Veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het inrichten van je huis

door Natasja

26 Januari 2022

Veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het inrichten van je huis
Advertisement

Het plannen van de inrichting van een kamer, van de kleuren van de muren tot de accessoires, is een zaak waarover rustig moet worden nagedacht: de eerste regel is geduldig te zijn en na te denken over alles wat je in elke kamer nodig hebt, en vervolgens de respectieve elementen zo te kiezen dat ze een grotendeels eenduidige esthetische stijl weerspiegelen.

Daarbij moet echter worden vermeden enkele van de meest gemaakte fouten te maken die vaak bij het inrichten van kamers wordt gemaakt, zoals de fouten die we hieronder noemen.

Advertisement

Teveel voorwerpen en meubelen

Tenzij je een fan bent van de online trend die bekend staat als "cluttercore", de interieurtrend die op TikTok is ontstaan en rommel omarmt, echte rommelige stapels van allerlei voorwerpen, eventueel ook in wankel evenwicht... Al deze rommel is niet het doel die je moet navolgen: probeer niet elk beschikbaar oppervlak te vullen met te veel meubelen en accessoires, alsook met versieringen en prullaria.

De opeenhoping van overal opgestapelde voorwerpen creëert een visuele rommel die niet alleen (voor de meeste mensen althans) esthetisch onaangenaam is, maar ook op een psychologisch niveau beklemmend kan werken, waardoor de kamer minder aangenaam wordt om in te leven.

Advertisement

Teveel kleuren

De combinatie van kleuren, en ook de keuze van de materiaalsoorten die de hoofdrol zullen spelen in de kamer, is belangrijk: zowel voor de oppervlakken van de kamer (vloer, muren en plafond) als voor alle meubelen en inrichtingsaccessoires wordt aanbevolen een combinatie van drie tinten te hanteren, te verdelen in een gouden "60-30-10" verhouding. Dit betekent dat de overheersende kleur (gewoonlijk lichter) 60% van de zichtbare oppervlakken beslaat, de middelste kleur (gewoonlijk een neutrale en complementaire tint ten opzichte van de eerste) 30% en de contrasterende kleur (vaak donkerder of levendiger of meer verzadigd) de resterende 10%.

Natuurlijk zijn er andere verhoudingen mogelijk, ook afhankelijk van de grootte van de kamer, de vorm en de stijl van de inrichting, maar er is een goede reden waarom dit de traditionele "om geen fouten te maken"-regel blijft!

Meubelopstelling

Alle meubelen tegen de muren zetten en in het midden te veel ruimte laten is verkeerd, vooral in grote kamers. Het is ook verkeerd de meubelen niet harmonieus te verdelen, maar het op één plaats te concentreren. Er moet voldoende ruimte zijn om gemakkelijk te bewegen, zonder een duidelijke wanverhouding tussen vrije en bezette zones.

Te donkere kleuren

Iedereen weet dit eigenlijk wel, maar het betekent niet alleen dat je niet voor zwart of diepblauw kunt kiezen. Integendeel, het kan zelfs mogelijk zijn, maar alleen onder bepaalde voorwaarden en binnen bepaalde grenzen. Alles hangt af van hoeveel van de kamer wordt bedekt door donkere kleuren, en nog meer van hoeveel natuurlijk licht de kamer binnenkomt, en hoe de kunstverlichting wordt beheerd.

Donkere kleuren, flitsende patronen of te felle of te doffe tinten hebben de neiging licht te absorberen of de waarneming van de ruimte te vervormen, waardoor deze kleiner en benauwder lijkt.

Verschillende inrichtingsstijlen

Een eclectische inrichting is een uitdaging voor mensen met een zeer fijn oog, dus als je niet zeker weet of je stijlen kunt mixen en matchen, probeer dan meubelen te gebruiken die met elkaar verenigbaar zijn, of streef op zijn minst naar uniformiteit in lijnen en materialen.

Advertisement

Verkeerde verhouding tussen de afmetingen van de meubelen en de grootte van de kamer

Kleine kamer, grote meubelen? Helaas niet. Een bank die te veel ruimte inneemt en de rest van de kamer kaal laat (tenzij je dat echt mooi vindt) is een fout die alleen kan worden hersteld door... de bank te vervangen. Houd altijd rekening met alles wat je als essentieel beschouwt in een kamer, wat meubelen betreft, en probeer voor elk stuk modellen te combineren die de minimale afmetingen hebben om alles erin te kunnen zetten zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

Het is de moeite waard alle mogelijke combinaties een beetje te bestuderen voor een huis dat jouw smaak weerspiegelt maar dat in feite ook harmonieus en leefbaar is, vind je ook niet?

Advertisement