Voorkom onaangename geuren uit de stofzuiger met een paar simpele DIY trucs

door Natasja

15 Maart 2022

Voorkom onaangename geuren uit de stofzuiger met een paar simpele DIY trucs
Advertisement

Voor het afstoffen en opzuigen van al het droge vuil dat zich op vloeren, planken en ook bekleding in huis afzet, is niets zo efficiënt als een stofzuiger. Ze besparen tijd en verwijderen stof, kruimels, vuil, haren en aarde beter dan veel omslachtigere handmatige methodes. Maar soms, zelfs als ze heel goed lijken te werken, vind je dat ze een vieze geur afgeven, wat een beetje contraproductief wordt als je het huis aan het schoonmaken bent.

Onaangename geuren zijn altijd een symptoom van een probleem, en het is daarom noodzakelijk maatregelen te nemen om het hulpmiddel te onderhouden. Er zijn echter ook enkele trucs die helpen om de stofzuiger het huis lekker te laten ruiken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

Als je onaangename geuren ruikt, moet je in de eerste plaats alles uitschakelen en de toestand van de opvangreservoirs of -zakken controleren, afhankelijk van het model. Ze moeten worden geleegd, gereinigd of zo nodig vervangen. Ten tweede moeten de filters worden gecontroleerd: ook deze moeten worden vervangen of schoongemaakt, en als je de stofzuiger veel gebruikt, is dit iets wat twee keer per jaar moet gebeuren.

Soms wordt het gedeelte van het apparaat waar de zakken zich bevinden (als het een model van dat type is), vies en als dat vuil niet wordt verwijderd, kan het gevaarlijke schimmelvorming veroorzaken. Daarom is het een goed idee om, telkens wanneer de zakken worden verwisseld, deze zones schoon te maken en te ontsmetten met een zachte doek die is bevochtigd met waterstofperoxide of, bij gebrek daaraan, witte azijn. Je kunt ook (altijd op het doekje spuiten en in kleine hoeveelheden) ontsmettingsmiddelen met een beetje bleekmiddel gebruiken.

Hoe het huis lekker te laten ruiken met een stofzuiger:

Wanneer je er zeker van bent dat het apparaat schoon is, kun je verschillende middelen gebruiken om te voorkomen dat er tijdens het gebruik onaangename geuren vrijkomen.

  • Gooi wat baking soda op de vloer, of ook kaneelpoeder als je dat hebt, en laat het apparaat het opzuigen voordat je naar andere oppervlakken gaat. Je kunt ook gedroogde en fijngehakte kruidenblaadjes gebruiken.
  • Als je zaagsel beschikbaar hebt, kun je wat op een bord (of vergelijkbaar bakje) doen en er een paar druppels etherische olie in gieten. Tea tree is het beste tegen schimmel, maar balsamische oliën zoals munt of eucalyptus, of zelfs citrus of frisse geuren (lavendel is altijd goed) zijn ook uitstekend.
  • Als je stofzuiger zakken heeft, kun je bij het verwisselen van de zakken 2 of 3 druppels van een etherische olie direct in de zak doen, of verdunnen in een beetje alcohol (ethylalcohol, of zuivere wodka van lage kwaliteit) en water in gelijke delen, en dan het mengsel in de zak spuiten.
  • Als je stofzuiger een waterreservoir heeft waarin het vuil wordt opgevangen, kun je de etherische olie er rechtstreeks in gieten, misschien ook de hoeveelheid een beetje verhogen.

Heb jij nog favoriete tips om onaangename geuren met je stofzuiger te voorkomen?

Advertisement