Decluttering in de keuken ok, maar bewaar altijd een paar voorwerpen

door Natasja

30 April 2024

Het interieur van een keuken in perfecte staat
Advertisement

Decluttering is heel handig in huis, maar zoals alles moet het met gezond verstand worden gedaan. Het moet namelijk niet zo zijn dat je de kamers bijna helemaal leegmaakt, waarbij alleen essentiële voorwerpen overblijven: het is een praktijk die met het juiste evenwicht moet worden toegepast (zodat verspilling en onnodige uitgaven worden voorkomen) waarbij je ook een beetje sentimentaliteit niet moet vergeten (om te voorkomen dat het huis koud en onpersoonlijk wordt).

Advertisement

interiorai.com

Dit alles geldt ook voor de keuken, de meest "gebruikte" ruimte van allemaal, de ruimte die altijd in ideale omstandigheden moet worden gehouden om alle nodige manoeuvres uit te voeren om maaltijden te bereiden. Het is ook vaak de ruimte waar alleen of in gezelschap wordt gegeten en waar je je ook een beetje kunt ontspannen tijdens een onderbreking van de dagelijkse activiteiten. Het is dus onvermijdelijk dat er altijd rommel ontstaat en dat er voortdurend opgeruimd moet worden. 

Als het tijd is om op te ruimen en uit te zoeken wat je wilt houden en wat je uit de keuken wilt verwijderen, hoe ver moet je dan gaan? Welke spullen moet je, ook volgens professionals, niet wegdoen bij het declutteren van de keuken?

Advertisement

1. Herbruikbare schoonmaakproducten

Needpix

Alles wat herbruikbaar is, inclusief houders en schoonmaakhulpmiddelen, mag nooit worden weggegooid. Dus glazen flessen, maar ook plastic flessen, nog bruikbare handschoenen en doeken die je met een goede wasbeurt weer in hun oorspronkelijke staat kunt herstellen en daarmee ook sponzen die nog niet weggegooid hoeven worden... Dit zijn allemaal spullen die een periodieke decluttering moeten overleven, en juist opnieuw worden geordend (indien nodig) en geplaatst moeten worden zodat je ze meteen weer kunt gebruiken.

2. Glazen potten

@nestasia.in/Instagram

Er wat betreft glazen potten: ze lijken zich steeds te vermenigvuldigen, met al het voedsel in potten dat je koopt. Dus je kunt ze dan toch weggooien als het tijd is om orde te scheppen? Ja, maar niet allemaal.

Houd al die potten waarvan je de deksels eenvoudig kunt vervangen - en die, ja, gaan na één of twee keer gebruik de vuilnisbak in. En bewaar vooral de formaten die je het vaakst nodig hebt: ook de hele kleine potten kunnen van pas komen als je bijvoorbeeld toevallig zaden of kruiden in kleine hoeveelheden moet bewaren.

3. Goed keukengerei

@aimeebourque/Instagram

Wat zijn "goede" keukenspullen onder al de spullen die je hebt? In eerste instantie zijn dat spullen waar je nooit zonder kunt, ongeacht de kwaliteit. Als je twee dezelfde hebt die nooit zijn gebruikt, doe er dan een weg. In de tweede plaats zijn "goede" natuurlijk die spullen die van goede kwaliteit zijn en nog in goede staat verkeren, waarvan je je echter serieus moet afvragen: "maar hoe vaak heb ik deze grote pan de afgelopen jaren gebruikt?". Het zal duidelijk worden of het deel uitmaakt van je dagelijkse routine of niet, en als je vervolgens op zoek bent naar extra ruimte voor andere dingen die je koste wat kost in de keuken wilt hebben, zal die pan (of dat keukengerei of servies) worden weggegeven of verkocht.

4. Waar je om geeft

stefy_skin_home/Instagram

Daar is het, sentimentaliteit, die nooit kwaad kan: alles wat je echt koestert, en waarvan het onmogelijk is om afscheid te nemen vanwege de sentimentele waarde, zal bij je blijven. Je hoeft alleen maar uit te zoeken of je de spullen waar je aan bent gehecht zou missen als ze eenmaal weg zijn, al het andere kan een andere bestemming krijgen, zelfs worden weggegeven of verkocht.

Hoe weet je of je iets echt nodig hebt als het puur sentimentele waarde heeft? Eén manier zou kunnen zijn om het op te bergen in een grote doos die je vervolgens verstopt in een "vergeten" deel van het huis. Als je je na een paar weken of maanden realiseert dat je je niet eens meer kunt herinneren dat je het had opgeborgen, alsof het nooit heeft bestaan, is het bewijs duidelijk.

Als je eenmaal klaar bent met opruimen, hoef je alleen nog maar de organisatie van de ruimte te optimaliseren, zodat de volgende stressvolle decluttering lang op zich zal laten wachten.

Advertisement