Probeer een snel en gemakkelijk recept voor heerlijke Marokkaanse sinaasappelkoekjes

door Natasja

28 Maart 2022

Probeer een snel en gemakkelijk recept voor heerlijke Marokkaanse sinaasappelkoekjes
Advertisement

Koekjes zijn een soort zoete lekkernij waar je op elk moment van de dag van kunt genieten. Ze zijn lekker als ontbijt of als tussendoortje bij de thee, maar ook als bekroning van een maaltijd of 's avonds terwijl je een film kijkt of een boek leest. Er zijn oneindig veel soorten, maar hier is een eenvoudig recept om in een uurtje heerlijke sinaasappelkoekjes te bakken.

Deze koekjes hebben een enigszins "zanderige" textuur, vandaar de in Frankrijk bedachte naam, sablé, maar worden volgens Marokkaanse traditie gemaakt en meestal gevuld met sinaasappelmarmelade. Ze zijn echter ook heerlijk met andere jam en eventueel ook met wat specerijen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ingrediënten voor Marokkaanse sinaasappelkoekjes

  • 250 gram 00 bloem
  • 225 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 1 groot ei
  • 100 gram witte suiker, of rietsuiker (of half en half)
  • 1 theelepel vanille-extract (of een zakje vanilline)
  • 1 theelepel (ongeveer 4 gram) bakpoeder (in het geval van vanillebakpoeder, kun je ook het gebruik van vanille-extract vermijden)
  • Een snufje zout

    Sinaasappeljam

Hoe maak je de koekjes:

    1. Laat de boter lang genoeg buiten de koelkast staan om het zacht te laten worden (het moet op kamertemperatuur zijn om gemakkelijk in het deeg te kunnen worden verwerkt).
    2. Zet de oven aan op 170°.
    3. Meng met een elektrische mixer (of met de hand met een vork of een sterke garde) de boter en de suiker in een kom. Wanneer het zachter begint te worden, werk dan verder met een spatel om een crème te verkrijgen.
    4. Klop in een andere kom het ei en de vanille met een garde schuimig.
    5. Roer het ei met behulp van de spatel door de botercrème. Maak je geen zorgen als het ei in deze stap zich niet zo goed mengt.
    6. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng dit met de spatel met de andere ingrediënten.
    7. Kneed tot het deeg glad en niet kleverig is. Voeg zo nodig bloem toe om het niet kleverig te maken.
    8. Je kunt (maar het is niet strikt noodzakelijk) het deeg minstens een half uur in de koelkast laten rusten.
    9. Begin met het vormen van de koekjes: ze kunnen elke vorm hebben die je wilt, maar denk eraan dat je voor elk koekje twee lagen deeg nodig hebt, waarvan de bovenste een gat in het midden heeft. Verdeel het deeg vervolgens in tweeën en rol beide kanten uit tot een vel van 4 mm. Met twee vellen kun je paren maken voor elk koekje, maar als je het prettiger vindt om met één vel te werken, dan kan dat ook.
    10. Bekleed een ondiepe koekjesplaat met bakpapier en vul hem met de bovenste en onderste lagen van elk koekje, met een ruime tussenruimte.
    11. Bak ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn, haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.
    12. Verwarm intussen de jam in een klein steelpannetje op een laag vuurtje tot het suddert.
    13. Doe een theelepel jam op elke koekjesbodem en doe het betreffende bovenste deel erop (dat met het gat).
    14. Als je wilt, kun je de koekjes met poedersuiker bestrooien.

Je koekjes zijn klaar. Maar je kunt ze ook personaliseren door een andere jam te gebruiken, zoals abrikozenjam.

Als je sinaasappelen gebruikt en van pittige smaken houdt, zou je kardemompoeder of kaneelpoeder (één theelepel) aan het mengsel kunnen toevoegen, eventueel in plaats van vanilline. Kaneel gaat ook goed samen met perenjam, bijvoorbeeld.

Er is geen reden waarom je geen chocoladestukjes aan het deeg zou kunnen toevoegen, of het vullen met perzikjam en wat pistachekorrels bovenop de jam. Kortom, dit zijn heel eenvoudige koekjes die zich lenen voor duizend combinaties en experimenten, probeer degene die je het meest inspireren!

Advertisement