Leer hoe je een nieuwe sansevieria plant creëert van een enkel blad

door Natasja

02 Maart 2022

Leer hoe je een nieuwe sansevieria plant creëert van een enkel blad
Advertisement

Sansevieria is een van de populairste kamerplanten ter wereld: hij heeft een fascinerende vorm die even goed staat in moderne huizen als in klassiek ingerichte, maar bovenal is hij heel gemakkelijk te kweken. In feite wordt hij vaak aanbevolen voor mensen die geen groene vingers hebben, omdat hij weinig onderhoud vergt. Het is ook een van de planten waarvan is aangetoond dat ze de meeste giftige stoffen uit de lucht absorberen, waardoor hij als een natuurlijke filter fungeert die je helpt schonere, gezondere lucht in huis in te ademen.

Bijkomend voordeel is dat ze ook gemakkelijk te vermeerderen zijn: om een nieuwe plant te creëren hoef je alleen maar een enkel blad te nemen en een beetje geduld te hebben, zoals een populaire TikTok video je laat zien.

via plan_jungla/TikTok

Advertisement
plan_jungla/TikTok

plan_jungla/TikTok


Het account plan_jungla heeft een video (https://www.tiktok.com/@plan_jungla/video/7060865654689156358?_t=8PvGGPAMPig&_r=1) geüpload die duidelijk het proces toont van het vermenigvuldigen van een enkele sansevieria plant. Alles wat je nodig hebt is een zeer scherp mes en een groot glas, of een glazen pot of ook een kleine glazen pot.

    1. Steriliseer het mes goed: je kunt een vlam of ook alcohol of ontsmettingsmiddel gebruiken.
    2. Was en steriliseer ook de glazen houder waarin je het blad gaat wortelen, je kunt ook een beetje waterstofperoxide gebruiken, het belangrijkste is dat je hem daarna goed afspoelt en droogt voordat je hem gebruikt.
    3. Neem met het gesteriliseerde mes twee of drie blaadjes en door ze horizontaal aan de basis in de buurt van de wortelhals af te snijden. Het is het beste om dit onmiddellijk na het water geven te doen, zodat de snede op de plant de tijd heeft om te "genezen" voordat deze in contact komt met meer water.
    4. Plan_jungla legt uit dat je de snede ook kunt bestrooien met kaneel voor antibacteriële doeleinden. Er zijn veel voorbeelden die er ook op wijzen dat kaneel op de snede van de stek (het blad dat van de plant is gehaald) helpt om sneller wortel te schieten.
    5. Dan hoef je de blaadjes alleen nog maar in het glas/potje te doen, dat je voor een derde of de helft met water hebt gevuld.
    Het is van essentieel belang eraan te denken het water om de twee dagen te verversen.

Elk blad zou binnen twee weken wortels uit de stek moeten voortbrengen, en na twee maanden zullen de wortels voldoende ontwikkeld zijn om het geheel in de grond te stoppen. Er kan zelfs al een klein plantje aan de basis van het blad ontsproten zijn! Heb je al eens geprobeerd een sansevieria te reproduceren?

Advertisement