De 10 meest voorkomende planten die er op het eerste gezicht onschuldig uitzien, maar eigenlijk heel giftig zijn

door Natasja

11 November 2023

De 10 meest voorkomende planten die er op het eerste gezicht onschuldig uitzien, maar eigenlijk heel giftig zijn
Advertisement

Bepaalde wilde en gecultiveerde planten die ons betoveren met hun decoratieve vermogen weten zich goed te verdedigen, want zijn net zo mooi om naar te kijken als gevaarlijk om aan te raken. Schijnbaar onschadelijk verbergen deze soms heel gewone planten in werkelijkheid zelfs zeer krachtige vergiften, die in veel gevallen hebben bijgedragen aan hun uitgesproken representatieve en voor sommige nogal pittoreske algemene namen.

We zijn allemaal bekend met het gif van de brandnetel, die je zeker wel eens bent tegengekomen tijdens een wandeling in de weilanden en die je minstens één keer die vervelende jeuk heeft bezorgd, maar misschien ben je je niet bewust van de aanwezigheid van veel schadelijkere stoffen in veel andere plantensoorten, die deze stoffen in hun hele structuur of alleen in bepaalde delen bevatten en deze gifstoffen gebruiken als verdedigingsmiddel tegen mogelijke roofdieren.

"De dosis maakt het gif' beweerde Paracelsus, een van de meest representatieve figuren van de Renaissance, bekend als de eerste systematische botanicus, en inderdaad kunnen veel van deze planten ons in verschillende mate problemen bezorgen als ze worden aangeraakt of ingenomen, maar de geneeskunde kent ze al sinds de oudheid vanwege hun helende eigenschappen in oneindige doses.

Laten we samen 10 gewone, onschuldig uitziende planten ontdekken die krachtige vergiften verbergen.

Advertisement

1. Aconitum napellus (Blauwe monnikskap)

1. Aconitum napellus (Blauwe monnikskap)

Rüdiger/Wikimedia Commons

Aconitum, sinds de oudheid bekend als een van de krachtigste vergiften in de natuur en daarom veel gebruikt voor criminele doeleinden, is een zeer algemene wilde plant met een prachtig decoratief uiterlijk, gekenmerkt door zijn grote bloeiwijzen bestaande uit paarsachtige bloemen in de vorm van kleine helmen. De giftigheid is te wijten aan de aanwezigheid van alkaloïden, waarvan aconitine de belangrijkste is, en komt tot uiting door inname, bij kinderen zelfs door gewoon contact met de bloemen.

Aconitum kan verward worden met Cicutaria fetida, Molopospermum peloponnesiacum, een wild kruid dat in Catalonië bekend staat als gastronomische delicatesse, terwijl het in China gebruikt wordt als geneesmiddel in de traditionele geneeskunde.

Advertisement

2. Atropa belladonna (Wolfskers)

2. Atropa belladonna (Wolfskers)

Agnieszka Kwiecień, Nova/Wikimedia Commons

Deze plant dankt de naam van het geslacht Atropa aan de Schikgodin Atropos, die de levensdraad doorknipte, en de specifieke naam belladonna aan de gewoonte van vrouwen in het verleden om een extract van deze plant te gebruiken als schoonheidsmiddel om grotere ogen te krijgen en er aantrekkelijker uit te zien; de alkaloïde die verantwoordelijk is voor de giftigheid en het gebruik is atropine, dat nog steeds gebruikt wordt in de oogheelkunde om de pupillen te verwijden.

Deze plant komt voor in vlakke en heuvelachtige bossen en vlaktes en staat bekend als een van de drie heksenkruiden. Vergiftiging is voornamelijk te wijten aan het inslikken van de vrucht.

3. Datura stramonium (Doornappel)

3. Datura stramonium (Doornappel)

Chbaraka/Wikimedia Commons

Stramonium is het tweede heksenkruid en wordt ook wel Duivelskruid genoemd. Hij is giftig door de alkaloïden die voornamelijk in de zaden zitten en die bij inname zelfs ernstige reacties kunnen veroorzaken. Stramonium is een veelvoorkomend wild kruid, wijd verspreid, vooral langs de kant van de weg of in de buurt van bouwvallen.

4. Hyoscyamus niger (Bilzekruid)

4. Hyoscyamus niger (Bilzekruid)

Syrio/Wikimedia Commons

Het derde en laatste heksenkruid, bilzekruid, is een wilde plant die vooral in vlakke gebieden langs wegen voorkomt en al sinds de oudheid bekend is; het gif zit in de alkaloïden, die vooral in de wortels zitten, die gemakkelijk verward kunnen worden met die van pastinaak, en in de zaden, die verward kunnen worden met die van papavers.

