Eieren voor paasdecoraties? Maak ze in alle vormen en kleuren met papier-maché!

door Natasja

14 Maart 2022

Eieren voor paasdecoraties? Maak ze in alle vormen en kleuren met papier-maché!
Advertisement

Een van de meest traditionele versieringen van Pasen zijn ongetwijfeld eieren. Ze zijn een symbool van dit feest, want we vinden ze terug in de lekkernijen die we eten, maar ook van de activiteiten die we als gezin doen, zoals het versieren van de eieren zelf en het zoeken naar "schatten" in huis of in de tuin.

Het is niet altijd praktisch om echte eieren te gebruiken, hoewel dat van oudsher wel het geval was, en voor bepaalde soorten versiering is het veel handiger om nep-eieren beschikbaar te hebben. Een leuke en goedkope manier om met de hand nep-eieren te maken, die op verschillende manieren kunnen worden versierd, is door gebruik te maken van de papier-maché techniek.

Wat je nodig hebt voor papier-maché:

  • Ballonnen van verschillende grootte (de grootte van de ballonnen na het opblazen zal die van je voltooide eieren zijn)
  • Dun papier (vloeipapier, bij voorkeur wit, maar je kunt elke kleur kiezen die je wilt - licht papier geeft uiteraard een helderder licht), of ook krantenpapier.
  • Behanglijm, of PVA-lijm of maïzenalijm
  • Twee schaaltjes (één voor de lijm, één om de ballon rechtop te houden)
  • Een kwast
  • Een permanente marker

Advertisement

Zet een kom klaar, bekleed een werkvlak met papier of karton en blaas de ballon op tot de gewenste grootte voor je decoratie. Leg dan de opgeblazen ballon in de kom.

Meng in de andere kom de lijm met een beetje water, net genoeg om het gemakkelijk met de kwast uit te smeren.

Knip het papier in kleine stukjes, bestrijk de ballon met de lijm en leg het papier stukje voor stukje op de lijm, zodat de hele buitenkant bedekt is.

Advertisement

Ga verder met een tweede of derde laag indien je dat wilt. Hierdoor ontstaat een aan de binnenkant holle ei-vormige sculptuur.

Afhankelijk van wat je in gedachten hebt, kun je er de voorkeur aan geven het pas bekleede voorwerp met een beetje witte verf of een andere kleur te verven. Je kunt ook, indien nodig voor je project, met de marker een uit te knippen vorm tekenen en deze met een stanleymes eruit snijden, waarbij je erop let dat je het ei niet breekt.

Dan hoef je het ei alleen nog maar te versieren en eventueel ook te vullen zoals je maar wilt.

Gekleurd vloeipapier kan worden gebruikt voor kleine, schattige eieren.

Advertisement

En confetti is ook perfect!

Je kunt je uitleven met versieren zoals je maar wilt, met uitsnijdingen in alle vormen en zelfs met glitterlijm voor reliëfpatronen.

Advertisement

Net als bij de traditionele echte eieren kun je op de buitenkant schilderen wat je maar wilt.

Zo verkrijg je eieren om chocolaatjes mee te presenteren, eieren om te verstoppen voor speurtochten, eieren om te gebruiken in kransen en alle andere samenstellingen om je huis mee te versieren! Vrolijk Pasen!

Advertisement