Maak matrassen en kussens schoon met eenvoudige DIY methoden

door Natasja

13 Maart 2022

Maak matrassen en kussens schoon met eenvoudige DIY methoden
Advertisement

Door het constante gebruik van matrassen en hoofdkussens raken deze elke nacht vol met vuil: je huid, zweet, speeksel en eventuele urine- of bloedvlekken zijn allemaal factoren die de hygiëne aantasten van de oppervlakken waarmee je elke nacht lange tijd in contact blijft. Je moet er dus aan denken de matrassen en kussens regelmatig te reinigen en te ontsmetten, om te proberen de vlekken zo snel mogelijk te behandelen en zo goed mogelijk te verwijderen.

Er zijn verschillende trucs om matrassen en kussens witter te maken met producten die je meestal in huis hebt of die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor de kussens, heb je nodig:

  • 3 liter water
  • 250 ml waterstofperoxide
  • 200 gram vloeibare zeep (schoonmaakmiddel, of ook Marseille-, Castille- of gele kaliumzeep)
  • 200 gram mild afwasmiddel
  • het sap van 5 citroenen
  • 125 gram borax

Hoe ga je te werk: er zijn twee manieren om dit product op kussens te gebruiken, die we hieronder zullen uitleggen. Eerst moet je er echter aan denken dat je voor de temperatuur en de wasmethode de instructies van de fabrikant moet raadplegen: elk kussen is gemaakt van verschillende materialen die anders moeten worden behandeld. Donswol moet delicaat worden gewassen (wolprogramma of met de hand), bij temperaturen tussen 40 en 60 graden. Polyester kussens moeten met de hand gewassen worden op maximaal 40°. Microvezelstoffen kunnen niet met azijn worden gewassen, maar de temperatuur kan worden verhoogd tot 60° indien nodig. Latex of traagschuim ten slotte kan het best met de hand worden gewassen door het verdunde product in een sprayflacon te doen, te spuiten en met een vochtige doek te deppen tot de vlekken zijn verdwenen.

  • Gebruik van de wasmachine: doe de borax en de twee zepen in het wasmiddelbakje, kies een wasprogramma dat geschikt is voor de kussens (er is vaak een speciaal programma), en als het een bovenlader wasmachine is, vul hem dan eerst met warm water en doe dan de kussens erin. Giet er dan de waterstofperoxide en citroensap bij. Als het een voorlader wasmachine is, moet je de kussens er meteen inleggen.
  • Met de hand: vul een grote teil (of de bak in de gootsteen, of de wastafel) met warm water en giet er vervolgens de verschillende ingrediënten in, meng ze goed. Laat de kussens een paar uur weken en spoel ze dan af, knijp ze voorzichtig uit.

Voor matrassen: je kunt 250 ml waterstofperoxide (dat het beste werkt op bloedvlekken) of dezelfde hoeveelheid witte azijn gebruiken.

Het is heel eenvoudig te gebruiken: giet de vloeistof in een sprayflacon en spuit op de vlekken, deppend met een oude witte handdoek of microvezeldoek totdat de vlekken zijn verdwenen. Met meer recente vlekken is dit eenvoudig te doen.

Als de vlekken al wat ouder zijn, gebruik dan waterstofperoxide door 1 eetlepel afwasmiddel en 1 eetlepel zout toe te voegen, meng dit tot een crème en smeer dit met een oude tandenborstel of borstel over de vlek. Laat het ten minste 10 minuten inwerken en spoel het daarna af met een vochtige handdoek of doek. 

Laat kussens en matrassen altijd volledig drogen voordat je ze weer gebruikt.

 

 

Advertisement