Droge plekken op het gazon: 9 methoden om ze te verwijderen en weer een groen, zacht tapijt te krijgen

door Natasja

08 Mei 2023

Droge plekken op het gazon: 9 methoden om ze te verwijderen en weer een groen, zacht tapijt te krijgen
Advertisement

Een groen, dik, zacht gazon is voor veel mensen een trots en siert ongetwijfeld de tuin, zelfs op zeer kleine oppervlakten, op een unieke manier. Het is echter ook de vrucht van constant werk, dat verder gaat dan eenvoudig water geven en constant maaien - wat ook op de juiste manier en met zorg moet gebeuren. Soms kunnen er zelfs in het midden of aan de zijkanten van een doorgaans goed onderhouden gazon lege, droge plekken ontstaan, alsof het gazon op bepaalde plaatsen verdwijnt en er kale aarde of een droge, platgedrukte plant op de grond ligt.

In dergelijke gevallen is het noodzakelijk te begrijpen wat er is gebeurd en actie te ondernemen om het gazon te herstellen, zodat het weer in zijn oude glorie kan worden hersteld. Zie hieronder wat er kan worden gedaan.

Advertisement
jespinos/Reddit

jespinos/Reddit

  • Fouten bij het maaien van het gazon.

Een eerste oorzaak kan slecht onderhoud van het gazon zijn. In feite mag het gazon nooit te laag worden gemaaid en moet de hoogte van de maaier op of nabij het maximumniveau worden ingesteld. Hoe korter de hoogte, hoe meer de grond wordt blootgesteld aan de hitte en dreigt te verbranden in de zon, de wortels verliezen aan kracht, de planten sterven af en het gazon wordt op steeds meer plaatsen een kale vlakte.
Een ander te vermijden probleem: botte maai- of bosmaaimessen. De bladeren moeten zuiver worden afgesneden, niet gerafeld of half afgebroken. Anders wordt de plant nog zwakker en vergaat vaak.
Vergeet niet de stro van het gazon te verwijderen. Soms wordt het sponzig, alsof het "vervilt" is, en ontstaan er plekken die op pure stro lijken. Het is daarom noodzakelijk om op de juiste momenten te verticuteren en te beluchten, in ieder geval een paar keer per jaar na het maaien.

  • Slechte grond.

Als de bodem te weinig voedingsstoffen bevat, gaan de planten dood. Dit geldt ook voor het gazon. In het bijzonder moet de pH-waarde worden gecontroleerd, die idealiter tussen 6,5 en 7,0 ligt. Als deze hoger is, kan hij worden gecorrigeerd door compost of meststoffen toe te voegen om de groei te stimuleren.

  • Ingegraven puin.

Het kan gebeuren dat er direct onder de toplaag niet-organisch puin ligt, wat een goede wortelgroei verhindert. Of het gebeurt dat een paar wortels van een grotere plant, die dan dood zijn, gaan rotten, en als die wortel verdwijnt ontstaat er een oneffenheid in het gazon, waardoor er soms een lege plek ontstaat. Onder dit soort 'hardnekkige' plekken is het dus de moeite waard om even te graven om te zien of er wellicht sprake is van dit soort problemen.

  • Overmatig verkeer.

Lopende mensen, kinderen of dieren die steeds op dezelfde plek lopen, verhinderen dat het gras groeit. Op dat moment kun je het gebied dat je wilt herstellen beter omheinen en aan de natuur overlaten, misschien met wat regelmatig onderhoud als hulp.

  • Schimmels of insecten.

Problemen door schimmels kunnen worden vermeden door het gazon goed te maaien (en bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds bij warm weer), 's avonds (bij warm weer) of 's ochtends (als het al wat koeler is) water te geven en regelmatig te bemesten.
Wat de invasies van insecten betreft, moet je met de hulp van deskundigen nagaan of de insecten die je rond het gazon ziet, schadelijke dieren zijn (slechts enkele, en zeer weinig soorten) of dat ze het gazon ten goede komen.

Bovendien is het in geval van droge periodes normaal dat het gazon eronder lijdt. Daarom is het verstandig om vanaf het late voorjaar, totdat de temperaturen voldoende dalen en vooral totdat er weer voldoende regen valt, of in ieder geval 's nachts voldoende vocht, het maaien uit te dunnen en er altijd aan te denken de maaihoogte zo hoog mogelijk te houden, zodat het gazon zelf kan "uitdijen".

Ten slotte is het, vooral met het oog op de klimaatcrisis die in vele delen van de wereld steeds nijpender wordt, de moeite waard om andere oplossingen dan het traditionele gazon te overwegen: zoek naar informatie over alternatieven van bodembedekkers en droogtebestendige planten of planten die geschikt zijn voor het klimaat in je omgeving, of misschien zelfs de supermooie xeriscaping-opties die het best bij jouw klimaat passen!

Advertisement