Het recept voor in de oven geroosterde kastanjes voor een lekker en gezond tussendoortje

door Natasja

09 November 2023

Het recept voor in de oven geroosterde kastanjes voor een lekker en gezond tussendoortje
Advertisement

Kastanjes, een herfstvrucht bij uitstek, behoren tot de populairste vruchten voor zowel volwassenen als kinderen en op veel plaatsen met kastanjebossen is het verzamelen ervan een echte culturele factor. Het oprapen van kastanjes is een excuus voor veel zondagse gezinsuitstapjes, waarbij zowel volwassenen als kinderen kunnen genieten van aangename uren buiten in de natuur en er samen thuis van kunnen smullen, misschien voor een warm vuur en vergezeld van een glas goede rode wijn.

Kastanjes zijn zeer voedzaam en waren in het verleden duurzaam en economisch basisvoedsel voor de armere klassen; ze zijn rijk aan complexe koolhydraten en vezels en bevatten weinig eiwitten en vet. Er zijn ook veel mineralen en vitamines aanwezig, waardoor deze vruchten uitstekende vervangers zijn voor granen, aardappelen en bloem.

Hoewel ze met voorzichtigheid moeten worden gegeten vanwege hun hoge caloriegehalte, is er een heel lekker recept waarmee je kastanjes zonder schuldgevoel kunt eten.

Advertisement

Hoe kastanjes roosteren in de oven

Hoe kastanjes roosteren in de oven

@Alpha/Flickr

Verwarm voordat je begint de oven voor op 200 graden statisch - als je een heteluchtoven gebruikt, is 180 graden voldoende.

Maak de kastanjes klaar om te roosteren door met een zeer scherp mes een lange snee in de bovenkant van de vrucht te snijden en ze met de afgeplatte kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat te leggen. Zorg er voor dat je alleen de schil insnijdt en de vrucht binnenin intact laat.

Plaats de bakplaat in de oven en bak ongeveer 20-30 minuten; wanneer de insnijdingen beginnen te openen en de schelpen loskomen, zijn de kastanjes klaar.

Laat de kastanjes afkoelen voor je ze opeet, leg een houten plank op de bakplaat zodat de stoom kan worden gevangen om het pellen te vergemakkelijken. Als je ze niet laat afkoelen of als de binnenste schil er moeilijk af komt, kun je het makkelijker maken door de kastanjes een minuut of wat in kokend water onder te dompelen.

Advertisement

Tips voor het correct lopen van kastanjes

Tips voor het correct lopen van kastanjes

Pexels

Als je liever kastanjes koopt dan ze met handschoenen en laarzen in het bos verzamelt, zijn hier een paar tips om je te helpen bij je keuze.

Onthoud allereerst dat er een onderscheid is tussen kastanjes, die kleiner, rond, plat of halfrond van vorm zijn en met drie tegelijk in één bolster zitten, en kastanjes, die groter en eivormig zijn, afgerond aan de zijkanten, met een dunnere schil en afzonderlijk in de bolsters zitten. Deze laatste zijn waardevoller dan de eerste.

Houd bij het kiezen ook rekening met 3 fundamentele kenmerken:

  • vorm: kastanjes zijn onregelmatig gevormd met een meer afgeplatte kant; bolvormige kastanjes zijn vruchten van de paardekastanjeboom, niet eetbaar maar volgens de boerenlegende nuttige amuletten om verkoudheid af te weren.
  • uiterlijk: als de kastanjes vers zijn, moet de schil intact zijn, zonder gaten of scheuren, glanzend bruin;
  • aanraking: de kastanjes moeten stevig aanvoelen; als je de schil indrukt, moet de schil resistent zijn en niet meegeven en de indruk geven dat de kastanjes hol of droog zijn.

Veel plezier met het verzamelen en smakelijk eten!

Advertisement