Decluttering: ruim je huis op om het welzijn van je gezin te vergroten, ontdek alle voordelen

door Natasja

13 April 2022

Decluttering: ruim je huis op om het welzijn van je gezin te vergroten, ontdek alle voordelen
Advertisement

De opeenhoping van voorwerpen in huis is een onvermijdelijk gevolg van het feit dat je er woont en er je dagen doorbrengt. En hoe meer mensen er samenwonen, hoe moeilijker het is om de rommel onder controle te houden. Als je kinderen of huisdieren in huis hebt en weinig tijd om elke dag huishoudelijke klusjes te doen, zitten de meubels en oppervlakken vast en zeker vol rommel.

Er zijn vele trucs om alles schoon en opgeruimd te houden, en vaak volstaat het om de ruimte te reorganiseren zonder iets weg te hoeven gooien. Maar soms kan het besluit om een algemene en grondige reorganisatie uit te voeren, waarbij slechts een klein deel van de voorwerpen die je hebt, overleeft, de transformatie zijn die je huis radicaal verandert, waardoor het voor iedereen leefbaarder en aangenamer wordt.

via Apartment Therapy

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Er zijn veel getuigenissen online van soortgelijke verschijnselen: iemand die heeft besloten om te het aan te pakken met wat bekend staat als decluttering, een proces van sorteren en schoonmaken gericht op het verwijderen van alles wat in het minst overbodig is uit je leven. Hoewel velen van ons zich op hun gemak voelen tussen allerlei decoratieve accessoires en voorwerpen, is het voor anderen essentieel om oppervlakken - niet alleen werkoppervlakken - opgeruimd en schoon te houden.

Wanneer je je in zo'n moeilijke situatie bevindt, wanneer je huis een beetje overweldigend lijkt en je je realiseert dat een heleboel dingen die je elke dag ziet rondslingeren en overal opgestapeld zijn, nooit echt gebruikt worden, kan het organiseren van een serieuze sortering een frisse start zijn die de sfeer van een kamer radicaal kan veranderen. Zoals Shifrah Combiths in een van haar artikelen (https://www.apartmenttherapy.com/decluttering-lessons-from-quieting-entire-home-37055105) uitlegt, is na het eigen maken van een methode die ze online (https://thenester.com/2017/01/how-to-give-your-home-a-fresh-start-without-joy-spark-testing-everything-you-own.html) las, na een algehele decluttering van het huis, elke ruimte aangenamer geworden om in te wonen en gezelliger voor iedereen.

Wat verandert er?

  •  Er is meer ruimte om samen te zijn met familie of vrienden: iedereen heeft de neiging om "naar de vrijgemaakte (d.w.z. leegere dan voorheen) ruimten te trekken". Ze zijn van nature rustiger en aangenamer om in te wonen.
  • Mensen gaan weer andere activiteiten ontdekken: zonder alle extra voorwerpen gaan ze de ruimtes weer ervaren waarvoor ze bedoeld zijn. Je wilt gaan zitten en lezen of spelen, of gewoon ontspannen.
  • Meer tijd over: met minder spullen om op te bergen, en ruimtes die automatisch vrijer en gebruiksklaar zijn, kost elke taak minder tijd, ook het schoonmaken van het huis.
  • Meer energie: kamers schoonmaken kost energie, maar voor bijna iedereen - ook al beseffen we het niet vaak - helpt het omringd te zijn door overladen meubels en overal verspreide voorwerpen ons niet om te ontspannen.

Hoe werkt decluttering?

Er zijn veel manieren om te kiezen wat je laat staan en wat je houdt, maar ze draaien allemaal rond het concept om alles weg te doen wat nooit of zelden wordt gebruikt, tenzij het iets is wat je echt graag in huis hebt en ziet. Kortom, ontdoe je van het overbodige: alleen wat nuttig, onmisbaar of zeer duur is, mag overblijven.

Heb je wel eens geprobeerd om de kamers in je huis helemaal leeg te maken?

Advertisement