8 nuttige tips om je slaapkamer gezelliger en aangenamer te maken

door Natasja

28 Januari 2022

8 nuttige tips om je slaapkamer gezelliger en aangenamer te maken
Advertisement

Een huis inrichten betekent altijd het juiste evenwicht vinden tussen functionaliteit en leefbaarheid van elke kamer. Als het dus de bedoeling is dat een slaapkamer de ruimte is waar je je na een vermoeiende dag of aan het eind van een drukke week terugtrekt, om je te ontspannen of op krachten te komen met een gezonde rustpauze, dan moet de kamer zo ingericht zijn dat ontspanning gecombineerd wordt.

Om de juiste sfeer te creëren, een sfeer die intiem en gezellig is, kun je een aantal handige trucs toepassen, van kleuren en materialen die het comfortabeler maken tot accessoires die doen verlangen je terug te trekken in je eigen cocon van rust.

Advertisement

Ontspannende kleuren

Tenzij je het echt fijn vindt om in een kamer met intense of zeer donkere kleuren te slapen, zijn over het algemeen lichte, neutrale en natuurlijke de kleuren die de voorkeur verdienen in een omgeving die een oase van ontspanning is, voor je geest en humeur. Dit kunnen tinten zijn van lichtblauw met accenten van oker die doen denken aan de zee of de lucht; rustgevend groen om de kleuren van de natuur op het platteland op te roepen; of gewoon een reeks grijstinten of beiges, of ook een witte kamer om een heldere omgeving te creëren.

Advertisement

Hout en natuurlijke materialen

Of het nu gaat om een meubelstuk, een enkele plank of enkele accessoires zoals een mand of een vaashouder, zoek altijd ruimte voor een detail in natuurlijke materialen en vezels, zoals hout, riet, stro.

En vergeet niet dat een paar planten of bloemen, maar ook droge takken, de inrichting verrijken met elementen die je het gevoel geven dat het huis een gastvrije ruimte is.

Leer en huid

Niet iedereen houdt van het idee van voorwerpen die van deze materialen zijn gemaakt. Maar voor degenen die dat geen probleem vinden of ook synthetische of plantaardige versies die de textuur en het uiterlijk van dierenhuid imiteren, mooi vinden, zijn dit materialen die net als hout en vezels een kamer warmer en gezelliger maken. Het kunnen ook gewoon de profielen van een meubelstuk zijn, een decoratief voorwerp of de zitting van een bank aan het uiteinde van het bed (of het hoofdeinde zelf), zonder te overdrijven.

Een groot vloerkleed

Vloerkleden, d.w.z. tapijten die een groot deel van een ruimte bedekken, helpen de ruimte te verdelen, en alleen al door ernaar te kijken geven ze een gevoel van warmte en zachtheid.

Het bed is de hoofdrolspeler

Het bed is ongetwijfeld het belangrijkste meubelstuk in de kamer, dus je kunt ook een structuur kiezen die opvalt en niet verloren gaat tussen al het andere meubilair in de kamer of in de schaduw blijft van overdreven versierde muren.

Advertisement

Gordijnen bij de ramen

Of je ze nu wilt sluiten of niet, gordijnen zijn belangrijk in een slaapkamer omdat ze de kamer van buitenaf afschermen, waardoor het een echte privé-omgeving wordt. Kies gordijnen die niet te veel aandacht trekken, noch qua kleur, noch qua grootte, als de ramen klein zijn.

Dekens en plaids

Veel warme, zachte dekens en plaids in de winter, maar berg ze niet allemaal op als het warme seizoen aanbreekt. Soms, ook in de lente of de zomer, is het aangenaam op bed te liggen zonder onder de lakens te kruipen en een namiddag of avond alleen bedekt met een deken door te brengen.

Advertisement

Lichten

Beperk je niet tot één centrale plafondlamp plus bedlampjes: het is beter om de verlichting te moduleren met staande lampen of spots om te beslissen welk deel van de kamer moet worden verlicht, of om 's nachts voor het slapen gaan een meer discrete en meer gedempte verlichting te laten (met de zogenaamde "indirecte" verlichtingsoplossingen).

Heb je ook zin om je slaapkamer echt gezellig te maken?

Advertisement