keukenkastje, iedereen heeft wel een voorraadkast in huis om al de voedselvoorraden in op te slaan. Er zijn veel voedingsmiddelen die sporen van min of meer stoffig of plakkerig vuil kunnen achterlaten op de planken: specerijen, bloem, suiker, koffie, thee, ontbijtgranen, maar ook gedroogd of gedehydrateerd fruit, sauzen, conserven en zoete crèmes zijn in feite producten die gemakkelijk gemorst kunnen worden, en daarom loopt de voorraadkast al snel het risico om te veranderen in een zeer vieze plek waar bacteriën en schimmels zich vermenigvuldigen.

Een andere eigenschap die moeilijk te handhaven is over een lange periode, is orde, die met het constante komen en gaan van alle gezinsleden al snel een onbereikbare droom dreigt te worden tussen verpakkingen met half opgegeten voedsel, verlopen of beschadigde producten en ongeopend voedsel.

Door deze stap-voor-stap gids te volgen, kun je de voorraadkast echter gemakkelijk schoon en netjes houden met minimale inspanning.

1. Leeg de voorraadkast

1. Leeg de voorraadkast

modern-glam.com

De eerste stap bij het ordenen en schoonmaken van de voorraadkast is deze helemaal leegmaken: haal al de voorraad uit de schappen en verzamel deze op de keukentafel of in grote dozen om de volgende sorteerstap te vergemakkelijken. Sorteer de voorraad op soort en controleer ondertussen zorgvuldig alle houdbaarheidsdatums en de staat van de verpakking, gooi verlopen etenswaren en dranken en etenswaren waarvan de verpakking beschadigd is meteen weg.

Advertisement

2. De planken schoonmaken

2. De planken schoonmaken

Pexels

Nu de voorraadkast helemaal leeg is, is het tijd om hem grondig schoon te maken. Begin met het stofzuigen van het hele oppervlak om al het vuil te verwijderen en zorg ervoor dat je zelfs de kleinste, verst verstopte hoekjes bereikt. Daarna kun je verdergaan met schoonmaken, wat je moet doen met een zachte microvezeldoek bevochtigd in een oplossing van azijn en water in gelijke delen of water en Marseillezeep; als je bijzonder hardnekkige vlekken wilt verwijderen, probeer dan een pasta van baking soda en water.

Laat alles drogen voordat je de planken opnieuw vult.

3. De voorraadkast reorganiseren

3. De voorraadkast reorganiseren

organizedlivingllc/Reddit

Nu is het tijd om de voorraadkast bij te vullen en je kunt van de gelegenheid gebruikmaken om de orde definitief te herstellen:

  • verwijder alles wat niet in de voorraadkast thuishoort en selecteer alleen eten, drinken en eventueel keukenaccessoires die normaal gesproken erin moeten worden bewaard;
  • breng het voedsel uit de reeds geopende verpakkingen over in hersluitbare bakjes, bij voorkeur met etiketten zodat je de inhoud snel kunt herkennen;
  • verdeel de voorraadkast in zodat eten en drinken op soort zijn gesorteerd en gemakkelijk op de planken kunnen worden gevonden;
  • maak vuile bakjes schoon met een microvezeldoek voordat je ze opbergt, dan is het makkelijker schoon te houden;
  • als je verschillende verpakkingen van hetzelfde product hebt, bewaar dan de verpakkingen met de vroegste houdbaarheidsdatum vooraan in de schappen zodat je ze eerder kunt gebruiken.

Hoe ruim jij jouw voorraadkast op?

Advertisement