Tijd om je huis op te ruimen? Ontdek de fouten die je moet vermijden

door Natasja

14 Maart 2022

Tijd om je huis op te ruimen? Ontdek de fouten die je moet vermijden
Advertisement

Orde scheppen in huis is een noodzaak als je het huis zo aangenaam en stressvrij mogelijk wilt bewonen, en om dat te doen kun je veel verschillende trucs en foefjes toepassen. In feite kan het inrichten van de ruimten een gelegenheid worden om de kamers waarin we elke dag leven en die ons confronteren met onze dagelijkse gewoonten, op een andere manier te bekijken.

Het is een kwestie van voorrang geven aan alles wat je werkelijk nodig hebt voor je dagelijkse activiteiten, en tegelijkertijd is het een goed idee om ervoor te zorgen dat de verschillende oplossingen die je zoekt ook voldoen aan een bepaalde esthetische smaak, op zoek naar een uniforme stijl in het hele huis die je voorkeuren weerspiegelt. Je kunt online heel veel ideeën vinden, sommige echt heel effectief, maar er zijn er ook die misschien beter vermeden kunnen worden.

Advertisement

Op kleur sorteren

Er is een designtrend die al een tijdje een rage is op de sociale media: kasten, boekenkasten en meubelen in het algemeen herschikken op basis van hun kleur, waardoor regenbogen ontstaan. Het is ongetwijfeld een keuze met een groot visueel effect, en in het geval van kleding werkt het prima, of deze nu is opgesloten in meubelen met deuren of hangt in een onberispelijke inloopkast.

Maar met alle andere voorwerpen op de zichtbare planken kan het een hoop visuele rommel creëren, tenzij de kamers en de meubelen allemaal wit zijn of volledig in neutrale kleuren zijn ingericht.

Advertisement

Doorzichtige houders

Ze zijn goedkoper, maken het mogelijk in één oogopslag te zien wat er in zit en er is geen gevaar voor versplintering zoals bij glazen houders: maar ook hier, waar het nodig is de chaos van vormen en kleuren die zich op de meubelen opstapelt te verminderen, is deze oplossing slechts half geslaagd. Doorzichtige houders zijn dus erg handig voor gesloten meubelen of ook voor de keukenkast, maar in andere gevallen zou het misschien beter zijn om onze toevlucht te nemen tot andere die hun inhoud verbergen, bij voorkeur met etiketten om je te helpen altijd te vinden wat je nodig hebt.

Eerst de houders kopen

Het is het beste om voor ogen te hebben welk soort manden en dozen je zult gebruiken, die houders die het beste passen bij de inrichting van de kamer, maar voordat je er te veel of de verkeerde koopt, moet je een selectie maken van wat er werkelijk in zal gaan.

Kortom, aan de basis van elke opruimhandeling moet de vraag zijn: wat heb ik nodig? Wat gebruik ik echt in deze kamer? Wat weerspiegelt mijn dagelijks leven en mijn wensen? Op die manier kan al het andere verdwijnen (je kunt het weggeven, verkopen, op een verborgen plaats opbergen...) en bewaar je alleen de voorwerpen die echt nuttig zijn, al was het maar omdat ze mooi zijn.

Enorm grote houders gebruiken voor kinderspeelgoed

Een begrijpelijke fout wordt vaak gemaakt in kinderkamers: de vakken van open meubelen vullen met grote kubusvormige manden die fantasievol decoreren. Ze zijn geweldig voor alle grote voorwerpen, maar ze verliezen hun bestaansreden (d.w.z. om je te helpen opruimen) wanneer je ze volstopt met piepklein speelgoed en snuisterijen die op de bodem belanden en je dwingen veel tijd te verliezen wanneer je iets niet kunt vinden.

Het zijn niet zulke grote fouten natuurlijk, maar ze vermijden is al een grote winst in tijd en geld!

Advertisement