Ricotta-citroentaart: een glutenvrije, lichte en geurige taart

door Natasja

06 Februari 2022

Ricotta-citroentaart: een glutenvrije, lichte en geurige taart
Advertisement

Thee in de namiddag, een lekker ontbijt of 's avonds lekker smikkelen terwijl je een film kijkt: het is altijd wel tijd voor een gebakje om je verlangen naar iets zoets te stillen, maar je kunt niet altijd toegeven aan de zoetigheden die uitgebreide voorbereidingen vereisen. Als je op zoek bent naar een smakelijk, glutenvrij dessert, kun je het recept voor een eenvoudige ricotta-citroentaart proberen.

Je kunt het recept aanpassen aan je smaak door ingrediënten toe te voegen zoals amandelen, chocolade of bosbessen. Lees verder om te weten te komen hoe je het kan maken.

pxhere.com, Maxpixel

pxhere.com, Maxpixel

Ingrediënten voor 6 personen

  • 200 gram ricotta kaas
  • 1 heel ei en 1 dooier
  • 30 gram fijn geraspte citroenschil
  • 120 amandelmeel (als je almond meal hebt, d.w.z. amandelen die iets grover zijn geraspt dan wanneer ze tot meel worden gemalen, is het nog beter)
  • 80 gram witte suiker (bruine suiker is ook prima)
  • 10 gram in plakjes gesneden amandelen
  • Poedersuiker

Hoe bereid je de taart?

    1. Zet de oven aan op 160° als hij statisch is, 140° als hij geventileerd is.
    2. Bekleed een ronde taartvorm met een diameter van 20 cm (of een kleinere met een diameter van 15 cm als je de taart hoger wilt).
    3. Kneed de ricotta tot een romige massa en voeg de citroenschil toe.
    4. Klop de eidooiers met de suiker schuimig en meng ze met behulp van een spatel voorzichtig door de ricotta.
    5. Klop apart de eiwitten stijf (het is het lekkerst als je de hoeveelheid verdubbelt, maar het kan ook met één) en doe het bij de ricotta met het ei, waarbij je probeert het niet te laten breken.
    6. Voeg het amandelmeel toe aan het mengsel en werk met cirkelvormige bewegingen van boven naar beneden tot je een homogeen mengsel hebt.
    7. Giet het mengsel in de cakevorm.
    8. Bestrooi het oppervlak met in plakjes gesneden amandelen.
    9. Bak ongeveer 50-60 minuten, of wanneer de in het midden gestoken tandenstoker er droog uitkomt.
    10. Versier voor het opdienen met poedersuiker.

Variaties:

  •     Je kunt de citroenschil vervangen door sinaasappelschil, of ze samen mengen.
  • Je kunt chocolade stukjes toevoegen aan het deeg. De hoeveelheid is aan jou, maar probeer 80-100 gram om te beginnen.
  • Deze taart is ook heel lekker met een bessencoulis, dat is een lichte saus. Om het te maken heb je 250 gram bessen (naar keuze), 40 gram suiker, 50 ml water en een eetlepel citroensap nodig. Doe alles in een kleine sauspan en verwarm op matig vuur tot de suiker is opgelost. Als het aan de kook komt, laat je het 5-10 minuten sudderen tot de saus wat dikker wordt. Je kunt het met een mixer mixen voor een gladdere consistentie.
  • Er is ook een snellere versie om een soortgelijke saus te maken: verwarm gewoon 3 eetlepels jam met een of twee eetlepels water in een steelpan (pas de hoeveelheden aan naar smaak)!

Eet smakelijk!

Advertisement