Mondwater is niet alleen voor mondhygiëne. Hier zijn vele andere manieren om het te gebruiken

door Natasja

10 November 2023

Mondwater is niet alleen voor mondhygiëne. Hier zijn vele andere manieren om het te gebruiken
Advertisement

Er is één ding dat we allemaal gebruiken voor een goede mondhygiëne: mondwater. Samen met tandpasta, tandenborstel en flosdraad is deze vloeistof heel belangrijk om etensresten te verwijderen en onze mond perfect verzorgd en 'gedesinfecteerd' te houden. Er zijn allerlei soorten te koop: mint, whitening, mild, geschikt voor gevoelig tandvlees. Kortom, iedereen kan kiezen wat bij hem of haar past, misschien na een gesprek met de tandarts.

Maar wist je dat dit product niet alleen voor oraal gebruik is? Als het antwoord nee is, is het tijd om te ontdekken op welke andere manieren je het kunt gebruiken.

Advertisement

Alternatieve toepassingen van mondwater in huis

Alternatieve toepassingen van mondwater in huis

Ser Amantio di Nicolao/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

We zijn gewend mondwater alleen te gebruiken in de badkamer en voor het reinigen van tanden en mond, maar niet iedereen weet dat deze desinfecterende vloeistof ook andere toepassingen kan hebben. Laten we eens kijken wat de meest voorkomende zijn en hoe het van pas kan komen.

  • Toilet schoonmaken. Het toilet is een van de plekken waar vuil en onaangename geurtjes het meest op de loer liggen. Het is vooral belangrijk om het toilet schoon en gedesinfecteerd te houden, zodat er geen stank blijft hangen. Mondwater kan hierbij van pas komen. Giet gewoon een glas ervan in de toiletpot en laat het ongeveer een uur inwerken zodat alles schoner wordt en beter ruikt.
  • Vuilnisbak. Ook hier is het goed om constant schoon te maken zodat vooral etensresten geen onaangename geurtjes veroorzaken. De afvalemmer schoonmaken en parfumeren met mondwater is een goede manier om hem op te frissen en sterke geuren van afval, ook later, tegen te gaan.
  • Snijbloemen. Niet iedereen is zich hiervan bewust, maar dankzij de bestanddelen ervan kan mondwater in kleine hoeveelheden worden gebruikt om snijbloemen die je thuis in de vazen zet langer houdbaar te maken. Door een maatschepje mondwater aan het water toe te voegen, zullen de bloemen niet zo snel verwelken, omdat het de bacteriën in het water elimineert.
  • Badkamer- en keukentegels schoonmaken. In beide ruimtes is het aan te raden, als je geen andere producten beschikbaar hebt of als je een alternatief wilt proberen, om wat mondwater in water te verdunnen en de tegels met dit mengsel schoon te maken. Onaangename geuren, bacteriën en schimmel zullen verdwijnen.
  • Ramen wassen. Zijn vlekken op de ramen je nachtmerrie? Mondwater kan je een handje helpen en de klassieke schoonmaakmiddelen voor deze oppervlakken vervangen. Je zult zien hoe glanzend ze worden.

Advertisement

Persoonlijke verzorging en mondwater

Persoonlijke verzorging en mondwater

Creativo

We hebben gezien op hoeveel manieren mondwater kan worden gebruikt om het huis schoon te maken, maar dit product is ook erg handig voor persoonlijke verzorging.

  • Ontsmettingsmiddel voor wonden en insectenbeten. Omdat het antibacterieel is - en daarom gebruiken we het bij tandverzorging - is mondwater ook handig voor het desinfecteren van snijwonden en kleine wondjes. Het is zelfs zeer nuttig bij het tegengaan van mogelijke infecties door piercings en bij de behandeling van jeuk door insectenbeten.
  • Voetbad. Door mondwater te combineren met warm water in een teil kun je ontspannen met een zacht voetenbad en vermoeide voeten verlichten.
  • Handreiniging. Als je geen zeep bij de hand hebt, of het gevoel hebt dat je vieze geurtjes niet van je handen krijgt, of gewoon meer wilt desinfecteren, kun je dit product gebruiken.
  • Tandenborstel ontsmetten. Vanzelfsprekend is mondwater geschikt voor het desinfecteren van de tandenborstel. Natuurlijk moet deze regelmatig en afhankelijk van het gebruik worden vervangen, maar om hem schoon te houden is het aan te raden om hem van tijd tot tijd met dit middel schoon te maken, zodat er geen ziektekiemen en bacteriën op de loer liggen.

Een product met vele aspecten

Een product met vele aspecten

Colin Knowles/Flickr

Een product dus voor niet alleen gebitsreiniging, maar er zijn nog vele andere manieren, zoals de zojuist genoemde, om het te gebruiken en al zijn eigenschappen te benutten.

Kende je er al één of niet?

Advertisement