Weet je zeker dat het op deze manier moet schoonmaken? 10 voorwerpen die je beter kunt schoonmaken

door Natasja

10 Augustus 2023

Weet je zeker dat het op deze manier moet schoonmaken? 10 voorwerpen die je beter kunt schoonmaken
Advertisement

Het is best ingewikkeld om altijd een schoon en opgeruimd huis te hebben, maar er zijn een aantal handelingen die we dagelijks doen en waarvan we denken dat ze heel eenvoudig zijn om uit te voeren. Maar weten we echt zeker dat we ze correct uitvoeren?

Het correct schoonmaken van keukengerei en oppervlakken lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er zijn zoveel fouten die je kunt maken tijdens deze schoonmaaksessies en veel alledaagse voorwerpen moeten op een precieze manier worden schoongemaakt om te voorkomen dat ze ziektekiemen en bacteriën ophopen die mogelijk schadelijk zijn voor het welzijn. En om ervoor te zorgen dat je elke vlek goed verwijdert, vermijd je dat je alles opnieuw moet schoonmaken.

We zetten hieronder 10 alledaagse voorwerpen en keukengerei op een rijtje die je misschien op een meer correcte manier zou kunnen schoonmaken.

Advertisement

1. Koffiezetapparaat

1. Koffiezetapparaat

Pixabay

We weten allemaal dat je het koffiezetapparaat nooit mag afwassen met afwasmiddel om de koffie beter te laten smaken, maar weet je zeker dat gewoon afspoelen onder stromend water voldoende is? Deze praktijk verwijdert in feite alleen koffieresten, maar het is niet genoeg om de onvermijdelijke kalkaanslag te verwijderen. Hiervoor moet je het vullen met azijn en het koken. Als je deze methode een keer per maand herhaalt, is je koffiezetapparaat altijd op zijn best!

Advertisement

2. Vaatwasser

2. Vaatwasser

Pixabay

Sommige mensen maken de vaatwasser waarschijnlijk gewoon min of meer regelmatig schoon door hem een leeg wasprogramma te laten draaien door een speciaal product in de korf te doen. Anderen doen hetzelfde met natuurlijke middelen zoals azijn en baking soda. Maar heb je ooit de deur van de vaatwasser schoongemaakt? Voor een optimale reinheid is het ook nodig om de deurpakkingen goed schoon te maken, omdat deze vaak de neiging hebben om vocht en vuilresten op te hopen, waardoor schimmel en bacteriën zich kunnen verspreiden. Veeg alle afdichtingen schoon met een doek bevochtigd met azijn en de reiniging is klaar.

3. Snijplank

3. Snijplank

Pixabay

Snijplanken zijn erg handig bij het bereiden van de maaltijden. Niet iedereen weet echter dat er een specifieke techniek is om ze schoon te maken, als je niet het risico wilt lopen dat ze kapot gaan of dat het eten besmet wordt met ziektekiemen en bacteriën wanneer je ze gebruikt. Omdat ze normaal gesproken van hout zijn, kunnen deze gebruiksvoorwerpen niet in de vaatwasser worden afgewassen, omdat ze dan voortijdig kapot kunnen gaan en schimmel en bacteriën kunnen ophopen door de ophoping van restvocht. Het is veel beter om ze met zout te bestrooien en in te wrijven met een halve citroen en ze daarna grondig af te spoelen met water.

4. Magnetron

4. Magnetron

Air fans/Wikimedia Commons

Net als alle andere hulpmiddelen die je dagelijks in de keuken gebruikt, moet de magnetron regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat hij altijd optimaal werkt. Zet er een kom met water en azijn in en verwarm 2 minuten op maximaal vermogen.

5. Bestek

5. Bestek

Pixabay

Het grote gemak van de vaatwasser is de mogelijkheid om borden en servies snel, grondig en moeiteloos af te wassen, maar sommige items in de vaatwasser kunnen worden beschadigd en dit geldt zeker voor bestek. Dit bestek heeft de neiging dof te worden wanneer het in de vaatwasser wordt afgewassen en kan daarom beter met de hand worden afgewassen met heet water en zeep.

Advertisement

6. Handgrepen en knoppen

6. Handgrepen en knoppen

Pixabay

Hoeveel mensen hebben deur- en kastklinken en knoppen minstens één keer schoongemaakt? Onthoud dat deze voorwerpen een drager kunnen zijn voor ziektekiemen en bacteriën en daarom is het essentieel om ze regelmatig te reinigen. Meng gewoon 500 ml water met een eetlepel baking soda waaraan je 25 druppels etherische olie van lavendel en 25 druppels etherische olie van tea tree hebt toegevoegd. Gebruik het resulterende mengsel om knoppen en handgrepen schoon te maken, ze zullen perfect schoon en hygiënisch zijn.

7. Vuilnisbak

7. Vuilnisbak

Pixabay

Juist vanwege zijn functie moet de vuilnisbak regelmatig worden schoongemaakt, minstens een keer per week. Gebruik een oplossing van water, azijn en citrusschillen of baking soda.

Advertisement

8. Handdoeken en theedoeken

8. Handdoeken en theedoeken

Pixabay

Het gebruik van wasverzachter wordt afgeraden bij het wassen van handdoeken en theedoeken, vooral als ze gemaakt zijn van badstof, omdat dit product zich in de stoffen nestelt, ze hard maakt, vuil vasthoudt en het absorptievermogen vermindert. Vervang de wasverzachter door 100 ml witte azijn.

9. Bakplaten

9. Bakplaten

Not-Kristin/Reddit

Het schoonmaken van bakplaten kan erg lastig zijn, vooral als het vuil korstig wordt. Maak een reinigingspasta met 200 g baking soda verdund in waterstofperoxide. Je zult spectaculaire resultaten bereiken.

Advertisement

10. Boodschappentassen

10. Boodschappentassen

clisfun/Reddit

Herbruikbare boodschappentassen zijn erg handig om grondstoffen te besparen en overmatig gebruik van plastic te vermijden, maar denk eraan dat ze regelmatig moeten worden schoongemaakt omdat ze altijd in contact komen met voedsel en de verschillende oppervlakken van straten en winkels. Katoenen tassen kunnen gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen, maar tassen van andere materialen moeten worden gereinigd met een vochtige spons en baking soda.

Maak jij deze voorwerpen op de juiste manier schoon?

Advertisement