Werkt het gasfornuis niet goed? Ontdek hoe je het kunt ontstoppen met eenvoudige en goedkope methoden

door Natasja

14 Maart 2022

Werkt het gasfornuis niet goed? Ontdek hoe je het kunt ontstoppen met eenvoudige en goedkope methoden
Advertisement

In gasfornuizen worden de gaspitten altijd blootgesteld aan een breed scala van mogelijke soorten vuil: etensresten die uit pannen druipen en op de kookplaat terechtkomen, gaan altijd over de roosters en de gaspitten zelf, en op den duur verstoppen ze en brengen ze de werking van het gasfornuis in gevaar.

We beseffen dit omdat het moeilijker is de gaspitten aan te steken, en ook omdat de vlam misschien niet uit alle gaatjes komt. In dergelijke gevallen is het beter alles uit te schakelen en de tijd te nemen voor een grondige schoonmaakbeurt, die op verschillende manieren kan worden uitgevoerd.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Voor handmatige reiniging heb je een stevig stuk draad (of ander metaal) en isolatietape nodig.

Demonteer de gaspitten, knip een stuk draad af van ongeveer 15 of 20 centimeter maximaal, bedek vervolgens met de isolatietape een uiteinde, zonder een te dikke laag te maken. Steek dan het met isolatietape bedekte uiteinde in de gaten van de gaspit en beweeg het voorzichtig in het gat rond om te proberen vuil los te maken en het eruit te laten vallen. Als je dit een keer per week of een paar keer per maand doet, voorkomt je dat je met defecte gaspitten werkt die daardoor schade veroorzaken.

Als je daarentegen grondig moet ontvetten en reinigen, moet je de gaspitten laten weken en het vuil laten oplossen. Je zult dus het volgende nodig hebben:

  • 130 gram Marseillezeep, of gele kaliumzeep, of Castillezeep. Anders, afwasmiddel.
  • 230 ml witte alcoholazijn
  • (facultatief) sap van één of twee citroenen
  • een oude tandenborstel

    1. Kook water in een pan die groot genoeg is voor de gaspitten, of zoveel water als de teil kan bevatten om de gaspitten onder te dompelen.
    2. Giet de zeep er al roerend bij om hem volledig op te lossen.
    3. Als je een teil wilt gebruiken, giet alles er dan in.
    4. Voeg witte azijn en citroensap toe als je wilt.
    5. Dompel de verschillende onderdelen van de te reinigen gaspitten erin en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn door de vloeistof. Indien nodig, voeg water en zeep en azijn proportioneel toe.
    6. Laat het minstens 20 minuten weken.
    7. Wrijf met de tandenborstel over de hardnekkige vlekken en laat nog 3-5 minuten intrekken.
    8. Spoel af en droog de gaspitten onmiddellijk.

Heb je deze methodes al eens geprobeerd?

Advertisement