De wonderlijke dolfijnplant: ontdek hoe je Senecio Peregrinus kweekt

door Natasja

27 Februari 2022

De wonderlijke dolfijnplant: ontdek hoe je Senecio Peregrinus kweekt
Advertisement

Hij is over de hele wereld bekend als de Dolfijnplant of "Dolphins Necklace" omdat zijn vlezige bladeren eruit zien als een reeks dolfijnen die in de golven springen. De wetenschappelijke naam is echter Senecio Peregrinus, een plant die afkomstig is uit Zuid-Afrika en het resultaat is een kruising tussen de soorten Senecio Articulatus en Senecio Rowleyanus.

Hij kan tot 90 centimeter lange hangende takken krijgen, terwijl de hoogte van de plant gewoonlijk niet meer dan 15 centimeter bedraagt. Door zijn groeiwijze is hij perfect voor hanging baskets of als potplant op een vensterbank, plank of balustrade, zodat het gebladerte vrij naar beneden kan hangen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
  • Blootstelling: het is een vetplant, maar hij houdt niet van te lang direct zonlicht, waardoor de bladeren kunnen verbranden. Geef daarom de voorkeur aan een lichte, maar niet direct zonnige plaats in huis. Ramen op het zuiden die 's morgens licht garanderen, maar niet midden op de dag, zijn ook goed. En je kunt in de winter helpen met ledlampen voor plantengroei.
  • Temperatuur: ze kunnen niet tegen kou (winterhardheidszone 10, d.w.z. warme klimaatzones). De minimumtemperatuur die ze kunnen verdragen (niet voor lang) is 4-5 graden, en de ideale temperatuur voor groei is 22.
Advertisement
  • Grond: dezelfde als voor cactussen en vetplanten in het algemeen is prima, d.w.z. goed losgemaakt en verrijkt met perliet of zand om te voorkomen dat het water stagneert, wat leidt tot het risico van wortelrot en het doodgaan van de plant.
  • Water geven: zet de pot in de wastafel, douche of badkuip en geef goed water tot het water uit de onderkant loopt. Laat het zoveel mogelijk uitlekken en zet de plant terug op zijn plaats. Dit moet telkens worden gedaan als de grond volledig is uitgedroogd (dus ook onder de oppervlaktelaag), ook hier om te voorkomen dat het te ver gaat en de wortels gaan rotten. Van de lente tot de vroege herfst is één keer per week water geven meestal voldoende, en in de winter, wanneer de plant in rust is, één keer per maand. Maar het is altijd beter om de grond te controleren en de frequentie te bepalen, afhankelijk van de omstandigheden in elk huis.

Een curiositeit: deze planten produceren ook kleine bloemetjes die licht naar kaneel ruiken, maar om ze te zien moet je voor de juiste groeiomstandigheden hebben gezorgd, vooral in de winter. Dus vanaf het einde van de herfst tot het begin van de lente 15° aanhouden, niet te veel water geven en in die periode ongeveer 3 uur licht (niet rond lunchtijd) zodat de plant echt "slaapt". Dit zijn planten die graag wat strakker staan dan andere, dus zet ze altijd in potten die iets groter zijn dan de grondkluit.

Heb je er wel eens een gekweekt?

Advertisement