Laat je interieur er geraffineerder uitzien met een paar ontwerptrucs

door Natasja

12 November 2021

Laat je interieur er geraffineerder uitzien met een paar ontwerptrucs
Advertisement

Er zijn vele redenen die ertoe kunnen leiden dat je in een huis woont dat wat kaal, saai of zelfs onverzorgd overkomt, ook al is dat niet te wijten aan je onzorgvuldigheid bij de verzorging ervan. Vooral als je veel geld moet uitgeven om de inrichting van het hele huis te veranderen, of als je plaats moet maken voor meubelstukken die je uit verschillende situaties hebt gered, maar die je niet in één stijl kunt samenbrengen, kan het resultaat een omgeving zijn die er niet bepaald mooi uitziet.

Om deze ruimtes beter tot hun recht te laten komen zonder torenhoge kosten te maken, kun je beginnen met enkele gerichte ingrepen die het verschil kunnen maken, zoals die welke hieronder zijn aangegeven.

Advertisement

Lijsten

Als je de muren wilt versieren met foto's, posters, prenten, schilderijen en dergelijke, moet je eerst beslissen welke je wilt gebruiken, op zoek gaan naar de beste indeling (er zijn genoeg schema's die je online als voorbeeld kunt gebruiken) en vervolgens bedenken welke afmetingen je voor elke lijst nodig hebt. Dan moet je de lijsten in groepen kopen, zodat ze allemaal dezelfde stijl hebben of uniform van kleur zijn. Hoewel het leuk is om stijlen op een eclectische manier te mixen, is dit ook een manier die eerder tot visuele chaos zal leiden en de kamer er onverzorgd uit zal laten zien.

Advertisement

Niet alleen lijsten aan de muur: je kunt ze ook aan touwen of rails laten hangen of op speciale planken plaatsen. Het is belangrijk één methode te kiezen voor één muur en niet verschillende elementen in dezelfde ruimte toe te voegen.

Palet

De verleiding om uitsluitend in de rustige zone van wit en hout te blijven, of integendeel, de verleiding om te veel kleuren in één ruimte op te nemen, zijn twee uitersten die moeten worden vermeden, tenzij er een deskundige is om dergelijke gepolariseerde keuzes in goede banen te leiden. Het is beter je te laten inspireren door paletten van slechts enkele kleuren, bij voorkeur neutraal en helder, met slechts één contrasterende kleur.

Vervolgens kies je of het koele of warme kleuren worden, en zorg ervoor dat alle nieuwe toevoegingen aan het meubilair en de accessoires strikt binnen dat kleurengamma blijven.

Eenvoud

Te veel is bijna altijd te veel, en vooral als je niet veel ruimte hebt, moet je eerst zorgen voor de basismeubels, die niet te volumineus zijn, en dan... stoppen, of bijna stoppen. Als je eenmaal gezorgd hebt voor de essentiële stukken, in stijlen die qua vorm en kleur op elkaar en op de omgeving waarin ze worden geplaatst zijn afgestemd, is er verder weinig meer nodig en kun je in de loop van de tijd misschien nog meer details toevoegen, zodat de uitgaven kunnen worden verminderd en je, indien mogelijk, ook iets meer kunt uitgeven voor elke aanvulling van kwaliteit.

Advertisement

Dit soort aanpak kan in elke kamer en in zowel rustieke als modernere ontwerpen perfect zijn.

Gewoon een bank, tafeltje/poef en een fauteuil met bijzettafeltje. Een groot vloerkleed om alles met elkaar te verbinden en een plant: het is een woonkamer met weinig elementen, maar hij lijkt helemaal niet kaal.

Advertisement

Accessoires

Hou je ervan om voorwerpen te verzamelen? Breng ze allemaal samen op één plaats en stel ze tentoon met eenvoudige en geraffineerde oplossingen, zoals verborgen rekken of ook in het metselwerk geïntegreerde rekken van gipsplaat.

Als je veel verschillende voorwerpen hebt waar je geen afstand van wilt doen, is het beter ze niet over verschillende meubels en oppervlakken te verspreiden, maar na te denken over hoe je ze kunt combineren tot kleinere, compactere composities hier en daar in huis.

Advertisement

Planten

Onderschat nooit de hulp die planten kunnen bieden om de inrichting van elke kamer in huis compleet te maken. Een hoek die kaal lijkt, waar geen reden is om nog een meubelstuk te plaatsen, maar die voldoende licht is en de juiste temperaturen heeft, kan in een handomdraai worden ingericht met een potplant of plantenstandaard, hangende plantenbakken, planken met potten en al de duizenden oplossingen die in huis kunnen worden gebruikt.

En ook voor planten geldt dat de keuze van pot of pothouder ervoor zorgt dat elk exemplaar echt stijlvol in je inrichting past.

Klaar om de look van je huis op te verbeteren?

Advertisement