Mos in de tuin: methodes om het van paden te verwijderen en het niet terug te laten komen

door Natasja

23 Maart 2024

Mos in de tuin: methodes om het van paden te verwijderen en het niet terug te laten komen
Advertisement

Mos is een waar natuurwonder, maar in sommige gevallen wordt het een plaag in de tuin, waardoor je op zoek gaat naar methodes om het effectief te verwijderen. Hoewel de ontelbare soorten mos op aarde een fascinerende wereld zijn om te leren kennen, vooral gezien hun ongelooflijke vermogen om zich aan te passen aan zelfs de meest vijandige omgevingen, is het ook zo dat wanneer het in overvloed groeit op veel gebruikte paden en verharde gebieden, het een obstakel wordt, in sommige gevallen zelfs een risicofactor. Hoe kun je  het verwijderen van plaatsen waar je het niet wilt laten groeien? Er zijn verschillende methodes die je kunt proberen.

Advertisement

Mos handmatig verwijderen

Mos handmatig verwijderen

Pxhere

De eerste manier om mos te verwijderen is altijd met de hand, vooral als het gebied dat door mos is aangetast niet zo groot of moeilijk te bewerken is. In het geval van kleine open plekken of opritten is het daarom beter om je te wapenen met tijd en geduld en de stukken mos op te tillen met speciaal gereedschap. Er zijn schoppen met een zeer scherpe rand, speciaal ontworpen voor dit soort werk, die goed van pas komen en de inspanning verminderen.

De wortels van mos groeien door te kruipen, op de kleine afzettingen van aarde die zich vormen op de grond of in de kieren tussen tegels, dus soms is het volledig optillen van de zode hetzelfde als een volledige en effectieve verwijdering. En dit gebeurt veel gemakkelijker als de grond nog vochtig is en het mos zacht met veel aarde eronder.

Een andere handmatige manier om mos te verwijderen is door gebruik te maken van een hogedrukreiniger: de waterstraal onder druk verwijdert mos ook uit spleten, zonder dat je hoeft te bukken en één spleet tegelijk hoeft te bewerken.

In andere gevallen is het gemakkelijker om een andere methode te gebruiken.

Advertisement

DIY oplossingen voor het verwijderen van mos

DIY oplossingen voor het verwijderen van mos

PrincessTiff84/Reddit

Voordat je begint met het aanbrengen van welk product dan ook, of het nu chemische onkruidverdelgingsmiddelen zijn of zelfgemaakte preparaten, is het een goed idee om het grootste deel van het vuil op de grond op te ruimen: het verzamelen van puin en vuil, het wegvegen van al het mogelijke zodat alleen het mos overblijft, is een essentiële stap. Zodra dit is gebeurd, bedek je de planten in de buurt waarop spatten van de producten die je gaat gebruiken terecht kunnen komen met een plastic zeil.

Zodra je klaar bent met deze voorbereidende stap, zorg je voor 240 ml bleekmiddel, 4 liter water en 230 ml afwasmiddel of Marseillezeep of ook (biologisch) wasmiddel.

Giet het water in een grote emmer, voeg dan de andere ingrediënten toe en meng (altijd met handschoenen aan) alles met een stok. Breng de oplossing over in een grote spuitfles en spuit op kleine afstand van het mos op de verschillende plekken waar je het mos wilt verwijderen. Zorg ervoor dat je niet op een winderige dag werkt en vermijd sproeien op afstand, vooral als je in de buurt van waardevolle planten bezig bent.

Wacht 5-10 minuten tot het bleekmiddel is uitgewerkt en gebruik dan de waterslang (of ook de hogedrukreiniger) om al het mos dat je hebt geneutraliseerd eraf te trekken, waarbij je opnieuw vermijdt om het water te richten op de plekken in de tuin waar bloembedden staan die je wilt behouden. Met deze methode zou het mos ongeveer een jaar lang niet terug moeten komen.

Heb je deze methode al eens geprobeerd?

Advertisement