Ontdek korenbloemen: verfijnd ogende, maar rustieke en gemakkelijk te kweken bloemen

door Natasja

13 Maart 2022

Ontdek korenbloemen: verfijnd ogende, maar rustieke en gemakkelijk te kweken bloemen
Advertisement

De blauwe kleur van korenbloemen, soms violet en soms neigend naar lichtblauw, is werkelijk betoverend: deze zeer mooie bloemen, niet in het minst door de ongewone vorm van hun bloemblaadjes, en hun heldere kleur vallen altijd overal op. Ze behoren tot de composietenfamilie, worden bijna nooit hoger dan 50 cm en houden van een gematigd klimaat.

Ze zijn niet alleen mooi en elegant om te zien, maar ook gemakkelijk te kweken en bestand tegen de meest uiteenlopende omstandigheden: korenbloemen passen zich aan verschillende bodems aan en hebben niet al te veel verzorging of bemesting nodig. Het is de moeite waard om ze beter te leren kennen en te proberen ze in huis te laten groeien!

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Blootstelling: ze geven de voorkeur aan zonnige plaatsen, omdat ze het best groeien als ze enkele uren per dag direct licht krijgen. Het is belangrijk dat ze niet worden blootgesteld aan wind en tocht.
  • Temperatuur: ze zijn niet bang voor occasionele excessen van koude of warmte, hoewel ze de neiging hebben gedurende langere perioden te lijden onder een benauwd of te koud klimaat.
  • Grond: korenbloemen zijn helemaal niet kieskeurig wat grond betreft. Daarom zal elke universele grond, rijk aan organisch materiaal, zacht en goed gedraineerd, het zeer goed doen. Als de grond (wanneer de plant in de grond wordt geteeld) echter te rotsachtig en te droog is, zal hij moeilijk weelderig kunnen groeien en meer water nodig hebben.
  • Als de planten in potten worden gekweekt, is het altijd een goed idee om geëxpandeerde klei, of ook gebroken potscherven of een beetje grof zand op de bodem te leggen om voor een goede waterafvoer te zorgen en het altijd schadelijke stagneren van water te voorkomen.
Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Water geven: deze planten kunnen niet lang in droge grond blijven staan, dus geef water zodra de grond begint uit te drogen, ook enkele centimeters onder het oppervlak. Idealiter houd de grond altijd een beetje vochtig, maar overdrijf niet met constant water geven. Als ze in potten staan, controleer ze dan een paar keer per week bij warm weer (dit geldt ook als ze in de grond staan) en geef ze minder water in de herfst of het vroege voorjaar.
  • Zaaien: korenbloemen worden vermeerderd door zaad, en het zaaien moet gebeuren aan het einde van de winter, d.w.z. vanaf eind februari en eventueel begin april.

Heb je wel eens korenbloemen in huis gehad?

Advertisement