De mythe van aspirine om planten te genezen: zit er enige waarheid in?

door Natasja

09 November 2023

De mythe van aspirine om planten te genezen: zit er enige waarheid in?
Advertisement

Van de vele huismiddeltjes die al sinds mensenheugenis succes hebben onder plantenliefhebbers, is er ook dat van het toedienen van aspirine aan planten, om ze te genezen of hun groei te stimuleren. Er wordt vooral veel gesproken over de voordelen van vervallen aspirine, die zo van speciaal afval een nuttige bondgenoot kan zijn bij de verzorging van planten in tuinen en Op balkons.

Zit hier enige waarheid in? Kan het echt de groei van planten stimuleren of ze helpen herstellen van stress? Het antwoord is niet eenduidig en er zijn inderdaad veel onderzoeken die de invloed van dit zo gebruikelijke en zelfs goedkope medicijn op het plantenrijk proberen te analyseren. Laten we proberen wat duidelijkheid te scheppen.

Advertisement

Aspirine voor planten: hoe werkt het?

Aspirine voor planten: hoe werkt het?

Anna Shvets/Pexels

Aspirine is een geneesmiddel op basis van acetylsalicylzuur, zelf een geacetyleerd derivaat van salicylzuur dat bekende pijnstillende, ontstekingsremmende en koortswerende eigenschappen heeft. We gebruiken het kortom wanneer we pijn of ontstekingen ervaren, inclusief koorts. Dus hoe helpt het planten?

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat dit zuur een essentieel onderdeel is van de weerstand van planten tegen ziekteverwekkers. Ander onderzoek heeft gekeken naar het vermogen van aspirine om de plant te helpen reageren op ongunstige omgevingsomstandigheden, zoals de aanwezigheid van overtollig zout in de bodem of osmotische stress (die bijvoorbeeld gerelateerd is aan zoutgehalte of watertekort).

Zo is gedocumenteerd dat aspirine in gestresste planten veel metabolische processen kan moduleren, waaronder het versterken van het afweersysteem tegen oxidatieve schade door de ophoping van vrije radicalen te beperken.

Advertisement

Aspirine aan planten toedienen

Aspirine aan planten toedienen

Olga Lioncat/Pexels

Er zijn verschillende manieren om aspirine aan planten te geven, en hoewel we vaak horen dat zelfs vervallen aspirine prima is, is het waarschijnlijk minder effectief op planten, maar het is moeilijk om te weten hoeveel de effectiviteit zelf afneemt na het verlopen, dus zelfs dan is het, als je het echt wilt proberen, beter om de doses niet te veel te concentreren.

Toediening gaat altijd via het irrigatiewater. Over het algemeen één aspirine per liter water (3 aspirines per gallon, wat overeenkomt met ongeveer 3,7 liter). De bereiding is eenvoudig: los de aspirine op in water en wacht een paar minuten tot de tabletten volledig zijn opgelost en niet nog in suspensie zijn (ze zouden later de sproeiers kunnen verstoppen). Voeg dan een paar druppels biologische afwasmiddel toe, dat helpt de oplossing te hechten, en meng langzaam om alle ingrediënten samen te voegen.

Giet het mengsel in een sprayfles voor gebruik in de tuin en spuit op de bladeren en stengels van de planten. 

De frequentie is laag: het wordt aanbevolen om dit één keer per maand te doen en niet vaker, en als het laat genoeg in de ochtend is dat er geen dauw of restvocht meer op de planten zit. Als je het echter in een erg warme tijd van het jaar doet, kun je het het beste 's avonds bij zonsondergang of 's ochtends vroeg doen: het vocht verdampt dan zeker eerder.

Heb jij dit middel al eens geprobeerd voor planten?

Advertisement