Sinaasappeljam: een makkelijk recept voor een geurige lekkernij

door Natasja

18 Januari 2022

Sinaasappeljam: een makkelijk recept voor een geurige lekkernij
Advertisement

Sinaasappelen, mandarijnen, clementines en alle andere vruchten van dezelfde familie zijn geurige lekkernijen die in de keuken op veel verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Ze zijn natuurlijk lekker om zo te eten, maar ze zijn ook de ideale ingrediënten voor een werkelijk unieke jam, die naar smaak meer of minder zoet kan worden gemaakt, maar die nooit zijn licht wrange nasmaak en vooral zijn onmiskenbare aroma verliest.

Sinaasappel- of clementinejams zijn perfect in vele desserts en passen ook uitstekend bij kazen, vooral bij verse of zachte kazen zoals ricotta, mascarpone of romige tomakaas, Camembert en dergelijke. En ze zijn ook lekker bij bepaalde vleessoorten, zoals kalfsvlees. Ontdek hoe je thuis gemakkelijk sinaasappel- of clementinejam kunt maken, en hoe je het kunt personaliseren.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

De basisingrediënten zijn heel eenvoudig: sinaasappels (of clementines) en suiker. De hoeveelheden variëren naar gelang van de smaak en de zoetheid van het fruit dat je gebruikt. Er zijn echt zoete bloedsinaasappelen of clementines, terwijl andere beslist zuurder zijn. Over het algemeen is de verhouding 600 gram suiker per kg fruit, maar je kunt gaan tot 500 gram of tot 1 kg suiker per kg citrusvruchten. Let op: het gaat hier om het gewicht van de vruchtenpulp zonder schil.

Wat de suiker betreft, kun je gewone suiker of rietsuiker gebruiken, ook door elkaar gemengd. Het fruit moet zo organisch en onbewerkt mogelijk zijn, en zorgvuldig gewassen zijn.

Procedure:

    1. Schil het fruit en bewaar in ieder geval de schil van 3 sinaasappels of 5 clementines.
    2. Scheid de partjes van elkaar en verwijder alle pitjes binnenin en de vliesjes tussen de partjes.
    3. Verwijder het witte gedeelte van de schillen en verhit ondertussen wat water in een kleine pan.
    4. Doe de schillen in het water, breng ze aan de kook en laat ze vervolgens uitlekken; herhaal deze stap een tweede keer. Dit zal de schillen zachter maken. Spoel ze af met koud water.
    5. Snijd ze in zeer dunne plakjes van enkele centimeters lang.
    6. Doe alle citruspartjes in een steelpan met een dikke bodem en niet te hoge zijkanten, voeg de suiker en de schil toe en breng aan de kook.
    7. Roer goed en constant en na 20 minuten vanaf het moment dat het is gaan koken, kun je zien of de houten lepel erin blijft staan. Als je het liever wat zijdezachter hebt, kun je een staafmixer gebruiken, maar dan duurt het wat langer om in te dikken. Een andere manier om te controleren of de jam de juiste consistentie heeft, is een beetje op een bord te gieten en het te kantelen om te zien of het eraf glijdt.
    8. Vul gesteriliseerde potten met de jam, sluit ze af met het deksel en zet ze omgekeerd neer om een vacuüm te creëren. Je kunt ze wegzetten als ze koud zijn.

Om deze jam te personaliseren:

  • Je kunt sinaasappels (maar als je wilt ook clementines) combineren met verse geraspte gember, die samen met het vruchtvlees en de schillen moet worden gekookt.
  • Je kunt tegen het einde van de kooktijd een beetje kaneel toevoegen.
  • Je kunt ook een half glas champagne toevoegen aan de kokende sinaasappelen.
  • Je kunt een derde van de sinaasappelpulp vervangen door ongeveer 400 gram verse mango.

Ga je ook je eigen sinaasappeljam maken?

 

Advertisement