Verwijder kalkaanslag uit je mokkapot met simpele DIY oplossingen

door Natasja

25 Januari 2022

Verwijder kalkaanslag uit je mokkapot met simpele DIY oplossingen
Advertisement

Koffieliefhebbers worden tegenwoordig in twee grote categorieën verdeeld: zij die de traditionele mokkapot gebruiken (of een Americano) en zij die de voorkeur geven aan machines met cups of capsules. Er zijn vele factoren die deze keuze kunnen beïnvloeden, maar het is zeker dat wanneer koffie een dagelijks onmisbaar ritueel is, en je voor de bereiding het klassieke metalen apparaat gebruikt dat je op het fornuis moet zetten, het onvermijdelijk is dat je vroeg of laat kalkafzettingen binnenin (met name in het reservoir) en wat lichtere sporen op het buitenoppervlak zult aantreffen.

De buitenste afzettingen zien er niet mooi uit, maar die in het reservoir moeten echt verwijderd worden, en hier zijn een paar methoden om dat moeiteloos te doen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Voor de binnenkant, kun je gebruiken:

  •     Witte azijn (van wijn, alcohol, appel). Vul het reservoir alsof je koffie zet, met al het azijn of één deel water op twee delen azijn, en voer vervolgens een lege koffiecyclus uit. Let wel dat het gebruik van azijn op deze manier het nadeel heeft dat de rubberen pakking sneller verslijt, hoewel het een zeer handige manier is om het hele apparaat schoon te maken.
  • Op dezelfde manier kun je een theelepel citroenzuur in heet water verdunnen.
  • Als je daarentegen een licht schurende spons wilt gebruiken, kun je het beste de binnenkant van het reservoir met een beetje baking soda bestrooien en er vervolgens azijn over gieten en dit met de spons inwrijven.
  • Een andere versie van deze laatste methode is de baking soda te vervangen door keukenzout en de azijn door citroensap.

Voor de buitenkant:

  •     je kunt het laten glanzen door een zachte pasta te maken, verkregen door twee eetlepels baking soda en één eetlepel water te mengen. Ga met een zachte spons over het oppervlak en het zal een zachte schurende werking hebben die kalkvlekken verwijdert, spoel het vervolgens af en droog het grondig.
  • Op een soortgelijke manier kun je een pasta maken met citroenzuur.
  • Je kunt de spons ook in azijn of citroensap drenken en er de watervlekken direct mee wegvegen.

Dit zijn allemaal zeer goedkope methoden voor het gewone onderhoud van je mokkapot, aan welke geef jij de voorkeur?

Advertisement
Creativo

Creativo

Advertisement