In Duitsland waren er grote hennepkwekerijen naast bierbrouwerijen, omdat de plant werd gebruikt om de effecten van bier te versterken, terwijl de plant in heel Europa al sinds de Middeleeuwen bekend was en werd gebruikt als magische plant. In de geneeskunde staat deze plant bekend als het oudste verdovingsmiddel en in apotheken was tot voor kort de olie ervan te koop, die werd gebruikt bij wrijvingen voor pijnstillende doeleinden.

5. Gevlekte scheerling

5. Gevlekte scheerling

Sylvain Pyri/Wikimedia Commons

Bekend bij iedereen als het kruid van Socrates omdat het sap gebruikt is om de gifbeker voor de bekende filosoof te bereiden, is het krachtige gif dus al bekend sinds de oudheid. De scheerling is een wild kruid dat veel voorkomt op ongecultiveerde plaatsen, velden en in de buurt van bouwvallen. Het kan gemakkelijk verward worden met peterselie, maar de stengel heeft rode strepen en bij wrijven verspreidt het de karakteristieke rattengeur door de aanwezigheid van acetamide.

Het gif bestaat echter uit alkaloïden, waarvan de samenstelling varieert in de verschillende seizoenen, en wordt het gemakkelijkst indirect ingenomen, door de consumptie van vlees van vogels, vooral kwartels, die de zaden hebben gegeten.

Advertisement

6. Taxus baccata (Taxushaag)

6. Taxus baccata (Taxushaag)

MAKY.OREL/Wikimedia Commons

De taxus is de giftige plant bij uitstek, zozeer zelfs dat zijn naam is afgeleid van het Griekse toxon, een woord dat de wortel is van de term toxicologie. De taxus is een veel voorkomende, zeer langzaam groeiende groenblijvende struik of boom, die op grote schaal wordt gekweekt voor sierdoeleinden. Zijn buigzame hout wordt al duizenden jaren gebruikt voor de productie van bogen, terwijl een van de alkaloïden die het gif vormen recentelijk is gebruikt voor de behandeling van borsttumoren.

De hele plant is giftig voor mensen en huisdieren, met uitzondering van de arillus, dat rode, vlezige deel dat de zaden omringt en het belangrijkste sierelement is.

7. Herfsttijloos

7. Herfsttijloos

Hedwig Storch/Wikimedia Commons

Het is een kleine kruidachtige plant die sinds de oudheid bekend staat om zijn zeer mooie herfstbloemen. Het is een wilde plant uit bergachtige gebieden die gemakkelijk te herkennen is aan zijn grote roze-violette bloemen. Het gif is een alkaloïde die vooral in de bollen en zaden zit en alleen bij inname zeer ernstige reacties kan veroorzaken.

Hij kan gemakkelijk worden verward met saffraan door de grote gelijkenis van hun bloemen; het is mogelijk om de twee soorten te onderscheiden door het aantal meeldraden, 6 bij colchicum en 3 bij saffraan. De bladeren daarentegen kunnen gemakkelijk worden verward met de daslook.

Advertisement

8. Buxus sempervirens (Buxushaag)

8. Buxus sempervirens (Buxushaag)

Burkhard Mücke/Wikimedia Commons

De buxus is een groenblijvende struik met een groot aanpassingsvermogen, gekenmerkt door een zeer langzame groei en een lange levensduur. Het hout drijft niet op water vanwege de compactheid en wordt niet alleen spontaan in veel gebieden gebruikt, maar wordt ook veel gebruikt in de snoeikunst vanwege de grote weerstand tegen snoeien.

De hele plant bevat giftige alkaloïden, maar in therapeutische doses werd het voor het eerst gebruikt door de bekende Benedictijner non Sint Hildegard van Bingen, die het gebruikte tegen pokken.

9. Oleander

9. Oleander

Prahlad balaji/Wikimedia Commons

Oleander is een wijdverspreide plant vanwege zijn grote sierwaarde. Het is een groenblijvende struik met karakteristieke, zeer kleurrijke en geurige bloemen. De hele plant is zeer giftig, zelfs door eenvoudig contact met sap of water. Zelfs de rook ervan is schadelijk en er wordt gezegd dat sommige Napoleontische soldaten erdoor werden vergiftigd nadat ze het hout hadden gebruikt om vlees te roosteren.

De actieve ingrediënten van oleander zijn glucosiden die, in therapeutische doses, op dezelfde manier op het hart werken als die van Vingerhoedskruid.

Advertisement

10. Goudenregen

10. Goudenregen

Katrin Schneider/Wikimedia Commons

Een struik die aanzienlijke hoogtes bereikt en wijdverspreid is in vochtige gematigde omgevingen en vooral op kalkrijke bodems. Laburnum is een volledig giftige plant, vooral de zaden, die alkaloïden bevatten. De smaak is erg bitter, waardoor vergiftiging zelden voorkomt, maar de bloemen kunnen gemakkelijk worden verward met die van de Robinia, waarvan ze verschillen door hun gele kleur. De vruchten daarentegen lijken op bonenpeulen.

Kende je deze giftige planten al?

Advertisement