Wil je het huis desinfecteren? Je hebt maar één veilig product nodig

door Natasja

29 April 2024

een hand die een fles waterstofperoxide vasthoudt
Advertisement

Onder de huishoudelijke producten die je helpen om het huis schoon en vooral ook ontsmet te houden, springt waterstofperoxide er zeker uit. Het is veelzijdiger en delicater dan azijn, het is niet zo schurend als baking soda en het werkt zelfs tegen schimmel en kan verschillende oppervlakken desinfecteren. Kortom, het toevoegen aan je voorraad van "wapens tegen vuil" is zeker een winnende zet. Maar waar kun je het eigenlijk gebruiken?

Advertisement

Waar kun je waterstofperoxide in huis gebruiken?

Creativo

Er zijn een aantal oppervlakken die je regelmatig moet schoonmaken en waarop je waterstofperoxide kunt gebruiken voor die extra hygiëne, wat altijd goed is. In elk geval wordt aangeraden om 3% waterstofperoxide te gebruiken: dit is de concentratie die handig is voor de huishoudelijke schoonmaak.

Bijvoorbeeld:

 • Keukenaanrechten: verdun hiervoor waterstofperoxide in evenveel gewoon water, giet het in een spuitfles en spuit het op het oppervlak. Laat het minstens 5 minuten inwerken, want de contacttijd is de tijd die nodig is om te desinfecteren. Veeg vervolgens schoon met een vochtige doek.
 • Vloeren: in dit geval voeg je gewoon een beetje (meestal de hoeveelheid van de dop) 3% waterstofperoxide toe aan een emmer water. Je kunt ook een druppel afwasmiddel of Marseillezeep toevoegen. Overdrijf niet, anders ontstaat er veel schuim en moet je veel afspoelen om patina en halo's te voorkomen.
 • Badkamer: je kunt 3% waterstofperoxide gebruiken om sanitair, badkuipen en douches te desinfecteren, maar gebruik het niet op marmer of graniet.
 • Koelkast: ook hier heb je de 1:1 oplossing nodig die we hebben gezien voor de aanrechten. De binnenwanden en planken van de koelkast kunnen ermee gereinigd worden.
 • Vuilnisbakken: na het wassen met een beetje water en zeep, spuit waterstofperoxide rechtstreeks in de vuilnisbakken, laat 5 -10 minuten inwerken en gebruik dan een doek om te drogen.

Advertisement

Oppervlakken waarop je waterstofperoxide beter kunt vermijden

Creativo

In alle andere gevallen waarin je denkt aan het desinfecteren van een oppervlak met waterstofperoxide, kun je het proberen omdat het geen agressieve stof is die verschillende materialen onherstelbaar kan beschadigen. Het wordt echter niet aanbevolen voor gebruik op bepaalde materialen, waar het daarom beter is om alternatieve oplossingen te gebruiken.

 • Metalen: waterstofperoxide kan bepaalde metalen aantasten, dus gebruik het liever niet op oppervlakken zoals roestvrij staal, aluminium of messing. Of in ieder geval niet regelmatig, maar alleen heel af en toe.
 • Hout: waterstofperoxide kan hout bleken, dus het wordt afgeraden om het op houten meubels of vloeren te gebruiken.
 • Gekleurde stoffen: waterstofperoxide kan stoffen bleken, dus gebruik het liever niet op gekleurde kleding, tapijten of gordijnen. Als je het toch wilt proberen, doe dit dan altijd door het te verdunnen met gewoon water, met een niet te lange contacttijd en vooral nadat je het middel hebt uitgeprobeerd op een nauwelijks zichtbare kant van het te behandelen kledingstuk of voorwerp.

Andere nuttige tips voor het juiste gebruik van waterstofperoxide in huis

 • Hoewel het geen erg gevaarlijke stof is, is het beter om handschoenen te dragen als je het vaak gebruikt.
 • Wat betreft het bewaren is het belangrijk om waterstofperoxide in ondoorzichtige flessen te bewaren, en in het donker - in gesloten delen van meubels.
 • Vergeet niet om oppervlakken af te spoelen nadat je de waterstofperoxide er de nodige tijd mee in contact hebt gehouden.
 • Als je niet zeker bent van het resultaat op het materiaal, test dan een verborgen plek en raadpleeg eerst de instructies van de fabrikant.
 • Vermijd contact met de ogen en mond.

Kortom, alleen of in aanvulling op normale producten, is waterstofperoxide een waardevolle bondgenoot bij het schoonmaken!

Advertisement