Effectieve methoden om planten in de tuin en op het terras te beschermen tegen de winterkou

door Natasja

10 November 2023

Effectieve methoden om planten in de tuin en op het terras te beschermen tegen de winterkou
Advertisement

De winter is een moeilijk seizoen, niet alleen voor ons mensen, maar ook voor de dieren en planten om ons heen. Hoewel sommige soorten zeer koudbestendig zijn, zijn er planten die niet tegen lage temperaturen kunnen en daarom goed beschermd moeten worden tijdens het koude seizoen als we niet het risico willen lopen dat ze dood gaan voordat de warmte in de lente terugkeert.

Er zijn verschillende methoden om de planten tegen de winterkou te beschermen en de keuze hangt in de eerste plaats af van de specifieke gevoeligheid: sommige planten hebben volledige bescherming nodig, terwijl voor andere een bescherming van het wortelstelsel met bodembedekking volstaat.

In de tuin of op het terras is het belangrijk om onze planten tegen de kou te beschermen zonder te overdrijven, om het risico op schadelijke vochtstagnatie te vermijden, en om de behoeften van elke individuele soort zorgvuldig te beoordelen. We laten hieronder verschillende methoden zien om de planten te beschermen, afhankelijk van hun specifieke gevoeligheid.

Advertisement

1. Doeken voor de meest gevoelige planten

1. Doeken voor de meest gevoelige planten

Reddit

Gevoelige planten hebben volledige bescherming nodig tegen lage temperaturen en hiervoor kun je non-woven stoffen gebruiken, die planten beschermen tegen kou, wind, vorst en hagel, terwijl ze toch lucht en licht doorlaten. Het aanbrengen is heel eenvoudig, maar zorg ervoor dat je deze handeling correct uitvoert, zodat de planten de hele winter goed doorkomen.

Planten in de grond:

  • Planten in de grond moeten gesnoeid en schoongemaakt worden voordat ze bedekt worden, verwijder ook eventueel onkruid uit de grond;
  • Bedek de grond met een laag mulch om te voorkomen dat het te koud wordt;
  • Breng nu het doek aan op de plant door het over het gebladerte te leggen en het aan de basis over de stengel te sluiten;
  • Zorg ervoor dat je het niet te strak aantrekt om het gebladerte niet te vervormen.

Potplanten:

  • Vooral als de pot gemaakt is van terracotta, dat geen goede thermische isolator is, moet deze ook bedekt worden met een non woven- of jutezak, die je eenvoudig naar binnen plooit en aan de bovenkant vastmaakt met een touwtje;
  • Bedek de plant met het doek zoals je dat doet voor planten in de grond, maak het vast aan de basis van de stengel en zorg ervoor dat je het niet te strak aantrekt;
  • Als je dat liever doet, kun je kiezen voor non woven- of jutezakken die zowel de pot als de plant beschermen door de uiteinden van de zak aan de stam vast te binden.

Dit soort bescherming is nodig voor vetplanten, aromatische planten die niet naar binnen kunnen worden verplaatst en fruitgewassen.

Advertisement

2. Een kas voor potplanten

2. Een kas voor potplanten

AccomplishedAD2888/Reddit

Potplanten kun je binnen of elders beschutten, maar als je de mogelijkheid hebt, rust dan een hoekje van je tuin of terras uit met een kas. Je kunt kiezen uit verschillende maten, van kleine kassen tot echte loodsen, die in winkels verkrijgbaar zijn in praktische, eenvoudig te monteren bouwpakketten. Je kunt ook zelf een kas bouwen met verschillende materialen voor de draagstructuur, zoals houten planken of pallets, gegalvaniseerde stalen bogen of plastic slangen. Voor de bedekking kies een doorzichtige plastic folie, de beste zijn die gemaakt van ethyleenvinylacetaat.

De kas creëert een ideaal microklimaat voor de planten dankzij het zonlicht en de vochtigheid.

3. Mulchen om wortels te beschermen tegen de kou

3. Mulchen om wortels te beschermen tegen de kou

DrMantisTobogan_MD/Reddit

Mulchen is het aanbrengen van een laag organisch of anorganisch materiaal boven op de grond rond de basis van de planten en wordt zowel bij bodembedekkende planten als bij winterharde planten toegepast om de wortels tegen de kou te beschermen; deze praktijk voorkomt dat de grond overmatig afkoelt en garandeert het welzijn van de planten, zelfs wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt.

Mulch kan worden aangebracht in een laag van 8-10 cm nadat de grond is vrijgemaakt van onkruid en afval, waarbij een paar centimeter onbedekt blijft dicht bij de stengel. Je kunt kiezen uit verschillende materialen om het uit te voeren:

  • turf en zand vormen een mulch die in het voorjaar kan worden gemengd met de rest van de grond; het moet na het aanbrengen worden samengeperst en zelfs worden bevochtigd met een beetje water om de effectiviteit te garanderen;
  • plantaardige panelen: mulchen met plantaardige panelen gemaakt van jutevezel, kokos, hennep of andere planten zoals kenafvezel, een vezel van hibiscus die al duizenden jaren wordt gebruikt als textielmateriaal, is onlangs wijdverbreid geworden. Het is te koop in ronde of rechthoekige panelen die gemakkelijk te knippen zijn en toe te passen op potten of in de tuin;
  • organisch materiaal: een meer klassieke methode is mulchen met min of meer snel afbreekbaar organisch materiaal; in dit geval kan mulchen ook doe-het-zelf zijn met stro, droge bladeren en schors. Naarmate het ontbindt, werkt deze laag als meststof in de volgende seizoenen.

Zijn jouw planten al klaar voor de winter?

Advertisement