Zonder kosten orde scheppen: 5 organisatietips die je moet onthouden

door Natasja

14 Maart 2024

Zonder kosten orde scheppen: 5 organisatietips die je moet onthouden
Advertisement

Orde scheppen betekent soms dingen weg doen en verplaatsen wat overblijft. Maar waar naartoe? Er zijn heel veel voorwerpen om een ruimte in huis te organiseren en de keuze is zo groot dat we er soms verbijsterd over zijn. Zo kan het gebeuren dat je wacht tot het accessoire te vinden dat perfect is voor dat specifieke vak van een meubelstuk, terwijl je eigenlijk altijd gratis oplossingen bij de hand hebt die je moeiteloos kunnen helpen.

In feite zijn sommige alledaagse voorwerpen perfect om in te delen en te organiseren, om ordelijk ruimte te maken. Dus als je eenmaal hebt besloten om de chaos uit een meubelstuk of kamer in huis te verwijderen - met welke opruimtechniek dan ook - welke van deze bondgenoten zou dan het ontbrekende element kunnen zijn?

Advertisement

Glazen potten

Glazen potten

wherethelamppostsare/Instagram

In de wereld van DIY zijn glazen potten absolute hoofdrolspelers. Over het algemeen hebben we het echter over middelgrote of ook grotere potten (vanaf de grootte van een normale jampot), om er lantaarns of houders voor grote hoeveelheden droog voedsel van te maken.

Maar ook kleinere potten kunnen de perfecte houder worden voor duizend andere dingen. Berg ze dus, voordat je ze weggooit, ergens op waar ze niet in de weg staan, zoals een doos bovenop een meubelstuk. En elke keer als je ergens opruimt en ziet dat je kleine voorwerpen moet verzamelen, heb je vrijwel zeker de ideale pot al klaar voor gebruik.

Advertisement

Dozen met compartimenten, zoals die voor wijn en olie

Dozen met compartimenten, zoals die voor wijn en olie

sourcepak.com

Zowel kartonnen dozen als, nog beter, houten kratten met vakken binnenin om flessen - van olie, wijn of andere sterke dranken - apart te houden, kunnen met één gebaar een meubelstuk worden om orde te scheppen. Als het karton (of hout) sterk genoeg is, kun je het zelfs ondersteboven keren en de flappen verwijderen die de opening bedekken, zodat elk vak nuttig wordt voor het opbergen van verschillende voorwerpen.

En in het geval van de kartonnen verdelers in deze verpakkingen kun je ze op maat knippen om orde in de lades te scheppen!

Kleine, stevige dozen

Kleine, stevige dozen

Creativo

Denk aan alle kleine, stevige kartonnen doosjes van spullen die je in de loop der jaren hebt gekocht: smartphones, zonnebrillen, sieraden. Dat karton is echt dik en sterk, en soms hoef je echt alleen maar de bodem in het deksel te doen, en is het doosje een vakje geworden om orde in een lade te scheppen.

Supermarkt voedselverpakkingen

Supermarkt voedselverpakkingen

HENSHOW/Amazon

Je hebt wat vers voedsel gekocht, of kant-en-klare gerechten, in de supermarkt of een andere winkel: als de doos heel stevig is, met een lineaire vorm en misschien geen vakjes, en voorzien van een deksel dat ook stevig is en een goede sluiting heeft, dan heb je een ander handig accessoire om ergens orde te scheppen! Je hoeft ze alleen maar goed af te wassen en je kunt ze opnieuw gebruiken!

Schoenendozen: nog zo'n niet te onderschatten tijdloos voorwerp

Schoenendozen: nog zo'n niet te onderschatten tijdloos voorwerp

Creativo

Een andere klassieker op het gebied van DIY organisatie zijn schoenendozen. Ze zijn gemakkelijk te stapelen, vaak al kleurrijk en mooi om naar te kijken, ook op een plank, om alles in te stoppen waarvan je niet wilt dat het verspreid raakt of stof verzamelt - te beginnen met oude foto's, maar niet alleen!

Ze zijn mooier dan de dozen van verschillende online aankopen die je krijgt via de postbezorging, klaar om een accessoire te worden voor het ordenen en inrichten tegelijk. En als je dat zou willen, zijn er ook duizend ideeën om ze om te toveren in goed uitgeruste organizers, zoals een kabelhouderdoos met alle gaten op de juiste plek, en je hebt geen rondslingerende kabels meer rond de stopcontacten!

Kortom, je hoeft alleen maar om je heen te kijken en vooral als je spullen nodig hebt die verborgen blijven in meubels of in delen van het huis zoals kasten, zolders en kelders, kun je alles wat je nodig hebt om orde te scheppen al in huis hebben, helemaal gratis!

Advertisement