Mooi en handig: 13 tips om je kledingkast vlekkeloos te organiseren

door Natasja

10 Juli 2023

Mooi en handig: 13 tips om je kledingkast vlekkeloos te organiseren
Advertisement

Een efficiënt georganiseerde kledingkast bespaart veel moeite. Ken je die momenten dat je snel een outfit zoekt om aan te trekken, maar bij het openen van de kastdeuren stapels kleding aantreft waar je blindelings tussen moet rommelen om vervolgens nog meer tijd te verspillen door alles opnieuw te rangschikken? Er zijn gevallen waarin je bij gebrek aan extra ruimte weinig kunt doen behalve misschien een paar kledingstukken opofferen door middel van decluttering, maar andere keren is het een kwestie van de beschikbare ruimte beter organiseren. En als je een ruimte of zelfs een kamer als kledingkast kunt gebruiken, is het zonde om die luxe te misbruiken.

Hieronder vind je een aantal handige ideeën om kleding en accessoires te ordenen, zodat je kledingkasten mooi en handig in gebruik zijn.

Advertisement

In lades, hoe smal of diep ook, is er altijd meer ruimte en orde voor alles als je tussenschotten gebruikt. Die zijn vooral essentieel voor kleine accessoires.

Advertisement

Gelijke, vierkante vakken zijn perfect voor riemen, die altijd in het zicht blijven. Maar ze zijn ook prima voor ondergoed, of eventueel voor sjaals en halsdoeken.

Diademen en haarbanden kunnen een plekje vinden op speciale houders, waardoor ze gestapeld kunnen worden. En meestal worden ze op de bovenste planken geplaatst, maar het hangt er echt vanaf hoe vaak ze gebruikt worden.

Heb je ruimte voor een kast of is er misschien een nis, zoals een opbergruimte, in de muur? Het lijkt misschien zonde om die helemaal in te richten als schoenenkast, maar als het echt al de schoenen in huis zou verzamelen, zou het elders veel ruimte vrijmaken!

Als je daarentegen weinig ruimte hebt, zijn schoenenrekken of een soortgelijk systeem dat aan deuren kan worden gehangen altijd handig om geen ruimte in te nemen met speciale meubels.

Advertisement

Als de schoenen daarentegen in de kasten belanden, weet dan dat je de planken nog steeds vrij kunt houden door de grotere schoenen, zoals laarzen, op te hangen.

Vouwen en stapelen op planken is prima, maar er zijn altijd wel wat delicatere kledingstukken die je niet vaak draagt. Die kun je het beste beschermen met dozen, vooral die met een doorzichtige voorkant zodat je kunt zien wat erin zit.

Advertisement

Als stof en spinnenwebben geen alledaags risico voor je zijn, is het handig om kledinghoeken te creëren met staande hangers zoals je die in winkels vindt.

Er zijn mensen die nooit afstand doen van de orde die manden kunnen brengen, en tegenwoordig zijn er echt manden in elke vorm en kleur!

Advertisement

Of het nu een ruimte, een hoek of een echte kamer is, het kan altijd handig zijn om een paar vaak gebruikte kledingstukken of accessoires in de karretjes met wieltjes te bewaren, zodat ze kunnen worden verplaatst wanneer dat nodig is.

Aandacht voor afwerkingen die ook comfort creëren in het gebruik: bijvoorbeeld slimme verlichting die in elk compartiment wordt geïnstalleerd om altijd alles goed te kunnen zien.

Advertisement

Als de kledingkast door meer dan één persoon gedeeld wordt, of als het de kledingkast van de kinderen is, en als je de verschillende kledingcategorieën op volgorde wilt leggen, gebruik dan verdelers die je tussen de hangers plaatst.

En om het verzamelen van vuile kleren voor de was te versnellen, moet je altijd overwegen of er een manier is om ergens manden, ook opvouwbare manden, in te plaatsen!

Hoe zou jouw droomkledingkast eruitzien?

Advertisement