Roest op messen: hoe kom je op een eenvoudige manier van dit vervelende ongemak af?

door Natasja

11 November 2023

Roest op messen: hoe kom je op een eenvoudige manier van dit vervelende ongemak af?
Advertisement

Iedereen is wel eens het vervelende fenomeen van roest op messen tegengekomen. Het is geen situatie die de gezondheid in gevaar brengt, maar voedsel snijden met een mes in die staat is zeker niet prettig en het zou beter zijn om dergelijke resten niet binnen te krijgen. Maar het is niet eenvoudig om dit te elimineren en te voorkomen, althans dat denken we meestal.

In werkelijkheid zijn er, naast de chemische producten die te koop zijn, veel doe-het-zelf methodes om het probleem op te lossen en het zijn deze waar we het over willen hebben.

Advertisement

Wat veroorzaakt roest?

Wat veroorzaakt roest?

Creativo

Het eerste wat men echter moet begrijpen is waarom roest ontstaat op messen, maar ook op vorken en ander bestek. Dit fenomeen heeft te maken met de inwerking van water op het mes of ook op de handvatten. Dit, samen met vocht, is helemaal niet goed voor het bestek en kan leiden tot roest.

Het beste wat je dus kunt doen om dit te voorkomen of om te voorkomen dat het na het schoonmaken weer gebeurt, is proberen de messen voornamelijk met de hand af te wassen - in een vaatwasser lopen ze het risico te lang aan vocht te worden blootgesteld - en ze goed te drogen.

Laten we nu eens kijken hoe je deze vlekken kunt verwijderen als je ze toevallig aantreft, maar we raden altijd aan om goed voor het mes te zorgen. Gebruik altijd handschoenen en voorkomen ongelukken van welke aard dan ook.

Advertisement

Methoden voor het verwijderen van roestvlekken uit messen

Methoden voor het verwijderen van roestvlekken uit messen

Creativo

Verschillende natuurlijke producten die je vaak in huis hebt, helpen je om snelle en gemakkelijke doe-het-zelf-trucs te gebruiken om van roest af te komen.

  • Aardappelen. Neem er gewoon een, misschien een middelgrote of grote, snijd hem doormidden en wrijf ermee over het aangetaste deel van het mes. Als de vlekken erg groot en hardnekkig zijn, kun je het mes minstens 30 minuten in de aardappel laten zitten.
  • Azijn. Giet de vloeistof in een kom en dompel het roestige mes erin. Laat het opnieuw 30 minuten weken, of de hele nacht als de situatie ernstig is. Was vervolgens grondig met afwasmiddel en gebruik een doek om de resten weg te vegen. Vergeet niet om goed te drogen en je bent klaar.
  • Citroen. Deze citrusvrucht is zeer nuttig en geurig en is geweldig voor het behandelen van dergelijke vlekken. Snijd hem net als de aardappel doormidden en wrijf hem op de roest. Zorg ervoor dat het sap het hele vervuilde oppervlak bedekt en laat het een paar minuten zitten. Was het af met schoon water en droog het af. Wat zal hij glanzen!
  • Baking soda. Een uitstekende bondgenoot in schoonmaken, het kan ook hier werken. Maak een pasta met water en baking soda en breng dit aan op de roestvlekken. Laat het inwerken en verwijder het. Als de korsten hardnekkig zijn, kun je ook een schuurspons gebruiken, waarbij je ervoor moet zorgen dat je het mes niet beschadigt.
  • Aluminiumpapier. Dit element dat we allemaal in huis hebben is ook zeer geschikt voor het behandelen van messen en bestek in het algemeen. Maak een klein balletje van aluminium, misschien niet te strak, en begin ermee over het oppervlak te wrijven. Eventueel kun je het combineren met baking sodapasta of azijn.

Optimale resultaten met weinig inspanning

Optimale resultaten met weinig inspanning

Pexels

Welke van de bovenstaande methoden je ook kiest, het belangrijkste om goede resultaten te bereiken is om de producten zo goed mogelijk te laten werken, vergeet niet om al het bestek grondig af te wassen nadat je het hebt behandeld en probeer vooral om verdere roestvorming te voorkomen het keukengerei zo goed mogelijk op te bergen. Door het op een droge plaats te bewaren, blijft het mooi.

En op dit punt, als ook jij dit probleem hebt, rest ons niets anders dan je succes te wensen!

Advertisement