Terracotta vloeren: 4 methoden om ze perfect schoon te houden en 1 om ze te laten glanzen

door Natasja

11 Juli 2023

Terracotta vloeren: 4 methoden om ze perfect schoon te houden en 1 om ze te laten glanzen
Advertisement

In sommige huizen met een rustieke stijl, maar ook in veel huizen met een modern design, zijn terracotta vloeren de ware hoofdrolspeler van veel onvergetelijke omgevingen. De ontelbare afwerkingen maken het mogelijk om het uiterlijk, de grootte van de tegels en hun lay-out maximaal aan te passen en ze hebben allemaal die warme en omhullende uitstraling gemeen die alleen terracotta aan elke ruimte kan geven. Ze zijn een waardevol element in het interieurontwerp, maar wel een dat speciale zorg vereist. Het is namelijk niet mogelijk om precies dezelfde schoonmaakmiddelen en -methoden te gebruiken die bijvoorbeeld worden gebruikt voor keramische of aardewerken tegels.

Er zijn goede specifieke producten te koop, maar als die er niet zijn, of als zelfgemaakt alternatief, zijn er ook DIY middelen die ervoor zorgen dat de vloer er altijd zo mooi mogelijk uitziet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Omdat het een poreus materiaal is, heeft het de neiging om alle schoonmaakmiddelen en stoffen die erop worden gebruikt te absorberen, wat betekent dat sommige producten die goed zouden zijn voor andere vloeren moeten worden vermeden, en het is ook noodzakelijk om de verschillende alternatieve middelen te verdunnen in grote hoeveelheden water. Het is beter om een tweede keer te wassen dan de terracotta te verzadigen met andere stoffen.

Grof zout en azijn: als je wat oud vuil moet ontvetten, verwarm 200 ml azijn, los het grof zout er een minuut in op en haal het van het vuur. Giet het in een emmer met drie liter water als het minstens lauw of ook koud is. Met dit mengsel kun je de vloer wassen.

Gedenatureerde alcohol en Marseillezeep (of afwasmiddel): giet opnieuw in drie liter water 150 ml azijn en een eetlepel Marseillezeep of afwasmiddel.

Azijn en afwasmiddel (of zachte kaliumzeep): verwarm de azijn altijd een beetje voordat je het in het water giet en voeg dan de zeep toe (een afgestreken theelepel is genoeg, of zelfs een beetje minder als je bang bent dat het te veel schuim zal maken).

Als je individuele vlekken wilt aanpakken die net zijn ontstaan, kun je ook een oplossing van water en baking soda gebruiken, eventueel aangevuld met een druppel afwasmiddel of Marseillezeep. Meng 60 gram baking soda in een liter water en dweil het mengsel op met een doek of dweil.

Let vervolgens op de afwerking van de terracotta vloer: sommige zien er ruw en mat uit, andere glanzender. Hoewel er ook specifieke producten bestaan om de glanzende afwerking te behouden, kun je een oude methode op basis van olijfolie proberen. Je moet een paar druppels gebruiken op een zachte doek (zoals doeken die je gebruikt om was op te smeren, of microvezel doeken) en hiermee over de vloer wrijven, nadat je de vloer grondig hebt schoongemaakt natuurlijk.

In elk geval is het altijd aan te raden om na het schoonmaken de vloer grondig te drogen met platte dweilen bedekt met microvezeldoeken, zoals die gebruikt worden voor het vegen van houten vloeren.

Advertisement