Een lange en smalle woonkamer? Ontdek trucs om het mooi en comfortabel te maken

door Natasja

06 Februari 2022

Een lange en smalle woonkamer? Ontdek trucs om het mooi en comfortabel te maken
Advertisement

Het kan gebeuren dat de indeling van de kamers in een huis, vooral wanneer het een woning van bescheiden afmetingen betreft, tot gevolg heeft dat de woonkamer wordt gedegradeerd tot een lange ruimte, als ware een soort gang die iets breder is dan gebruikelijk.

Het is niet eenvoudig om een woon- en mediaruimte en misschien ook een eettafel of een hoekje met een klein bureau in een dergelijke lange, smalle ruimte te plaatsen, maar er zijn tips die designexperts gebruiken om kamers te creëren die toch mooi en leefbaar zijn en ruimer en comfortabeler lijken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

Een van de fouten die kunnen worden gemaakt, is de meubelen dicht tegen de lange muren te duwen, wat het "tunnel"-gevoel van een lange, smalle ruimte nog verergert. In plaats daarvan moet je zoveel vullen dat er slechts een comfortabele en vrije doorgang langs een van de wanden overblijft.

Eén manier is het gebruik van een bank en een salontafel, die dan los blijven staan van de andere muur waar de televisie is. Anders kun je (als de ruimte groot genoeg is) ook twee kleine fauteuils tegenover de bank zetten, die de zitkamer afsluiten, zodat je erachter kunt lopen om je door de kamer te bewegen, zonder tussen de meubelen te slalommen.

 

 

Advertisement

Het gaat om een ruimte die vrijwel zeker verschillende focuspunten zal hebben: de smallere achterwanden, waarnaar de blik wordt gericht door de vorm van de kamer zelf, en dan het punt waar de televisie moet worden geplaatst, die vaak het middelpunt van een woonkamer is, het punt waaromheen mensen samenkomen.

Als je dus een ruimte wilt creëren die zowel comfortabel is om rond een tafel te kletsen (eventueel voor een kopje thee of om gasten te ontvangen) als een ruimte waar je kunt ontspannen en films en TV-series kunt kijken, is het vaak een goed idee om de bank in een meer centraal gedeelte te plaatsen en de fauteuils met tafel voor entertainment naar een kant te verplaatsen, misschien bij een open haard aan de achterwand of in elk geval die wand zo te decoreren dat hij de aandacht die hij zal krijgen waardig is.

 

 

Een vloerkleed kan helpen de ontspanningsruimte af te bakenen, door het punt aan te geven dat overblijft als doorgang om andere delen van de woonkamer te bereiken of om naar andere vertrekken te gaan.

Als de ruimte met de bank aan het eind van de kamer is, kan het helpen om een L-vormige bank te gebruiken, of een chaise longue toe te voegen. Wanneer je de meubelen liever tegen de muren plaatst, is het een goed idee om ze een beetje te breken en niet slechts één muur te vullen: om dit te doen, moet je er echter voor zorgen dat de weg die je neemt om de ruimte te doorkruisen, niet onnatuurlijk is. Het meubilair moet dus automatisch suggereren waar men moet passeren zonder een ongerechtvaardigd obstakel te lijken.

Kleuren helpen ook om de ruimte comfortabeler te maken: wit versterkt de helderheid en doet de ruimte comfortabeler en ruimer lijken, en vervolgens eventueel meubelen met meer bepalende vormen of kleuren die opvallen om de ruimte op een interessante manier te articuleren.

Advertisement

Als de ruimte erg lang is, is het altijd beter om het in twee zones te verdelen: een woonkamerhoek, een minikantoortje, een zitkamerhoek om te entertainen... afhankelijk van wat je wilt, kun je de ruimtes combineren.

Hoe zou jij een lange en smalle woonkamer inrichten?

Advertisement