Eenvoudig en licht: probeer de cake op basis van water voor een zoete pauze met heel weinig calorieën

door Natasja

09 Oktober 2021

Eenvoudig en licht: probeer de cake op basis van water voor een zoete pauze met heel weinig calorieën
Advertisement

Een kleine zoete pauze is een genot waar we allemaal van tijd tot tijd van willen genieten, maar misschien maak je je zorgen over de calorieën, of eet je liever geen dierlijke producten zoals eieren en boter. Het weglaten van dergelijke ingrediënten lijkt soms een beperking van de keuze van recepten die je kunt proberen, maar vanuit een ander oogpunt is het een kans om iets nieuws en onverwachts te proberen.

Een heel eenvoudig recept, waarbij geen eieren, melk of boter worden gebruikt, is de cake op basis van water: een lichte (een portie van 50 gram bevat iets meer dan 100 kcal!) en gemakkelijk te bereiden cake, die je vervolgens met verschillende ingrediënten kunt aanpassen. Eenmaal gebakken heeft het een enigszins dikke korst, terwijl de binnenkant zacht en vochtig blijft. Ontdek hoe je deze cake klaarmaakt.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Ingrediënten voor 6 personen

 •  250 ml lauw water (je kunt ook natuurlijk water uit de fles gebruiken, als het water van thuis een beetje sterk smaakt)
 • 250 gram 00 (zachte) bloem (je kunt ook volkorenmeel of misschien spelt- of havermeel gebruiken of mengen voor meer vezels, of experimenteren met een beetje amandelmeel)
 • 50 ml zaadolie (pinda- of zonnebloemolie, soja kan sterker smaken), of rijstolie of extra vierge olijfolie (dit kan ook een wat sterkere smaak hebben)
 • 150 gram suiker (wit of bruin), of 90 gram Stevia. Als je de voorkeur geeft aan andere zoetstoffen (zoals kokossuiker, kunt je dat ook proberen, een kan je een beetje experimenteren met de hoeveelheden)
 • 1 geraspte citroenschil
 • 1 zakje vanilline (of een paar druppels vanille-extract)
 • 1 zakje bakpoeder

Hoe gaat je te werk:

    1. Zet de oven op 180°.
    2. Meng water en olie in een grote kom.
    3. Zeef in een andere kom de bloem en het bakpoeder, voeg dan de suiker en de citroenschil toe. Als je vanillinepoeder gebruikt, voeg dit dan toe aan de andere poeders. Roer alles met een garde om goed te mengen.
    4. Doe de olie in de kom met de bloem en de andere droge ingrediënten en meng met een spatel tot een glad en homogeen beslag. Als je vanille-extract gebruikt, voeg dit dan toe en roer het ook door het beslag.
    5. Je kunt ook een garde of mixer gebruiken om sneller te kunnen werken en het beslag meer te emulgeren, wat dan luchtiger zal zijn.
    6. Bekleed een cakevorm van 22 cm met vetvrij papier (of beboter en bebloem het) en giet het mengsel erin.
    7. Bak 30-40 minuten en controleer met een tandenstoker of het beslag in het midden gaar is.
    8. Haal de cake uit de oven en laat het een beetje afkoelen alvorens hem op te eten.

Dit is een heel eenvoudige cake, en je kunt de smaak ook op verschillende manieren personaliseren:

 •  Voeg kaneel toe aan de poeders, of misschien matcha theepoeder voor een pittigere smaak (met matcha thee dien je misschien het suiker te verhogen)
 • Je kunt ook oploskoffie toevoegen voor een koffiesmaak, of, natuurlijk, bittere cacao voor een chocoladesmaak.
 • Je kunt de citroenschil weglaten, of de citrussmaak juist benadrukken met een beetje citroensap. Of misschien heb je liever een sinaasappelschil.
 • Het zou misschien ook lekker zijn om amandelen aan het mengsel toe te voegen (of ze als vlokken te gebruiken om de bovenkant te versieren), of andere noten, of ook chocoladestukjes.

Kortom, met zo'n eenvoudige basis kun je je hart ophalen aan duizend variaties... Hoewel het totale aantal calorieën een beetje kan veranderen!

Advertisement