Pure chocoladetaart: een makkelijke taart om in een paar stappen te bereiden

door Natasja

19 Februari 2022

Pure chocoladetaart: een makkelijke taart om in een paar stappen te bereiden
Advertisement

Niets vrolijkt je zo op als een beetje chocolade, en nog beter als het de overheersende smaak is van een lekkere taart. Er zijn allerlei soorten chocoladetaarten om te proberen en van te genieten, en de taart hieronder is een eenvoudig maar smakelijk recept dat bij iedereen in de smaak zal vallen.

Deze taart met pure chocolade is gemakkelijk te maken en uniek qua textuur. Hij smelt in de mond, een beetje zoals chocolade, en het bijzondere is het gebruik van licht gezouten boter voor een heel speciale smaak. Een zondig plezier om je aan over te geven, ongeacht de calorieën!

Pixabay

Pixabay

Ingrediënten voor 8 personen

  • 200 gram pure chocolade
  • 130 gram lichtgezouten boter (of je kunt ook gewone boter gebruiken, met toevoeging van een snufje zout)
  • 100 gram suiker
  • 3 eieren
  • 80 gram bloem 00 (maar voor de glutenvrije optie is boekweitmeel prima)

Bereiding van de pure chocoladetaart:

    1. Zet de oven op 180°.
    2. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie (voeg zout toe indien nodig voor ongezouten boter).
    3. Roer tot een gladde en zijdezachte massa en laat afkoelen.
    4. Klop intussen de eierdooiers met de suiker schuimig en luchtig, waarbij de suiker volledig is opgelost.
    5. Klop de eiwitten apart stijf.
    6. Als de chocolade-botersaus koud genoeg is, voeg hem dan bij de opgeklopte eierdooiers. Als het te heet is, worden ze al gaar, dus let op.
    7. Voeg de eiwitten toe en probeer ze niet in te laten zakken. Spatel ze er vervolgens met ronddraaiende bewegingen door.
    8. Voeg de bloem toe (beter met een zeef om klonters te voorkomen) en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
    9. Giet het in een ingevette en met bloem bestoven of beklede bakvorm.
    Gebruik een bakvorm met een diameter van 16 cm. Je kunt ook een kleinere kiezen om een hogere taart te krijgen, en omgekeerd bij een grotere zal de taart lager zijn, maar zal hij ook sneller gaar zijn.
    10. Bak 20 minuten of tot een tandenstoker net droog uit het midden komt. Misschien heb je liever dat de taart wat zachter blijft: het is een kwestie van smaak en experimenteren!

Eenmaal voldoende afgekoeld, is de taart klaar om van te genieten. Wat advies:

  • Sauzen passen er goed bij (ook gezouten karamel), coulis van rood fruit of misschien van abrikozen. Maar je kunt het ook combineren met exotische vruchten zoals passievrucht of mango. Of met ijs!
  • Je kunt er poedersuiker of kokosschaafsel over strooien.
  • Het mengsel kan op smaak worden gebracht met rum (ook rum met honing!) of Grand Marnier (of Cointreau) voordat het in de taartvorm wordt gegoten. Maar je zou kunnen experimenteren met andere likeuren. En natuurlijk kun je bij de chocolade wat kruiden toevoegen die je lekker vindt, zoals gember, kaneel of vanille.
  • Je zou het kunnen serveren met plakjes aardbei er bovenop.
  • Je zou ook stukjes hazelnoten of andere noten aan het mengsel kunnen toevoegen.
  • Als je wilt, kun je kokosmeel toevoegen, waardoor het andere bloem iets minder wordt.

Eet smakelijk!

Advertisement