Geen tijd om de planten in de tuin water te geven? Kies deze prachtige onderhoudsvrije planten

door Natasja

30 April 2024

Planten voor onderhoudsarme droge tuinen
Advertisement

Klimatologische omstandigheden in veel delen van de wereld confronteren ons steeds vaker met waterschaarste waar we niet omheen kunnen. En als het op tuinonderhoud aankomt, is water geven een belangrijke factor, maar je hebt niet altijd de tijd of de middelen om de groene hoekjes goed te besproeien. Hoe los je deze situatie op? Met een andere aanpak, een aanpak die gebaseerd is op weinig onderhoud en lage watervereisten, met een voorkeur voor zeer zelfvoorzienende planten. "Droge" tuinen kortom, die bestand zijn tegen langdurige periodes van waterschaarste, in warme of koude klimaten. Hier zijn een paar planten om te overwegen.

Advertisement

De altijd aanwezige cactussen

Tuin met cactussen en vetplanten

@whoorl/Instagram

Het bekendste geslacht van cactussen is ongetwijfeld de Opuntia, die met ronde, platte, grote, met stekels bedekte bladeren die prachtige bloeiwijzen produceren, waarvan sommige zelfs eetbare vruchten dragen (zoals cactusvijgen). Ze zijn steeds meer overal te zien, zelfs op breedtegraden die voorheen onmogelijk leken: deze leerachtige natuurlijke sculpturen zijn prachtig om naar te kijken en hebben weinig verzorging nodig, zozeer zelfs dat veel ontwerpers ze plaatsen om opritten en trappen te versieren.

Advertisement

Rozemarijn-munt, of Mexicaanse oregano (Poliomintha)

@plantdelights/Instagram

De Poliomintha is een plant die ook bekend staat als rozemarijn-munt of Mexicaanse oregano. Het is een aromatische, kruidachtige vaste plant die oorspronkelijk uit Mexico komt en prachtige roze bloemen produceert. Hij verdraagt kou tot -5° en de bladeren, vers of gedroogd, kunnen worden gebruikt om veel verschillende gerechten op smaak te brengen met hun peperige smaak.

Malephora lutea

@natura_life_world/Instagram

De Malephora lutea is de plant die je op deze foto tussen de meest herkenbare cactussen ziet groeien. Het is in feite een groenblijvende, niet-beloopbare bodembedekker met vlezige blauwgroene bladeren. Hij is perfect als bodembedekker in bloembedden met andere vetplanten die zon en weinig water nodig hebben. In de lente produceert hij gele margrietachtige bloemen die tot juli/augustus blijven bloeien en ook in de herfst weer terugkomen!

Yucca rostrata

@fukui.palm/Instagram

Deze archaïsche, half-succulente struik met scherpe, puntige bladeren is perfect als hoog element op de achtergrond van bloembedden in een dorre tuin. Hij is echter geschikt voor warme klimaten: in de winter kan hij beter niet worden blootgesteld aan temperaturen die vaak onder 10 graden dalen.

Gele yucca (Hesperaloe funifera)

walkerspalms/Instagram

Een iets minder bekende yucca is de Hesperaloe funifera, ook wel bekend als de "gele yucca" vanwege de kleur van de knoppen, die vervolgens opengaan in prachtige crèmewitte bloemen. De naam suggereert zijn nauwe verwantschap met aloë, en de bloeiwijzen bevestigen deze link ook: ze kunnen in de zomer worden bewonderd en zijn erg opzichtig. Hij verkiest arme of matig vruchtbare, goed gedraineerde grond en is bestand tegen niet te langdurige vorst (de minimumtemperatuur mag, soms, rond -10 graden liggen).

Advertisement

Echinacea

@maya0520/Instagram

Echinacea is niet voor niets een geliefde plant om bloembedden, potten en plantenbakken mee te vullen, ook in stedelijke gebieden of hooggebergte in de zomer. Er zijn veel soorten, waaronder dubbelbloemige: er is voor ieder wat wils!

Sophora secundiflora

@whitfillglendale/Instagram

In Texas staat hij bekend als de "berglaurier" en het is een kleine boom die goed bestand is tegen droogteperiodes en grote temperatuurschommelingen. Hij produceert geurige paarse bloemen in de lente en is erg populair in "xeriscaping" tuinen, oftewel droge landschappen voor klimaten waar het bijna nooit regent.

Advertisement

Oenothera macrocarpa

@tatyanabessmertnaya/Instagram

Het lijkt op een sleutelbloem, maar dat is het niet precies. De Oenothera macrocarpa is zeer resistent en kan voor zichzelf zorgen als hij eenmaal gewend is in de grond. Hij bloeit van de late lente tot de herfst, soms ook na de eerste vorst. Als bodembedekker is het een prachtig alternatief voor een gazon!

Yucca harrimaniae

@ thedangergarden/Instagram

Nog een Yucca, maar kleiner. Deze geeft ook mooie bloeiwijzen, maar is al heel schilderachtig door de witte, gedraaide draden die elk donkergroen blad vergezellen. Perfect voor rotstuinen, maar ook in vetplantbedden: het belangrijkste is dat het klimaat droog is (ook in de winter) en dat de grond zeer goed gedraineerd is.

Advertisement

Paradijsplant (Caesalpinia gilliesii)

@juanjo_trujillocampos/Instagram

De ster van de show, voor de Caesalpinia gilliesii, is de bloem. Deze is zo mooi dat hij de naam Paradijsplant verdient, maar hij staat ook bekend als Flamboyant. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeit uit tot de grootte van een kleine struik, die in gematigde streken de gewoonte heeft van een halfpermanente plant, met koudetolerantie tot -7°. Hij bloeit in de zomer tot in de vroege herfst, maar alleen als de planten al groot zijn (150 cm).

Klaar om je tuin meer zelfvoorzienend te maken zonder de schoonheid ervan op te geven?

Advertisement