De vaatwasser laden: wat is de juiste manier? 8 handige tips

door Natasja

02 Mei 2023

De vaatwasser laden: wat is de juiste manier? 8 handige tips
Advertisement

De vaatwasser is ongetwijfeld een van de beste tijdbesparende bondgenoten van iedereen die een huishouden runt, vooral van degenen met een groot gezin of die graag veel gasten ontvangen voor het diner. Alle tijd die vroeger werd besteed aan het herhaaldelijk schoonmaken van borden en serviesgoed is nu gereduceerd tot de paar minuten die nodig zijn om de vaatwasser te laden en te starten, die al het werk doet, zodat we ons met andere klusjes of hobby's kunnen bezighouden.

Maar weten we zeker dat we deze kostbare bondgenoot echt kennen en weten hoe we hem het beste voor ons kunnen laten werken? Het antwoord ligt helaas niet zo voor de hand: als we hem niet met de nodige zorg laden, kunnen we aan het eind van de wasbeurt gedwongen worden alles schoon te maken van water, zeep of vuilvlekken. Elk model is anders, maar het belangrijkste om in gedachten te houden bij het laden van een vaatwasser is dat de sproeiarmen vrij moeten zijn om het water gelijkmatig over de hele lading te sprenkelen.

Hier zijn 8 handige tips voor het perfecte laden zonder vervelende verrassingen aan het eind.

Advertisement
De vaatwasser laden: wat is de juiste manier? 8 handige tips - 1

1. Bestuderen: de eerste, fundamentele stap is deze helper grondig te leren kennen. Hoewel alle modellen dezelfde basisconstructie hebben, is het dus een goed idee om de gebruiksaanwijzing van de vaatwasser aandachtig te lezen, om de specifieke kenmerken van het model te begrijpen, zoals de plaats van de sproeiers, de wastemperatuur voor elk programma en het beste vaatwasmiddel.
2. Vaatwasmiddelen: hoewel je geen gewoon afwasmiddel kunt gebruiken, omdat dat het apparaat zou beschadigen, is het kiezen van het beste vaatwasmiddel ook niet zo eenvoudig. In de winkelrekken vind je tegenwoordig oneindig veel variaties van vaatwasmiddelen, van vloeibaar tot tabletten, tot capsules en poeder. Elk model werkt het best met een specifiek vaatwasmiddel, meestal aangegeven op het etiket van de fabrikant. Zoek uit welk type wordt aanbevolen voor jouw vaatwasser en gebruik alleen dat voor de beste resultaten.
3. Alleen geschikte voorwerpen: het klinkt ongelooflijk, maar veel voorwerpen kunnen niet in de vaatwasser worden afgewassen. Antiek serviesgoed, bijvoorbeeld, loopt het risico onherstelbaar beschadigd te worden door het apparaat, evenals pannen met antiaanbaklaag, houten keukengerei en snijplanken, sommige plastic voorwerpen of metalen voorwerpen van aluminium, tin, messing, gietijzer en brons. Veel beter is het om ze met de hand af te wassen, als je niet bij voorbaat gedwongen wilt worden ze te vervangen.
4. Netjes laden: een opgeruimde vaatwasser garandeert betere resultaten, omdat het water alle vaat bereikt en beter kan reinigen.
a - Aangezien de sproeiers omhoog spuiten, moet het vaatwerk met de vuile kant naar beneden en in het midden worden geplaatst, zodat het direct door de straal wordt geraakt.
b - Een te grote belading leidt ook tot overlapping, waardoor het water niet het hele te wassen oppervlak bereikt. Beter één extra lading dan één overvolle lading die ons dwingt tot een nieuwe wasbeurt.
c - Glazen, kopjes, kleine schaaltjes en plastic bakjes moeten in de bovenste korf worden geplaatst, altijd naar beneden gericht.
d - Lang keukengerei moet aan de zijkant van de bovenste mand worden geladen, terwijl al het zilverwerk en kort keukengerei in de mand moet worden geplaatst.
e - Borden, pannen, schalen en alle grote voorwerpen moeten in de onderste korf en aan de zijkanten zo worden geplaatst dat ze goed worden schoongemaakt, ook met de vuile kant naar beneden gericht.
f - Als je een zeer vuile vaat hebt, plaats deze na een inweekperiode in de onderste korf, die zorgt voor een diepere reiniging.
5. Uitladen: ook het uitladen van de vaatwasser moet correct gebeuren als je geen tijd wilt verliezen. Het beste is te beginnen met de onderste korf, zodat het resterende water in de bakken in de bovenste korf de inhoud eronder niet vervuilt.
6. Verstopte sproeiers: als ondanks alle bovenstaande regels de vaat er aan het einde van de wascyclus nog steeds vuil uitziet, controleer dan of de sproeiers niet verstopt zijn met vuil of kalkresten. Als het water erg hard is, voeg dan een waterontharder toe.
7. Reiniging: de vaatwasser moet ook gereinigd worden om optimaal te kunnen werken. Voer maandelijks een hogetemperatuurreiniging uit met appelciderazijn of witte azijn en baking soda; dit verwijdert resten en onaangename geuren.
8. Vergeet ten slotte het filter niet: maak het om de 3 tot 6 maanden, afhankelijk van het aantal dagelijkse wasbeurten, grondig schoon om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen zijn.

Nu ben je echt klaar voor de afwas!

Advertisement