Weg met die vliegen in huis met een gratis DIY mengsel

door Natasja

10 Augustus 2023

Weg met die vliegen in huis met een gratis DIY mengsel
Advertisement

Er zijn tijden van het jaar waarin we dagelijks worstelen met de aanwezigheid van insecten in huis, sommige vervelender dan andere. Vliegen behoren zeker tot de minst gewenste gasten, aangezien hun aanwezigheid een symptoom - of risico - is van minder dan ideale hygiënische omstandigheden. Daarom werken we er op verschillende manieren aan om ze weg te houden: de eerste verdedigingslinie is het constant schoonhouden, vooral in de keuken en badkamer, waar omstandigheden die bevorderlijk zijn voor de aanwezigheid van vliegen het gemakkelijkst worden gecreëerd.

Allerlei organische resten moeten bij warm weer vaker worden verwijderd, verschillende soorten voedsel moeten veilig worden bewaard tegen de invasie van deze insecten, en verder kan je afweermiddelen gebruiken, bij voorkeur natuurlijke.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je kunt bepaalde natuurlijke ingrediënten gebruiken als afweermiddel, omdat ze stoffen bevatten die zeer ongewenst zijn voor vliegen, maar ook voor andere insecten die vaak rond het huis zoemen.

Een daarvan is zwarte peper. De kans is groot dat je peper in huis hebt, klaar om te gebruiken om gerechten (en zelfs drankjes!) op smaak te brengen, waardoor bepaalde insectwerende middelen heel gemakkelijk en goedkoop te bereiden zijn.

Je kunt bijvoorbeeld een klein kommetje nemen (glas, keramiek of metaal, het maakt niet uit) en daar 3 of 4 eetlepels olie in gieten en dan een flinke hoeveelheid peper toevoegen. Zet het kommetje op de vensterbank of in de buurt van de invliegopeningen en het zal helpen om vliegen op afstand te houden.

De geur van zwarte peper is erg irritant voor vliegen. Nog meer als het in 'geconcentreerde' vorm wordt gebruikt, door de etherische olie te verkrijgen. Neem in dat geval gewoon een watje, leg het op een schoteltje en giet er 5-10 druppels zwarte peperolie in, en het zal een natuurlijk afweermiddel zijn met een geur die voor ons mensen helemaal niet onaangenaam is. In plaats van een watje kun je ook een klein kommetje of glas gebruiken waarin je een paar eetlepels baking soda doet.

Andere natuurlijke middelen die vaak worden aanbevolen tegen vliegen zijn kruidnagels, die je in een halve citroen (of andere citrusvruchten) kunt stoppen, of zelfs in partjes. Het moet worden vervangen zodra de citroen begint te bederven, maar zelfs dan zal de geur van beide ingrediënten een effectief afweermiddel zijn.

Advertisement