Najaarsschoonmaak: hoe je je huis kunt voorbereiden op de seizoenswisseling

Janine image
door Janine

07 Oktober 2023

Najaarsschoonmaak: hoe je je huis kunt voorbereiden op de seizoenswisseling
Advertisement

Met de komst van een nieuw herfstseizoen veranderen de temperaturen en het klimaat, en zelfs sommige elementen van het huis herwinnen een bepaalde waarde, zoals een tapijt dat je weer voor de dag haalt, maar bovenal hebben onze gewoonten de neiging enigszins te veranderen: de dagen worden korter, het wordt kouder dus je andere kleding nodig, maar niet alleen dat.

Met het oog op de overgang van een warm seizoen naar een kouder seizoen, is het raadzaam om te overwegen om je huis grondig schoon te maken: meubilair, stoffering en nog veel meer. Kortom, alles wat in een hoek werd geplaatst, wachtend om weer voor de dag gehaald te worden, moet naar behoren worden schoongemaakt: laten we eens kijken welke punten en welke objecten prioriteit moeten krijgen.

Advertisement

1. Spinnenwebben

1. Spinnenwebben

Ivan Radic/Flickr

In deze periode van een kouder klimaat zoeken allerlei soorten insecten beschutting; wantsen en spinnen behoren waarschijnlijk tot de meest voorkomende. Dit betekent dat het een goed idee is om zorgvuldiger rond te kijken, al was het maar om de spinnenwebben te verwijderen die zich in de meest verre hoeken van het huis zullen vormen. We adviseren je om in alle hoeken en gaten te kijken en alles te verwijderen dat aanwezig is.

Om complexe draden te verwijderen, kun je een speciale stok gebruiken die zich kan uitstrekken en daardoor tot aan het plafond kan reiken. Plaats een stofdoek of een microvezeldoekje aan het uiteinde van de stok en maak cirkelvormige bewegingen om de spinnenwebben volledig te verwijderen.

Advertisement

2. Lampen

2. Lampen

Freepik

Met het excuus om omhoog te kijken (en naar de insecten) zou het goed en juist zijn om de lampen en lampenkappen door het hele huis af te stoffen. Het kan ook een goed moment zijn om gloeilampen en, als je die hebt, de batterijen van de rookmelders te vervangen.

Ook in dit geval is de procedure heel eenvoudig: zorg voor een masker en eventueel een veiligheidsbril en gebruik een stofdoek. Als de opgehoopte stoflaag te dik is, haal dan de stekker uit het stopcontact en gebruik een licht vochtige doek.

3. Gordijnen

3. Gordijnen

Freepik

Met de seizoenswisseling wil je ook de gordijnen wassen, of misschien de stijl en stof van dit accessoire veranderen: heb je zware gordijnen? Er is geen beter moment om de oude schoon te maken, de nieuwe te wassen of te veranderen!

Om dit te doen, is het over het algemeen voldoende om ze in de wasmachine te doen, een delicate was te gebruiken en er niet meer dan een paar tegelijk te wassen.

4. Ramen en luiken

4. Ramen en luiken

Creativo

De zomer is ten einde, velen hebben in die periode de ramen wagenwijd opengezet en dit zal zeker een impact hebben gehad op de ophoping van vuil. Vooral luiken zijn gevoelig voor het verzamelen van stof tussen de kieren: dit kan een goed moment zijn om je aan deze activiteit te wijden.

Het enige wat je hoeft te doen is een vochtig doekje te nemen en deze eroverheen te halen, waarbij je erop moet letten dat je tussen elke aanwezige kier afstoft.

5. Kasten

5. Kasten

Freepik

Het advies om je kasten grondig schoon te maken, vooral die waarin je je kleding opbergt, mag niet ontbreken in deze kleine handleiding. De seizoenswisseling is de perfecte gelegenheid: terwijl je lichte kleding vervangt door warmere kleding, kun je van de gelegenheid gebruik maken om je kledingkast helemaal op te ruimen.

Verwijder alle kleding, laat laden en deuren open en pak een doekje en schoonmaakmiddelen voor het te behandelen oppervlak en ontsmettingsmiddelen. Stof zorgvuldig af, maak schoon en ontsmet alles zodat je kledingkast weer glanst en je zeker weet dat je schone kleding kunt aantrekken.

Advertisement

6. Bekleding

6. Bekleding

Freepik

Zowel bij het vervangen als bij het wassen van de bestaande is het ten zeerste aan te raden de bekleding te vervangen/of schoon te maken. Variëren is niet alleen prettig om een ​​ander tintje aan het huis te geven, maar het kan ook een uitstekende gelegenheid zijn om al die oppervlakken waarmee we vaak in contact komen te reinigen: kussenhoezen en kussens, de bekleding van de bank, enzovoort. Bovendien willen sommigen misschien vloerkleden en tapijten neerleggen.

De reiniging van deze elementen varieert sterk: sommige delen van de bekleding kunnen rechtstreeks in de wasmachine worden gedaan, voor andere (zoals tapijten) zal het in plaats daarvan nodig zijn om specifieke producten te gebruiken, zoals sprays en speciale borstels.

7. Plinten

7. Plinten

Creativo

Nu we het toch over grondige reiniging hebben, willen we het met je hebben over een ander punt van het huis dat vaak over het hoofd wordt gezien: de plinten. Vloeren worden geveegd en gedweild, maar plinten worden vaak overgeslagen. Toch kan zich tussen de geringe dikte tussen de tegels en de muur een grote hoeveelheid vuil en bacteriën ophopen.

Om deze problemen te elimineren, volstaat het om jezelf te bewapenen met veel geduld en een eenvoudige spons/doek: maak de betreffende doek vochtig en passer er over het hele oppervlak.

Advertisement

8. Vriezer en koelkast

8. Vriezer en koelkast

Freepik

De temperaturen veranderen, dus de behoeften van ons voedsel dat in de koelkast wordt bewaard, kunnen ook variëren: wij raden je aan om die van de koelkast en vriezer goed aan te passen, zodat je geen voedsel aantreft dat bedekt is met ijs of beschadigd is.

Terwijl je toch bezig bent, is een algemene schoonmaakbeurt van dit apparaat een uitstekend idee: verwijder alle aanwezige producten en ontdooi de vriezer.

9. Oven

9. Oven

zinkevych/Freepik

Tenslotte is er nog een handig apparaat dat regelmatig onderhouden moet worden: de oven, dus waarom zou je niet profiteren van de seizoenswisseling om hem weer te laten glanzen?! Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de esthetiek: door de ovenroosters schoon te maken en het filter te vervangen, kun je voedsel bereiden met meer aandacht voor je gezondheid.

Voor het reinigen van de oven verdient het de voorkeur specifieke producten te gebruiken of natuurlijke oplossingen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld water en witte azijn.

Vergeet niet dat de opeenvolging van seizoenen cyclisch is en op niemand wacht: het is aan ons om altijd klaar te staan ​​om ze op de best mogelijke manier het hoofd te bieden en tegelijkertijd in welzijn en comfort te blijven!

Advertisement