Huisdieren in huis? Ontdek hoe je hun haar uit de was kunt houden

door Natasja

17 Oktober 2021

Huisdieren in huis? Ontdek hoe je hun haar uit de was kunt houden
Advertisement

Genieten van het gezelschap van dieren in het dagelijks leven is een grote kleine vreugde voor wie een hond of een kat in huis heeft, maar het betekent ook dat er wat extra opofferingen en aandacht nodig zijn. Hoe meer je van ze houdt, hoe fijner ze het vinden bij je te zijn, wat ook betekent dat je kleren, beddengoed en stoffen in het algemeen vol haren zitten.

Ervan af komen lijkt in sommige gevallen bijna onmogelijk, maar met een beetje aandacht kun je het probleem echt tot een minimum beperken, zodat je geen "harige" kleren meer hoeft te dragen. Het enige wat je hoeft te doen, is voor en na het wassen van elk kledingstuk een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals de volgende.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hopen dat de wasmachine al het werk alleen doet is een beetje zinloos: haren hebben de neiging zich aan stoffen te hechten, en met water wordt het nog erger, dus ook als het er niet veel haren zijn, kan het apparaat ze niet altijd allemaal zelf verwijderen.

Daarom moet vóór het wassen worden gehandeld: gebruik borstels voor kleding en banken, maar ook een, beetje natte, rubberen handschoen zoals die voor de afwas wordt gebruikt. Als je hem over de stof veegt, kan het de meeste haren verwijderen. Een andere effectieve manier is het gebruik van een stofzuiger.

Als het meeste is verwijderd, is er een truc die veel mensen gebruiken en die je kunt proberen: een cyclus in de droger vóór het wassen in de wasmachine, en natuurlijk ook daarna. Wanneer je de stoffen in de droger stopt, gebruik wasverzachtervelletjes (ook die je al een keer hebt gebruikt) want die vangen een heleboel haren op. Laat 10 minuten draaien bij lage temperatuur of ook zonder warmte.
Het probleem van deze methode ligt natuurlijk in het feit dat je vuile stoffen in de droger stopt, zodat je misschien lakens en dekens waarop dieren hebben geslapen moet vermijden, en deze methode alleen gebruiken voor kleren die je moet dragen en die niet erg vuil zijn. In elk geval moet het filter dat pluizen en haren opvangt, worden schoongemaakt en moet je met een doek in de trommel wrijven om het vuil op te vangen of moet zelfs een stofzuiger worden gebruikt. Om de droger af en toe grondig te reinigen, kun je hem ook schoonmaken en ontsmetten door een doek nat te maken met een oplossing van water (een liter) en bleekmiddel (60 ml) en hiermee over de hele trommel te wrijven.

Bij het wassen in de wasmachine kun je ook accessoires in de trommel plaatsen die speciaal zijn ontworpen om haren van huisdieren op te vangen: dit zijn vaak balletjes of vormen van rubber en andere materialen die bij het wassen worden gebruikt. Andere trucs die helpen bij het wassen zijn:

  • Een afwassponsje: door het in de trommel te doen met de was, werkt het met pluizen, en het vangt ook wat dierenhaar op.
  • Vochtige doekjes, maar alleen als ze echt sterk zijn, anders bestaat het risico dat ze gaan rafelen en het nog erger maken.

Je kunt ook een oud vel absorberend papier gebruiken en dit over de stof wrijven voordat je het in de droger doet.

In ieder geval is het altijd een goed idee om de afdichting van de deur en het filter van de wasmachine grondig te reinigen van al het vuil.

Advertisement