Laat de marmeren trap glanzen met eenvoudige thuismethoden

door Natasja

01 Maart 2022

Laat de marmeren trap glanzen met eenvoudige thuismethoden
Advertisement

Marmeren trappen zijn zeer waardevol en voegen aan elk huis elegantie toe. Ze zijn duurder dan vele andere opties, maar zijn ook duurzaam en op een zeer unieke manier bestand tegen dagelijkse slijtage. Maar ze worden ook vuil, net als alle andere oppervlakken waarop je vaak loopt, en soms geeft alleen wassen ze niet de glans die ze verdienen.

Marmer ziet er nog beter uit wanneer het glanzend is, en om die afwerking te bereiken moet je de juiste methoden en producten kiezen. Naast de specifieke producten die verkrijgbaar zijn, kun enkele DIY middelen gebruiken, die doeltreffend zijn maar ook zacht genoeg om een materiaal niet te beschadigen dat zijn glans verliest door te agressieve producten.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Om marmer te wassen en te ontvetten, kun je ook een beetje afwasmiddel in warm water gebruiken.
  • Een goed alternatief, dat het marmer schoonmaakt en laat glanzen, is een combinatie van Marseillezeep en een beetje baking soda, dat niet zo schurend is dat het materiaal erdoor wordt aangetast, maar wel vuilaanslag kan verwijderen die met zeep alleen niet weg te krijgen is. Per liter water heb je twee eetlepels Marseillezeep en twee eetlepels baking soda nodig.
  • Als je al hebt schoongemaakt, of alleen maar hoeft af te stoffen, en je wilt het ook nog laten glanzen, probeer dan waterstofperoxide: je kunt het puur gebruiken, schrobben met een spons of borstel en daarna goed afspoelen.
  • Een van de traditionele methoden om marmer te laten glanzen is het gebruik van krijtpoeder: je strooit dit op het reeds perfect gereinigde oppervlak en wrijft er vervolgens zachtjes met ronddraaiende bewegingen over met een suède doek die je licht bevochtigd hebt. Veeg het daarna af met een andere droge doek (ook van microvezel) totdat al het stof verdwenen is en het gepolijste oppervlak tevoorschijn komt.

Een tip: als er toevallig moeilijke vlekken op de trap zitten, vergeelde kringen die de textuur van de rest van de trede verpesten en je wilt ze laten verdwijnen maar geen van de andere methoden werkt, raden sommige mensen aan een puimsteen te gebruiken, die schuurt maar vrij zacht is. Hoe dan ook, het is een methode die aan de oppervlakte krast, dus het is altijd beter om het op een onopvallende hoek van de trap te proberen en te zien wat voor resultaat het oplevert. Om het te gebruiken, wrijf het zachtjes op de aangetaste plek, daarna spoel je het af en was je het met een beetje milde zeep.

Succes!

Advertisement