Het afdruiprek schoonmaken? Doe het met eenvoudige en zelfgemaakte methoden

door Natasja

14 Maart 2022

Het afdruiprek schoonmaken? Doe het met eenvoudige en zelfgemaakte methoden
Advertisement

In elke keuken is het noodzakelijk om een afdruiprek in de buurt van de spoelbak te hebben: soms wordt het in het wandmeubel net boven de spoelbak geïnstalleerd, andere keren is het een mobiele steun die aan de zijkant van de spoelbak wordt geplaatst en van roestvrij metaal, plastic of hout kan zijn gemaakt.

Het is in ieder geval een dagelijks gebruikt hulpmiddel, dat ten minste al het water opvangt dat van de afwas afloopt, maar soms ook wat sporen van zeep. Hij wordt dus gemakkelijk vies met kalkvlekken, of misschien met vuil en schimmel die zich in de verschillende openingen vormen. Hoe kun je het grondig schoonmaken? Hier zijn een paar methodes.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor een echt grondige reiniging kan je het afdruiprek het beste zoveel mogelijk demonteren, zodat je de verschillende onderdelen gemakkelijker kunt schoonmaken en al het vuil kunt verwijderen. Als de situatie niet ernstig is en een lichtere reiniging voldoende is, is het voldoende om een delicate afwasmiddel en een spons te gebruiken of misschien borstels of oude tandenborstels met niet te harde haren, gevolgd door het onmiddellijk drogen met een droge doek, beter als die zacht zijn zoals die van microvezels.

Voor metalen afdruiprekken:

Meng baking soda met voldoende water om een pasta te maken, en veeg met een spons alle delen van het afdruiprek schoon. 15 minuten laten inwerken, daarna goed afspoelen en onmiddellijk afdrogen.

Als er veel vuil te verwijderen is, vul een teil of spoelbak met lauw water en voeg 250 ml witte azijn toe, laat het afdruiprek ongeveer een uur weken en spoel het vervolgens af, waarbij je misschien zachtjes met een schuursponsje kunt wrijven.

Voor houten afdruiprekken:

Meng een halve liter water en 100 ml witte azijn in een sprayflacon, spuit op het afdruiprek, na 10-15 minuten afspoelen en probeer zoveel mogelijk vocht te verwijderen met een droge doek.

Voor kunststof afdruiprekken:

Op plastic is het het beste om zachte methoden te gebruiken, omdat agressieve middelen de afwerking kunnen aantasten en poreuzer maken. Zo kun je een mengsel van 1/3 waterstofperoxide of citroensap en 2/3 water gebruiken, dat je in een sprayfles mengt en vervolgens op het te behandelen oppervlak spuit. Laat het 15 minuten zitten en spoel en droog het dan onmiddellijk af. Je kunt ook een paar eetlepels baking soda aan het mengsel toevoegen.

Voor kalkvlekken wanneer je het afdruiprek niet kunt demonteren: week papieren servetjes in azijn, wring ze licht uit en druk ze stevig op de plaatsen waar de kalkaanslag verschijnt.

In ernstiger gevallen van schimmel kun je, als je het afdruiprek weer als nieuw wilt maken, deze in een teil met enkele liters water en 60 ml bleekwater onderdompelen, 20 minuten laten weken en vervolgens met handschoenen aan met een doek of ook met een oude tandenborstel de vlekken wegvegen, grondig afspoelen en volledig laten drogen alvorens hem te gebruiken.

Heb jij een favoriete methode voor het schoonmaken van afdruiprekken?

Advertisement