Van moestuin tot boomgaard en bloembedden, welke planten moet je zaaien en kweken in november?

door Natasja

09 November 2023

Van moestuin tot boomgaard en bloembedden, welke planten moet je zaaien en kweken in november?
Advertisement

November is een maand waarin de temperaturen geleidelijk afkoelen en de grond begint te verharden, waardoor deze ongeschikt wordt voor cultivatie. Hoewel je zou kunnen denken dat deze maand om deze redenen bestemd is voor rust, zijn er veel planten die juist houden van de koelere temperaturen van deze maand en die in deze tijd van het jaar met succes gezaaid kunnen worden om te anticiperen op de voorjaarsbloei en -oogst.

Groenten, fruit, maar ook bloeiende planten kunnen in feite in de late herfst worden gezaaid, zodat de zaden meteen kunnen ontkiemen bij de eerste temperatuurstijging in de lente en je alvast kunt genieten van de vruchten van je arbeid.

Tot slot kun je door in de late herfst te zaaien de werkdruk van het volgende lenteseizoen verlichten door te anticiperen op wat je moet doen, zodat je in maart en april tijd kunt besparen en de gelegenheid hebt om de gewassen uit te breiden.

Maar welke planten kun je dit seizoen zaaien en planten? Laten we dat hieronder uitzoeken.

1. Sla

1. Sla

riley_teel05/Reddit

De meest klassieke onder de salades is een koudeminnende plant; sla ontkiemt ideaal tussen 10 en 18 graden, als de temperatuur boven de 22 graden komt, doen hij dat niet meer. Hij heeft weinig ruimte nodig en is daarom ook perfect om op het balkon te kweken, dus je kunt hem al in de late herfst zaaien, maar zorg er wel voor dat je hem tijdens de koudere maanden beschut houdt.

Advertisement

2. Eryngium

2. Eryngium

shezzyyee/Reddit

Eryngium is een winterharde en weinig veeleisende kruidachtige plant met prachtige zomerbloei. De plant verdraagt kou tot -15 graden en geeft de voorkeur aan zeegebieden met een zout klimaat. Je kunt deze planten al in de late herfst in zaaibedden zaaien en ze in een onverwarmde kas zetten om te wachten op hun ontkieming in de lente.

3. Frambozen

3. Frambozen

sirgoofs/Reddit

Frambozen kunnen zowel in potten als in de volle grond worden geteeld. De ideale tijd om frambozen te zaaien is november, hoewel ze het hele jaar door kunnen worden geplant. De grond moet zorgvuldig worden voorbereid voor het zaaien en de planten moeten in de volle zon of gedeeltelijke schaduw staan.

4. Spinazie

4. Spinazie

aerdnadw/Reddit

Spinazie, een groente die pas sinds 1800 als voedingsmiddel bekend is, is een zeer koudebestendige plant die in de herfst in de volle zon moet worden gezaaid in een bewerkte grond van minstens 25 cm diep. Deze plant ontkiemt in korte tijd bij temperaturen rond de 15 graden, terwijl de teelt wordt afgezwakt door temperaturen boven de 26 graden en watertekort.

5. Tulpen

5. Tulpen

cryptodesign/Reddit

De tulp is een vaste plant die erg gewaardeerd wordt om zijn spectaculaire bloei. Om te ontkiemen moet de tulp worden blootgesteld aan de kou, daarom is de ideale zaaiperiode de herfst, van oktober tot december, in de volle grond. Ze moeten 10 tot 20 cm diep worden begraven, afhankelijk van de soort, en de afstand tussen de planten moet 10 tot 25 cm zijn.

Advertisement

6. Japanse esdoorn

6. Japanse esdoorn

Perfect_Gas/Reddit

De Japanse esdoorn is een loffboom die zowel in de grond als in potten kan worden gekweekt. Hij verdraagt lage temperaturen, zelfs langdurige, zolang ze niet onder de -18 graden komen. Het minder resistente wortelstelsel moet daarentegen worden beschermd met mulch. De plant kan het hele jaar door worden geplant, maar moet in de zomer worden vermeden vanwege te hoge temperaturen. Kies tijdens de warmste uren een plek met veel, maar geen direct zonlicht.

7. Lathyrus odoratus of reukerwt

7. Lathyrus odoratus of reukerwt

jacobbaby/Reddit

Een bloeiende plant die verkrijgbaar is als struik- of klimplant. Reukerwten kunnen in de lente gezaaid worden, maar als een vroegere bloeitijd gewenst is, kan er al in de late herfst gezaaid worden, van half oktober tot de eerste helft van november, op een zonnige of licht beschaduwde plek.

Advertisement

8. Hyacinten

8. Hyacinten

domyniza/Reddit

Hyacinten zijn kleurrijke en zeer geurige bolgewassen. Ze moeten in de late herfst in potten worden gezet en hebben geen licht nodig tot ze ontkiemen, daarna hebben ze veel direct licht nodig om te groeien. Ze verdragen vorst en sneeuw en zijn zelfs tijdens de bloei niet bang voor wind en kou.

9. Knoflook

9. Knoflook

Johnathon1069DYT/Reddit

Knoflook is een bolgroente die gemakkelijk te kweken is en weinig ruimte nodig heeft. Je kunt knoflook halverwege de herfst met de afzonderlijke teentjes naar boven in goed gedraineerde grond begraven om het tegen het einde van het seizoen of in het vroege voorjaar te zien groeien.

Advertisement

10. Helmbloem

10. Helmbloem

Christian Fischer/Wikimedia Commons

Helbloem is een geslacht van kruidachtige, eenjarige en overblijvende kruiden uit de papaverfamilie die veel voorkomt op het noordelijk halfrond. Het is een klein, discreet maar gewild knolgewas waarvan de bloem doet denken aan de wilde orchidee. Deze plant is perfect om een tuin te renaturaliseren, schaduwrijke plekken groener te maken en kale heggen te flankeren. De bollen moeten direct na aankoop in de herfst worden geplant, omdat ze snel uitdrogen.

Heb jij al gekozen welke planten je in november gaat zaaien?

Advertisement